Foto: Plivački klub Radnički 1969

Nove mere, kojima se između ostalog zabranjuje i rad bazena, ukoliko potraju, mogle bi da ostave velike ekonomske, zdravstvene i sportske posledice, za sve plivače i klubove, kaže za naš portal Aleksandar Petrović, trener i predsednik Plivačkog kluba "Radnički 1969" iz Kragujevca.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da gotovo svim plivačkim klubovima u Kragujevcu, termini za treninge počinju od 18 sati, te da ovim merama, plivanje praktično staje. To će, kako kaže ugroziti opstanak klubova, ali i fizički razvoj dece, kojima su treninzi bili ventil i jedina fizička aktivnost u toku dana.

Petrović takođe smatra da će zatvaranje bazena izbaciti iz forme talentovane takmičare, koji se trenutno pripremaju za Državno prvenstvo planirano od 17. do 20 decembra. On je sumnjičav da li će u ovakvim uslovima uopšte i biti održano Prvenstvo, ali i ako ga bude pita se da li će svi klubovi i takmičari moći da realizuju treninge u ovakvim uslovima.

„Mislim da je od svih sportova, ovim merama, plivanje najviše pogođeno. Za svaki drugi sport postoje neke alternative i vežbe kojima sportisti mogu da unaprede svoju spremnost, ali plivači nemaju alternativni sport, oni moraju da budu u vodi, da bi ostvarivali dobre rezultate“, jasan je Petrović.

On pojašnjava da su ovim merama veliki gubitnici i deca u školi plivanja kao i plivači koji se pripremaju za takmičarske kategorije, jer su njihovi treninzi uvek u terminima posle 18 sati i vikendom.

Aleksandar Petrović Foto: Plivački klub Radnički 1969

 

Petrović ističe da su to ujedno i najbrojnije kategorije u klubu, dodajući da je reč od deci uzrasta od četiri do 12 godina, koja će sada ostati bez fizičke aktivnosti.

„Ne znam kuda sve ovo vodi sa zabranom rada bezenima. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je izdala zvanično saopštenje kojim je plivanje proglašeno za bezbedan sport, jer se virus ne može preneti vodom iz bazena. Možda je o ovoj zabrani trebalo promisliti na neki drugačiji način, a ne ovako striktnim ograničenjem i stavljanjem u isti red sa kladionicama i kafićima“, precizirao je Petrović.

Ovaj trener plivanja navodi da je klub „Radnički 1969“ na ivici opstanka, jer je već pretrpeo veliki udar zbog vanrednog stanja i kasnije vanredne situacije u Kragujevcu, kada bazeni nisu radili od marta do početka septembra.

Petrović dodaje da klub živi od članarina plivača, te strahuje da će najnovija zabrana rada bazena ozbiljno uzdrmati klub i egzistenciju svih trenera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar