„Olimpijske igre 2021. godine biće skroz drugačije“

Ostalo 15. maj. 202015:22
Podeli:
Foto: EPA/Enrique Garcia Medina

Gotovo dva meseca nakon odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, izvršni direktor Igara Toširo Muto izjavio je da i dalje ne može da proceni koliko će koštati odlaganje.

Brojke u japanskim medijima se kreću u rasponu od dve do šest milijardi dolara, pri čemu će najveći deo troškova verovatno pokriti državni organi.

Iako je bio neodređen oko troškova i ko će ih platiti, Muto je bio jasan u vezi jedne stvari tokom onlajn konferencije za novinare.

PROČITAJTE JOŠ

„Igre koje ćemo imati za godinu dana možda neće biti iste, konvencionalne Olimpijske i Paraolimpijske igre kakve poznajemo“, rekao je Muto.

„Gledamo u svako moguće područje. Vreme je da svi razmotrimo koje su ključne stvari za Igre. Koji su obavezni predmeti. Mislim da ćemo možda smisliti nove Olimpijske i Paraolimpijske igre, nešto što je jedinstveno za Tokio“, dodao je Muto.

Olimpijske igre u Tokiju i dalje nameću više pitanja nego odgovora.

Neka od pitanja su – kako će u Olimpijskom selu biti smešteno 11.000 olimpijaca i 4.000 paraolimpijaca, kako će putovati u Tokio, kako će trenirati, šta je sa hiljadama zaposlenih i osobljem Igara, da li će biti navijača, šta je sa milionima već prodatih ulaznica, da li će vakcina biti dostupna…

Muto je održao konferenciju dan pošto je Međunarodni olimpijski komitet izdvojio 800 miliona dolara za troškove odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

Suma od 150 miliona dolara biće na raspolaganju za kredite za upravljačka sportska tela i više od 200 nacionalnih olimpijskih komiteta.

MOK, međutim, nije naveo kako će se raspodeliti preostalih 650 miliona dolara. I Muto je rekao da ne zna.

„Što se tiče raspodele tog novca, i MOK je rekao da je prerano govoriti o tome. Dakle, mi u organizacionom odboru ne znamo kako će se taj novac trošiti“, rekao je Muto.

Pre nego što su Igre odložene, organizatori su saopštili da će to takmičenje koštati 12,6 milijardi dolara, ali je državni revizor prošle godine naveo da su troškovi najmanje dvostruko veći, najviše u novcu poreskih obveznika.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da budu održane od 8. do 23. avgusta 2021. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar