Foto: EPA-EFE/ISSEI KATO / POOL

Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni odbor "Tokio 2020" je obrazložio kako je došao do termina za organizovanje Olimpijskih igara.

U saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodnog olimpijskog komiteta svoj stav je obrazložio predsednik MOK Tomas Bah.

PROČITAJTE JOŠ

„Želim da se zahvalim partnerima na podršci u konsultacijama koje smo imali proteklih dana. Želeo bih da se zahvalim i Sportskoj komisiji MOK sa kojom smo bili u stalnom kontaktu“, rekao je Bah.

Kako je istakao, uveren je da sve uključene strane mogu da izađu kao pobednici iz „ovog izazova bez presedana“.

„Ljudska vrsta se trenutno nalazi u mračnom tunelu. Olimpijske igre u Tokiju mogu da budu svetlo na kraju tog tunela“, dodao je Bah.

Predsednik Organizacionog komiteta OI Mori Joširo je istakao da je predložio da bi Igre mogle da se održe između jula i avgusta sledeće godine.

„Veoma poštujem to što je predsednik Bah prihvatio taj predlog, pošto je prethodno razgovarao sa različitim povezanim organizacijama“, naveo je Joširo.

On je potom obrazložio zašto misli da je predloženi termin najadekvatniji.

„Određeno vreme je potrebno da bi se obavile kvalifikacije, kao i da bi se sportisti pripremili. Konsenzus je bio da bi Igre odložene za period letnjeg odmora u Japanu bio idealan“, istakao je Joširo.

Prema njegovim rečima, objavljivanje datuma bi trebalo da pomogne u bržim pripremama, kako sportista, tako i organizatora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram