Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL

Životi profesionalnih sportista su u tolikoj meri usmereni na karijeru, čiji izazovi ih ponekad dovode do zasićenja i prerane penzije, u kojoj se ponovo javlja želja za takmičenjem i adrenalinom na koji se naviklo.

Uz to, brojni sportisti su govorili da se po završetku karijera suoče sa poteškoćama uplovljavanja u životne okolnosti koje su sasvim prirodne „normalnim ljudima“.

PROČITAJTE JOŠ

„Priča mi on kad je završio karijeru, sedi kod kuće i dolazi poštar sa računima. Pitao ga je šta je to i dobio odgovor. Prvi put u životu je video račune za struju, nije znao za to… Kaže, crkne mu sijalica, ne zna koga da zove, tek po završetku karijere je počeo da uči život, ali su mu pomogli porodica, prijatelji…“

To je bio slučaj jednog bivšeg fudbalera, o kome je za Nova.rs govorio predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica.

Nedostatak sredstava za život, raspadanje brakova, manjak obaveza, višak slobodnog vremena – sve to može da sustigne sportiste po okončanju karijera, uz verovatnu pomisao da se moglo još nešto uraditi na terenu, stazi, u ringu…

Poslednji u nizu je Fernando Alonso, nekadašnji šampion Formule 1 koji se posle dve godine pauze vraća u najbrži cirkus.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kao grom iz vedra neba 2013. godine je stigla informacija da u 26. godini života fudbal napušta Predrag Pavlović, nekadašnji mladi reprezentativac.

Bio je velika nada Partizana, u kom nije dobio pravu priliku, navodno se našao i na listi želja Crvene zvezde, ali je posle dugog lutanja i završetka saradnje sa OFK Beogradom odlučio da stavi tačku na karijeru.

„Sreća me je zaobišla, propao mi je jedan tranfer u Grčku, kao i mnogi drugi. Ni povrede me nisu zaobilazile, dva puta sam pauzirao po osam meseci, sve mi se skupilo“, rekao je tada Pavlović.

Pauza je trajala kratko, ubrzo je brzonogi krilni igrač pronašao angažman u Novom Pazaru, a posle boravka u Suduvi iz Litvanije proveo je nekoliko sezona u ekipi Mladosti iz Lučana.

Sa epitetom rekordera Superlige po broju odigranih utakmica (281), Pavlović je ovog leta napustio Mladost, a kao 34-godišnjak i dalje bi mogao da pronađe mesto za sebe u profesionalnom fudbalu.

Srpski fudbaler sasvim sigurno neće imati priliku da se od igračke karijere oprosti u svom matičnom klubu, a priliku da to ostvari iskoristio je Arjen Roben.

Legendarni Holanđanin je prošle godine odlučio da sa 35 godina postane penzioner, te okonča desetogodišnji boravak u minhenskom Bajernu.

Proteklog leta je bavarski gigant ostao bez udarnog tandema koji su činili Roben i Frank Riberi, s tim što je Francuz novu priliku za dokazivanje pronašao u Fjorentini.

Za razliku od njega, delovalo je da je Roben sasvim siguran u svoju odluku, ali…

Manje od godinu dana po objavi o povlačenju, nekadašnji fudbaler PSV, Čelsija, Real Madrida i Bajerna je ponovo zadužio dres matičnog Groningena, za koji će nastupati u sledećoj sezoni.

Pauza od jedne godine se može posmatrati kao produženi odmor ili izdvojeno vreme za skretanje misli na neke druge stvari, van sporta.

Odsustvo od osam godina je već nešto drugo. To je pravi penzijski staž.

Takav primer je sportskom svetu podarila Kim Klajsters, belgijska teniserka i nekadašnja vlasnica prve pozicije na WTA rang listi.

Ona se ove godine vratila belom sportu, pošto je 2012, po drugi put u karijeri, odlučila da se povuče i posveti porodici.

Ipak, strast za igrom je preovladala i ona je u februaru 2020. nastupila na turniru u Dubaiju, gde nije impresionirala, ali je ipak potvrdila tezu o „večnosti klase“.

Bio je i ostao jedan od najboljih boraca. Pobeđivao je ubedljivo, silovito, dominantno, sedam godina je bio prvi teškaš sveta, ali…

Fjodor Jemalijanenko je postavio temelje popularnosti MMA sporta, učinio ga atraktivnim za širu publiku i doprineo stvaranju boljeg imidža sporta.

Glasine o njegovom povlačenju su se čule još 2012. godine, a to se i dogodilo posle tri uzastopna poraza.

Tri leta kasnije, Fjodor se vratio u ring, napustio je i poziciju ruskog ministra za sport, a kasnije je potpuno osvojio ovdašnju publiku ponevši srpsku zastavu u duelu sa Kvintonom Džeksonom u Njujorku.

Iako se verovalo da će to biti njegova poslednja borba, „Poslednji imperator“ je i dalje upisan kao aktivan takmičar, što daje nadu njegovim poštovaocima da će ga bar još jednom videti na delu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar