Dušan Mandić pred Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/MARKO METLAS

Superliga Srbije, najjača vaterpolo liga na svetu, počinje u sredu utakmicom između jednog od favorita za titulu Novog Beograda i niškog Naisa (19 sati). Sa posebnom pažnjom će navijači ispratiti veliki broj bivših i sadašnjih reprezentativaca koji će se takmičiti u bazenima širom zemlje.

PROČITAJTE JOŠ

Za trofej će se boriti nekoliko fantastičnih timova, a očekivano prvi favorit je Novi Beograd koji u svom sastavu ima Dušana Mandića, Nikolu Jakšića, Duška Pijetlovića i Strahinju Rašovića.

Najveći izazivači će biti Radnički iz Kragujevca predvođen Milošem Ćukom, te Partizan u koji su se vratili Stefan Mitrović i Milan Aleksić. Tu su još i Crvena zvezda, koja je prošle godine iz drugog plana stigla do Kupa Srbije, a koja je sada pojačana Bogdanom Đurđićem, Stefanom Pješivcem i Filipom Gardaševićem.

Ni u jednom trenutku ne treba zaboraviti ni Vojvodinu, ali ni Šabac koji nastavlja da raste iz sezone u sezonu.

Ligaški deo takmičenja se igra po jednokružnom sistemu, a nakon devet kola se timovi dele u dve grupe u kojima se igra za plasman od 1. do 6. mesta, odnosno od 7. do 10. mesta.

Od 15. januara se igraju revanši, sada u bazenima timovi koji su u prvom delu sezone bili gosti.

Plej-of počinje od četvrtfinala (2. do 5. mart), a zatim slede i polufinala (16. i 23. mart, majstorica bi se igrala 2. aprila). Finalsna serija se igra najpre 11, pa 18. i potencijalno i 22. juna.

Ove godine se igraju mečevi za bronzu, te razigravanje od 5. do 8. mesta. Poslednji tim u prvenstvu ispada, dok deveti na tabeli igra protiv drugog i Prva A lige.

Duško Pijetlović se posle osam godina vratio u Srbiju kao član Novog Beograda, a pre više od 20 godina je pod kapicom Vojvodine odigrao prvi susret u prvenstvu.

„Prvi meč u seniorskoj konkurenciji odigrao sam sa 14 godina, ali ne mogu da se setim ko je bio protivnik, niti kako je sve prošlo. Zaista je bilo davno, a već od sledeće sezone postao sam standardni prvotimac. Nenad Vasilovski je bio trener i nas nekolicinu mlađih ubacio je u vatru. To je vreme kada je još postojao Bečej, Budva je bila veoma jaka. Pamtim da smo jednom uspeli da pobedili Budvane, a direktni rival u bazenu bio mi je Vaso Subotić. Bio sam fasciniran činjenicom da igram protiv njega, a zanimljivo je da sam doživeo da mi saigrač bude njegov sin Gavril“, istakao je Pijetlović.

Vaterpolo, Srbija, Grčka, finale, Olimpijske igre
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Istakao je da je liga jača čak i od sezone 2012/2013 kada se takođe veliki broj reprezentativaca vratio u srpske bazene.

„Crvena zvezda je tada osvojila Ligu šampiona, Radnički iz Krgujevca je trijumfovao u LEN Kupu. I tada se dosta naših najboljih igrača vratilo u Srbiju i to je imalo izuzuetno pozitivan uticaj i na našu reprezentaciju, jer je u to vreme krenulo osvajanje trofeja u kontinuitetu. Okupljanje reprezentativaca je bilo mnogo lakše, doživeli smo veliku ekspanziju, nadam se da će se to ponoviti i sada“, ističe Pijetlović.

Smatra da Srbija zaista ima najbolje prvenstvo na planeti.

„Bez lažne skromnosti, mislim da ćemo zaista imati najjaču ligu na svetu. Mađarski šampionat ima kontinuitet u tom kvalitetu, možda veći broj takozvanih dobrih klupskih igrača, ali ako govorimo o trenutnom kvalitetu smatram da smo ispred Mađara“, istakao je Pijetlović, koji će uz titulu šampiona Srbije pokušati da sa Novim Beogradom, na domaćem terenu, osvoji Ligu šampiona, po peti put u karijeri.

Prvo kolo, 6. oktobar:

19.00 Novi Beograd – Nais

20.00 Crvena zvezda – Vojvodina

21.00 Zemun – Radnički

21.00 Valis – Proleter

20. oktobar

19.00 Partizan – Šabac

Drugo kolo (09.10.2021.)

Zemun – Novi Beograd

Radnički – Proleter

Šabac – Valis

Vovjodina – Partizan

Nais – Crvena zvezda

Treće kolo (16.10.2021.)

Valis – Vojvodina

Proleter – Šabac

Partizan – Nais

Crvena zvezda – Zemun

Novi Beograd – Radnički

Četvrto kolo (23.10.2021.)

Nais – Valis

Zemun – Partizan

Novi Beograd – Crvena zvezda

Radnički – Šabac

Vojvodina – Proleter

Peto kolo (30.10.2021.)

Partizan – Novi Beograd

Crvena zvezda – Radnički

Šabac – Vojvodina

Proleter – Nais

Valis – Zemun

Šesto kolo (06.11.2021.)

Nais – Šabac

Radnički – Vojvodina

Zemun – Proleter

Novi Beograd – Valis

Crvena zvezda – Partizan

Sedmo kolo (13.11.2021.)

Vojvodina – Nais

Proleter – Novi Beograd

Valis – Crvena zvezda

Partizan – Radnički

Šabac – Zemun

Osmo kolo (04.12.2021.)

Crvena zvezda – Proleter

Partizan – Valis

Radnički – Nais

Zemun – Vojvodina

Novi Beograd – Šabac

Deveto kolo (18.12.2021.)

Proleter – Partizan

Šabac – Crvena zvezda

Nais – Zemun

Vojvodina – Novi Beograd

Valis – Radnički

BONUS VIDEO Dejan Savić i Ivica Tucak nasmejaće vas do suza kao nikad pre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar