Foto: Arhiva, Starsport

Podigla se velika prašina jer je manja grupa navijača pogrdno skandirala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Nešto što je u trenutku dešavanja prošlo gotovo neopaženo, i tek sporadično dobilo pažnju, pokrenulo je lavinu reakcija.

PROČITAJTE JOŠ

Vučićevi kerberi, mediji koji se otvoreno stavljaju u službu propagande aktuelnog predsednika i kompletne vlasti, krenuli su u kampanju protiv grupe navijača koji su se „usudili“ da skandiraju pogrdne parole.

To je momentalno upalilo alarme u upravi Partizana, koja je označena kao deo zavere koja stoji iza prozivki sa tribina. Usledilo je saopštenje u kojem se klub ograđuje od „pogrdnog skandiranja i vređanja Aleksandra Vučića“, i istovremeno se zahvaljuje svima onima koji su navijali sportski, jer se klub protivi „političkim parolama i zloupotrebama navijača na stadionima u političke svrhe“.

Iako smo sa tribina godinama unazad mogli da čujemo prozivke na račun igrača, trenera, funkcionera, protivnika, političara, pa i novinara, više je bio izuzetak nego pravilo da se klubovi ograđuju od skandiranja navijača.

To je posebno bilo izraženo u situacijama kada bi skandiranja dolazila od organizovanih navijačkih grupa za koje smo svedoci da imaju veću moć nego članovi uprava klubova.

Očigledno je da je u slučaju Partizana iza motiva za saopštenje stoji namera da se dokažu pred predsednikom ili strah od eventualne kazne, a ne iskrena želja da se bore protiv politike i primitivizma na tribinama kako su nazvali skandiranje u Novom Sadu.

Problem je što je u Srbiji takav vid ponašanja postao praksa. Strah ili idolopoklonstvo, potpuno je svejedno, jer je evidentno da je srpski sport postao talac jednog čoveka.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iako je nemoguće očekivati da u zemlji u kojima su klubovi i dalje u vlasništvu države i koji se finansiraju iz budžeta, od pomoći lokalnih političara i sponzorstvima državnih preduzeća, sudbina kompletnog sporta je stavljena u ruke jednog čoveka koji po Ustavu Srbije ne bi trebao da ima značajniju moć, jer bi ona trebalo da bude u rukama Skupštine i Vlade Srbije.

Realno stanje stvari je drugačije, pa nas iz dana u dan Vučić uverava koliko je dao za srpski sport, kao da daje novac iz svog džepa.

Sklon da se javno ljuti na funkcionere klubova zbog stvari koje čuje na tribini ili pročita na nekom forumu, predsednik verbalno udara packe svima koji nisu iskazali poštovanje njegovom liku i delu. Tako smo i ranije bili svedoci kako su predstavnici brojnih klubova saopštenjem ili javnim istupom pokušavali da budu na „pravoj strani“.

Generalni direktor FK Crvene zvezde, Zvezdan Terzić u svojoj kancelariji ima dve slike Aleksandra Vučića. Na jednoj slici, koja se nalazi na zidu, Vučić i Terzić gledaju jedan ka drugom, dok je na drugoj, manjoj fotografiji, samo predsednik.

Da nisu u pitanju samo slike, već i javni istupi, Terzić je pokazao kada je prilikom jednog intervjua gotovo poetski odao počast predsedniku Srbije pričajući o tome kako je Zvezda sanirala dugove.

„Mnogi poverioci koji su mogli da blokiraju Crvenu zvezdu to nisu činili jer su verovali u crveno-bele, bez obzira što Vučić to nikada nije želeo da kaže. Osećalo se nekako da njegov duh lebdi nad ‘Marakanom“, rekao je Terzić u jednoj televizijskoj emisiji.

Predsednik KK Partizan, Ostoja Mijailović, često je govorio kako njegov dolazak u klub nema nikakve veze sa Vučićem, ali nije propuštao priliku da mu se zahvaljuje i veliča ga.

„Sa predsednikom države imam jako dobre kontakte. On pomaže Partizanu iz dva razloga: zna koliko Partizan znači Srbiji, a i zna kako se vodi ovaj klub. Svaki dinar će biti potrošen na budućnost, i na deo prošlosti. Znam da nije često popularno govoriti o tome. Ako radite dobro i predsednik vam pruži podršku, to je normalno, i to nije sramota. Zvao me je posle poraza od Cedevite, bilo mu je žao što smo izgubili“, rekao je Mijailović krajem 2018. godine.

Ostoja Mijailović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako se iz poruke može iščitati bliskost sa Vučićem koji brine i zbog jednog poraza u ABA ligi, ne treba zaboraviti kako je predsednik pred očima javnosti sa Mijailovićem razgovarao kao sa „malim detetom“.

„Ostoja, za koji minut ti počinje utakmica. Hajde, idi na utakmicu, molim te, imaš posla, Ostoja, hajde, idi na utakmicu“, rekao je Vučić predsedniku Partizana prilikom jedne sednice Glavnog odbora SNS, čiji je Mijailović član.

U nešto blažoj varijanti, zbog velikog iskustva koje ima, zahvalnost je pokazivao i Nebojša Čović, prvi čovek KK Crvena zvezda.

„Hvala svima koji su pomogli, sponzorima, gradu Beogradu koliko je mogao kroz lestvice nagrađivanja. Hvala i vladi i premijeru Vučiću, jer je pomogao, ne kao zvezdaš, nego kao osoba koja obavlja važnu funkciju, kao što je pomogao i Partizanu. Ne stidim se da kažem da je pomogao svima, ne samo večitim rivalima“.

Prazan stadion Radničkog iz Niša
Foto: Saša Đorđević/Starsport

Možda i najdrastičniji primer ovakvog načina funkcionisanja jeste situacija o promeni formata Superlige Srbije kada je Vučić komentarišući smanjenje lige rekao da je zabrinut što će igrati samo 12 klubova, kritikujući Zvezdu i Partizan, Radnički iz Niša potrčao da podeli njegove brige i javno ga podrži u sprečavanju promena u srpskom fudbalu.

„Fudbalski klub Radnički je protiv smanjenja Superlige Srbije na 12 klubova, jer je to vodi u ‘beogradizaciju’ srpskog fudbala. Želimo da se fudbal igra širom Srbije. U Loznici, Šapcu, Somboru, Užicu, Pirotu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru. Slažemo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je neophodno da se ulaže u razvoj srpkog fudbala i zato smo protiv toga da sve svedemo na Beograd“, pisalo je u saopštenju Radničkog.

Kao po komandi je usledila akcija čelnika FSS i preko noći je došlo do promene formata, i od najavljivanog smanjivanja broja klubova nije bilo ništa uprkos kršenju brojnih propisa.

U zemlji u kojoj je dovoljna ceduljica sa potpisom predsednika da se dobije posao, možda i nije čudno što se svi utrkuju da mu se poklone. Samo je pitanje koliko je duboko do dna i ima li ga uopšte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare