Foto: EPA-EFE/Geoff Burke

Britanska teniserka Frančeska Džons pobrala je puno simpatija širom sveta nakon što je obezbedila plasman na Australijan open uprkos urođenoj anomaliji.

PROČITAJTE JOŠ

Dvadesetogodišnja teniserka iz Lidsa je rođena sa kongenitalnom anomalijom zbog koje ima četiri prsta na obe ruke, tri prsta na jednoj i četiri prsta na drugoj nozi.

Uprkos oceni lekara da neće moći da se bavi tenisom, Džons je zaradila preko 100 hiljada dolara u karijeri i ima pet ITF titula, a sada će imati priliku da zaigra i na svom prvom grend slem turniru.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Urođene mane ili teške povrede nisu obavezno bili prepreka pojedinim sportistima da naprave sjajnu karijeru.

Nekadašnji košarkaš Partizana Davis Bertans je kao trinaestogodišnjak ostao bez dela prsta na desnoj ruci, kojom inače šutira.

Nesreća se dogodila dok je sa dedom sekao drva, ali to nije sprečilo Bertansa da preko Partizana, Olimpije i Baskonije stigne do NBA lige.

Osovjio je tri titule prvaka sa Partizanom, kao i Jadransku ligu, a trenutno igra za Vašington Vizardse.

Slično Letoncu i litvanski košarkaš Martinas Pocijus je sa 13 godina doživeo nesreću kad mu je cirkular za obradu drveta presekao tri prsta na levoj ruci.

Doktori su uspeli da spasu dva prsta, a treći je delimično amputiran, što nije sprečilo Pocijusa da posle studiranja u Americi postane reprezentativac.

Igrao je za Žalgiris, Real Madrid i Galatasaraj, a karijeru je završio u Mursiji 2017. godine.

Osvojio je bronzu na SP u Turskoj 2010. godine i srebro na EP u Sloveniji tri godine kasnije, a titule prvaka je osvajao i u Litvaniji i u Španiji.

Roki Blajer samo što je započeo ruki sezonu u ekipi Pitsburg Stilersa kada je počeo rat u Vijetnamu.

Regrutovan je u vojsku 1968. godine, a dok je bio u patroli njegova četa je napadnuta, a Blajer zadobio teške povrede nogu.

Nagrađen je „purpurnim srcem“ i „bronzanom zvezdom“ po povratku iz armije, ali su povrede bile veoma teške, pogotovo delimičan gubitak stopala koji je zahtevao nekoliko operacija.

Blajer se posle oporavka i rigoroznih treninga vratio na teren, i ne samo to, sa Pitsburgom je osvojio četiri Super boula, a o njemu je snimljeno i nekoliko filmova.

Nekadašnji bacač Njujork Jenkisa Džim Ebot rođen je 1967. godine, ali bez desne ruke.

Možda bi većina odustala da se u takvim okolnostima bavi sportom, ali ne i Ebot koji je od 1989. do 1999. godine veoma uspešno igrao MLB ligu.

Postao je jedan od najboljih levorukih bacača u ligi, a 888 puta je „izbacivao“ bacače sa terena.

Nije iznenađenje što danas radi kao motivacioni govornik.

Lajnbeker Sijetl Sihoksa Šekim Grifin draftovan je 2018. godine u NFL, ali je rođen sa sindromom stezanja prstiju.

Kao rezultat prsti na levoj ruci nisu mogli da se razvijaju, a kad je imao četiri godine bolovi su bili toliko jaki da ga je majka zatekla u kuhinji kako nožem pokušava da sebi iseče ruku.

Roditelji su zakazali amputaciju kod lekara već sledeći dan, a Grifin je posle zahvata uspešno nastavio sa sportskim aktivnostima.

Bavio se atletikom i igrao bejzbol pre nego što se odlučio za američki fudbal.

Jedan od največih fudbalera svih vremena, Brazilac Garinča, rođen je sa desnom nogom šest centimetara kraćom od leve.

Osim toga, njegova leva noga bila je iskrenuta na spolja, a desna na unutra, pa su ga pojedini lekari proglasili za „bogalja“ kad je bio mali.

„Bogalj“ je odigrao preko 600 utakmica za Santos i još 50 za Brazil sa kojim je osvojio i dva Svetska prvenstva, a istorija će ga upamtiti kao jednog od najvećih driblera svih vremena.

I velikog ženskaroša pride.

Svakako da bi u nekim drugim okolnostima južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus bio na vrhu ove liste.

Pistorijusu su zbog kongenitalne anomalije amputirana oba stopala kada je imao 11 meseci.

Stekao je veliku popularnost i divljenje trčeći sa čuvenim protezama, ali je 2015. godine ukaljao ime i reputaciju kada je optužen za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp.

Svakako da je poslednji sportista na koga se treba ugledati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar