Marija Andrejčuk, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Poljska bacačica koplja Marija Andrejčuk herojski je došla do srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je do tog uspeha došla nakon što je pre toga pobedila u životnoj borbi za opakom bolešću, ali njenom heroizmu tu nije bio kraj.

Poljakinja je po završetku Igara odlučila da svoju medalju proda i kompletan iznos donira za lečenje dečaka koji ima teške srčane mane.

Time je dokazala da je možda bila srebrna na Olimpijskim igrama, ali je bila zlatna tamo gde se mnogo više računa.

A ko je zapravo Marija Andrejčuk i šta je tačno uradila?

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Poljska bacačica koplja Marija Andrejčuk je u Tokijuo stigla je sa trećim rezultatom svih vremena. Sjajna kopljašica bila je istaknuti favorit za zlato, ali je na kraju osvojila srebrnu medalju iza Kineskinje Liu.

Uprkos svemu svemu, ona je ostvarila sjajan uspeh i bila je prezadovoljna osvajanjem medalje.

Pre tiri godine je prošla tragediju kad je vodila bitku života. Njoj je dijagnostifikovan osteosarkom, zloćudni tumor kostiju zbog kojeg je prošla hemoterapiju pa operaciju, a potom se ponovno lečila hemoterapijom.

Mučni period života ostavila je iza sebe sa pobedničkim osmehom na licu.

A onda je nekome drugome odlučila spasiti život.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Odlučila je da proda srebro iz Tokija u humanitarne svrhe. Olimpijsku medalju dala je za nečije zdravlje i pokazala veliko srce. Individualno, bila joj najvrjednije dostignuće u karijeri jer osim nje osvojila je samo evropsko juniorsko zlato 2015. godine.

Da ima nešto vrednije od medalje pokazala je gestom kojim je skupila 44 hiljade evra na aukciji, a zatim ih uplatila za lečenje malog Miloša, dečaka sa teškim srčanim problemima.

„Pravu vrednost medalje čuvam us rcu. Ona je samo predmet, ali nekome drugome može puno pomoći. Može da sačuva nečiji život umesto da skuplja prašinu. Zato sam odlučila daje prodam na aukciji“, rekla je Andrejčuk.

Malog Poljaka čeka teška operacija srca u SAD-u, a roditeljima je svaki evro bitan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar