Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srbija je u grupnoj fazi bila druga uz četiri pobede uz poraz od domaće Poljske, ali je kostur osmine finala takav da Orlovi imaju lepu priliku da dođu do same završnice i odbrane zlata osvojenog pre dve godine u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ

Kompletirao se tim povratkom kapitena Nemanje Petrića, koji se oporavio od povrede i biće na raspolaganju selektoru Slobodanu Kovaču, koji nije štedeo momke zbog popuštanja protiv Grčke u završnoj utakmici grupe (3-2). Ne dozvoljava Kovač spuštanje nivoa igre i zbog toga se očekuje prava reakcija u osmini finala, koja je idealno formirana za naš tim.

Srbija će protiv Turske igrati u nedelju u Gdanjsku od 20.30, izbegnuta je Rusija, aktuelni olimpijski vicešampion. Dalje, četa Bobe Kovača će u slučaju pobede u četvrtfinalu igrati protiv Holandije ili Portugalije, što otvara vrata završnice turnira u kojoj se raspodeljuju medalje.

U polufinalu, mogući rivali dolaze iz parova Italija – Letonija i Nemačka – Bugarska. Ako najveći favorit Italija opravda očekivanja, doći će do klasika, s time da Azuri imaju promenjeni sastav, što bi uigran tim naše selekcije mogao da iskoristi.

Naš tim skautirao je dobro igru svih rivala, ništa nije prepušteno slučaju, a posebno se pratio razvoj situacije u grupi C, u kojoj su bile Holandija, Rusija, Turska i Finska, timovi koji su izborili osminu finala.

„Pratili smo druge grupe, naročito ovu gde su Rusija, Holandija i Turska, jer smo se sa tom grupom ukrstili u osmini finala i četvrtfinalu. Svakako je najveće iznenađenje Holandija koja je zauzela prvo mesto u toj grupi i onda je zatim ostalo da se vidi ko će biti drugi, a to je Rusija. U svakom slučaju, najveće iznenađenje je po meni Italija koja je lagano dobila Sloveniju sa 3-0 i zauzela prvo mesto u svojoj grupi jer su dosta promenili sastav i igraju bez 3-4 glavna igrača“, kaže za Nova.rs Marko Podraščanin.

Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Duel sa Turskom biće idealan za Srbiju, ova selekcija je posle tri startne pobede izgubila od Holandije i Finske, što ju je odvelo na naš tim.

„Da smo se sastali sa Rusima, to bi bio najveći meč osmine finala, olimpijski su vicešampion i ne treba trošiti reči o sastavu i ambicijama Rusa na svakom turniru. Ali i sada, dosta toga zavisi od naše ekipe. Kapiten Petrić nam se vratio, oporavio se od povrede trbušnog mišića, pa ćemo biti kompletni za utakmicu. U suštini treba da budemo zadovoljni takmičenjem u grupi, imamo četiri pobede, od Poljske smo izgubili jako neizvestan meč, jedna lopta je odlučila u taj-brejku. Znali smo da su najbolji tim ovde, da su glavni favoriti, naročito jer su loše odigrali Olimpijske igre. Ono što smo zacrtali pred put, prvo ili drugo mesto u grupi, to smo i ostvarili. Sad kreće najzanimljiviji deo turnira.“

Glavni cilj je polufinale, što dovodi do praga medalje.

„Nadamo se da sledi četvrtfinale, to je najvažnija utakmica na turniru. Poraz vodi kući, pobeda ka sigurnoj medalji. Kao što smo rekli i ranije, glavni cilj je da se plasiramo u Katovice na fajnal for, a onda ćemo se potruditi da dobijemo naredne utakmice u Gdanjsku.“

Ono što je dobra stvar za Orlove, jeste činjenica da nema ukrštanja sa Poljskom pre finala.

Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

„U suštini, Poljaci su kao svaki drugi domaćin gledali da sebi naprave najbolji raspored, verovatno smo zato i bili zajedno u grupi, kako se ne bi suočili pre finala. Ne možemo se sastati ranije, ali to i nama odgovara. Prvi su favorit, aktuelni svetski prvak, igraju na domaćem terenu.“

Boba Kovač nije štedeo Orlove posle oscilacija sa Grcima na kraju grupne faze.

„Protiv Grčke, nismo ih potcenili, znali smo da rezultat od 3-0 za nas ili za njih ništa ne menja. Već smo zauzeli 2. poziciju, pokušao je Boba sa izmenjenim sastavom, međutim, videlo se da su Grci imali veću želju od nas, jer im je to trebalo, kao i poslednja utakmica za dalje. Međutim, najvažnije je da smo i to pobedili i sa pobedom ušli u osminu finala.“

Za motivaciju je zadužen Radivoje Radaković.

„Sad su već postali čuveni Profini govori, ne samo da je dobar kondicioni trener i čovek, već i motivator. Videli smo to već u Parizu koliko to znači za našu grupu, za naš srpski mentalitet, sada je pred svaku utakmicu držao jedan lep govor i to nam puno znači.“

Mečevi osmine finala igraju se 11, 12. i 13. septembra, četvrtfinala su na programu 14. i 15. septembra, svi mečevi igraju se u Ostravi i Gdanjsku. Onda se završnica seli u Katovice, 18. septembra se igraju polufinalni mečevi, utakmica za treće mesto uz finale se igra 19. septembra.

Raspored osmine finala

Subota

17.30 Rusija – Ukrajina
20.30 Poljska – Finska

Nedelja
16.00 Italija – Letonija
17.30 Holandija – Portugalija
19.00 Nemačka – Bugarska
20.30 Srbija – Turska

Ponedeljak:
16.00 Slovenija – Hrvatska
19.00 Francuska – Češka

BONUS VIDEO – Profa Radaković o napadu Srbije na odbojkaško zlato

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar