Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Godinu za nama obeležili su brojni sportski događaji, ali i pandemija koronvirusa koja je bacila u drugi plan neke sjajne rezultate i velike podvige.

PROČITAJTE JOŠ

Koronavirus poremetio svetski sport – Pandemija koronavirusa potpuno je paralisala svetski sport u 2020. godini.

Sport je od marta otišao u karantin u većem delu sveta, pa su ljubitelji na raspolaganju imali samo fudbal u Belorusiji i Nikaragvi, sve dok se utakmice nisu vratile u program, ali uz strogo pridržavanje mera i odsustvo navijača.

Otakazne su Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu, a otkazana su i druga klupska takmičenja, poput košarkaške Evrolige i Evrokupa, te regionalna ABA liga.

Situacija i dalje ne garantuje da će 2021. godina biti išta bolja po pitanju bezbednosti, pa ostaje nada da će vakcina biti što pre dostupna, pa da se u sportu ponovo uživa kao i ranije.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Đoković opet prvi na ATP listi – Novak Đoković je šestu godinu završio kao prvi teniser sveta čime je izjednačio rekord Pita Samprasa, a ukoliko ostane prvi do marta oboriće rekord od 310 nedelja na vrhu ATP liste koji drži Rodžer Federer.

Đoković je u 2020. stigao do 17. Grend slem titule pobedom u Melburnu, a sezonu je obeležila i diskvalifikacija sa US opena, kada je lopticom pogodio linijskog sudiju.
Dosta negativnog publiciteta najbolji teniser sveta dobio je povodom organizacije Adrija Tura, kada je, uprkos povećanom broju zaraženih ipak odlučio da organizuje turnir, da bi se na kraju i sam zarazio.

Crvena zvezda prezimila u Evropi – Malo ko je verovao da će Crvena zvezda posle odlaska Vladana Milojevića uspeti da ponovi dobre igre u Evropi.

Foto.:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dolazak Dejana Stankovića je dočekan sa velikom skepsom, ali je popularni Deki svima zapušio usta osvajanjem titule, a zatim i formiranjem tima koji je odigrao odličnu sezonu u Ligi Evrope i sa 11 osvojenih bodova obezbedio plasman u šesnaestinu finala.

Zvezdu u februaru čeka dvomeč protiv Milana, a ekipa dobro gura u Superligi Srbije i na dobrom je putu da osvoji još jednu šampionsku titulu.

Smrt Dijega Armanda Maradone – Fudbalski svet ostao je bez Boga, nakon što je 25. novembra preminuo Dijego Armando Maradona.

Foto:EPA-EFE/Michael Regan

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena preminuo je u 60. godini u Buenos Ajresu.

Stariji ljubitelji fudbala sećaju se majstora koji je driblao koga je hteo, pogotovo Engleze na SP u Meskiku 1986. godine kada je postigao i čuveni gol nazvan „Božja ruka“.

Napoli, za koji je Maradona igrao na vrhuncu karijere, rešio je da stadion San Paolo preimenuje u stadion Dijego Armando Maradona.

Koban let helikopterom Kobija Brajanta – Svet je ostao zatečen kada je 26. jaanuara NBA zvezda Kobi Brajant izgubio život prilikom pada helikoptera.

Tom prilikom poginulo je još sedam osoba, uključujući i Kobijevu trinaestogodišnju ćerku, Džijanu. Brajant se 2016. godine povukao iz košarke, a u karijeri je osvojio pet titula prvaka sa Los Anželes lejkersima, koji su iz upotrebe povukli njegove brojeve, 8 i 24.

Njegov nekadašnji klub, predvođen Lebronom Džejmsom učinio je koliko je mogao pa je na kraju sezone osvojio šampionsku titulu.

Hamilton izjednačio Šumijev rekord – Luis Hamilton osvojio je sedmu titulu prvaka u Formuli 1 čime je izjednačio rekord legendarnog Mihaela Šumahera.

Foto: EPA-EFE/Hamad I Mohamed

Sa 95 pobeda Hamilton je pretekao Šumahera po broju pobeda, a postavio je rekorde po broju pol pozicija (98) i plasmana na podijum (165).

Britanac je tokom sezone bio jedan od najglasnijih zagovornika borbe za rasnu jednakost, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i uoči svake trke nosio je majicu pokreta „Životi crnaca su važni“.

Liverpul šampion posle 30 godina – Verovatno najveća fudbalska vest iz 2020. godine bila je da se slavni Liverpul posle 30 godina čekanja konačno domogao šampkonske titule u Engleskoj.

Foto: EPA-EFE/Paul Ellis

Ekipa Jirgena klopa učinila je to u velikom stilu, pobedivši na 32 od 38 utakmica u Premijer ligi.

Jedino što milonska armija navijača to nije mogla da proslavi kako dolikuje jer je pandemija koronavirusa već naveliko bila u jeku.

Tripla kruna Bajerna iz Minhena – Fudbaleri Bajerna iz Minhena su 23. avgusta osvojili šestu titulu prvaka Evrope, pošto su u finalu u Lisabonu pobedili Pari Sen Žermen sa 1:0.

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Bajernov veliki uspeh dobija na težini pošto je ekipa pobedila u svih 11 utakmica u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Na putu do titule Bajern je pobedio i Barselonu sa ubedljivih 8:2.

„Bavarci“ su u sezoni koja je bila prekinuta na tri meseca zbog pandemije, osvojili „triplu krunu“, nakon što su bili šampioni Bundeslige i Kupa Nemačke.

Tadej Pogačar osvojio Tur de Frans – Mladi slovenački biciklista Tadej Pogačar napravio je iznenađenje i trijumfovao na ovogodišnjem Tur de Fransu ispred favorita, sunarodnika Primoža Rogliča.

Foto: EPA-EFE/Christophe Petit-Tesson

Pogačar je postao drugi najmlađi pobednik Tur de Fransa, posle Anrija Kornea, kome je 1904. godine dodeljena pobeda nakon što su prva četvorica biciklista diskvalifikovana zbog varanja.

Pogačar je uoči pretposlednje etape bio drugi u poretku, sa 57 sekundi zaostatka za Rogličem, ali je ubedljivo pobedio na hronometru, ostvario trijumf u trećoj etapi na ovogodišnjem Turu i preuzeo vodjstvo koje mu je i donelo istorijski trijumf.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar