Trener Stevanović i vaterpolisti Radničkog; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U sredu u 17 časova počinje nova sezona Jadranske lige u vaterpolu. Srbija i Hrvatska imaju po pet predstavnika, a ligu upotpunjuju još tri kluba iz Crne Gore.

Nacionalni vaterpolo šampionati, kao i Liga šampiona i Kup Evrope su već počeli, a sada je na redu i najjača regionalna liga na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu sezonu će otvoriti vaterpolisti Novog Beograda i Šapca duelom na bazenu „11. April“ od 17 časova. Osim u Beogradu, takmičenje od četvrtka startuje i na bazenu „Poljud“ u Splitu. Tamo će program otvoriti kragujevački Radnički i Primorac iz Kotora.

Regionalni šampionat je ove godine ponovo promenio format – igraće se tri turnira po principu svako sa svakim, a potom Fajnal for.

Prvi turnir biće odigran od 24. do 28. novembra (gradovi domaćini Beograd i Split), drugi od 20. do 22. januara, a treći od 17. do 19. februara.

Ulaznice za turnir u Beogradu se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a, zatim na blagajni bazena „11. april“ kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs.

Novi format je bio dosta kritikovan, pre svega zbog napora koji će iziskivati, ali to nije omelo organizatore u njihovoj nameri.

„Za početak da preživimo. S obzirom na to da igramo šest utakmica u pet dana, što mislim da uopšte nije humano. Neću da ulazim u propozicije takmičenja i nadam se da ćemo svi izaći nepovređeni, i da ćemo iskoristiti da uhvatimo zalet za dalje krugove u regionalnoj ligi, kao i za uigravanje za naše prvenstvo, koje nam je definitivno prioritet“, rekao je Stefan Mitrović, vaterpolista Partizana.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Jadranska liga već dugo eksperimentiše sa formatom takmičenja. Pre tri sezone se igrao ligaški sistem, u protekloj su igrana dva turnira – jedna grupa u Beogradu, a druga u Dubrovniku. Ove sezone izabran je sistem koji evidentno favorizuje klubove domaćine, ali to u ovakvoj konkurenciji ne mora nužno značiti prednost.

Titulu brani Radnički iz Kragujevca, koji je prošlogodišnjom titulom postao prvi srpski klub sa jadranskom krunom.

Dominirao je Radnički regionalnim vodama, a nešto kasnije osvojio i prvu nacionalnu titulu. Sudeći po rezultatima sa početka ove sezone, to je bio samo uvod za veliki povratak srpskih klubova na najveću evropsku scenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobro je poznato koliko je jugoslovenska škola vaterpola ugledna u svetu. Srbija i Hrvatska iznedrile su – što u Jugoslaviji, što samostalno – sedam evropskih prvaka. U novoj sezoni Jadranske lige koja od ove godine nosi naziv Premijer liga takmičiće se pet osvajača Lige šampiona.

To su Partizan i Mladost (imaju po sedam titula evropskih titula), Jug Dubrovnik (četiri), Jadran Split (dve) i Crvena zvezda, sa jednom titulom evropskog prvaka.

Srbija je zemlja sa najviše predstavnika u ovosezonskoj Ligi šampiona, predstavljaju je Novi Beograd, Radnički i Crvena zvezda, dok su dubrovački Jug i splitski Jadran predstavnici Hrvatske.

Put do obrane trona za Radnički biće nikad teži, a teško je izdvojiti klub koji je najveća pretnja.

Novi Beograd je već za prvi od tri turnira dobio domaćinstvo iako se tek ove godine pojavio na regionalnoj mapi, dok će utakmice druge grupe igrati u Splitu.

„Naš cilj je jasan. Ambicije smo istakli još na početku sezone, a to je da želimo da osvojimo prvo mesto. Ali, idemo postepeno, utakmicu po utakmicu. Ono šte treba naglasiti je da Partizan, Jadran iz Herceg Novog i dubrovački Jug po kvalitetu malo odskaču od ostalih protivnika, ali će nam svakako biti neophodan dobar pristup i maksimalna ozbiljnost u svim duelima, kako bismo sve utakmice rešili u našu korist“, rekao je pomoćni trener Novog Beograda Đorđe Filipović.

Jadranska liga VK
Jadranska liga VK, Foto: Đorđe Kostić/VK Novi Beograd

Podsetimo, Crvena zvezda će igrati u Splitu, gde je pre nekoliko godina imala problema sa lokalnim navijačima, pa će pojačane mere bezbednosti biti na terenu.

Najuspešniji klub Jadranske lige je Jug Dubrovnik sa četiri titule, dok jednu manje ima Primorje.

Vaterpolisti Novog Beograda biće predvođeni Dušanom Mandićem, Nikolom Jakšićem, Strahinjom Rašovićem i braćom Pijetlović. U Partizanu su Stefan Mitrović i Milan Aleksić, a Crvena zvezda u svojim redovima ima Gavrila Subotića, Miloša Vukićevića i Nikolu Rađena.

Šampionski tim Radničkog predvode Miloš Ćuk i Marko Radulović, dok su u Šapcu najveća pretnja Ognjen Stojanović i Simon Vogel.

GRAD – BEOGRAD (bazen 11. april)

Sreda

17.00: Novi Beograd – Šabac

18.50: Jug Dubrovnik – Partizan

20.40: Budva – Mladost Zagreb

Četvrtak

10.00: Šabac – Jug Dubrovnik

11.50: Mladost Zagreb – Novi Beograd

13.40: Jadran Herceg Novi – Budva

17.00: Partizan – Šabac

18.50: Novi Beograd – Jadran Herceg Novi

20.40: Jug Dubrovnik – Mladost Zagreb

Petak

17.00: Mladost Zagreb – Partizan

18.50: Jadran Herceg Novi – Jug Dubrovnik

20.40: Budva – Novi Beograd

Subota

10.00: Jug Dubrovnik – Budva

11.50: Partizan – Jadran Herceg Novi

13.40: Šabac – Mladost Zagreb

17.00: Jadran Herceg Novi – Šabac

18.50: Budva – Partizan

20.40: Novi Beograd – Jug Dubrovnik

Nedelja

10.00: Partizan – Novi Beograd

11.50: Šabac – Budva

13.40: Mladost Zagreb – Jadran Herceg Novi

 

GRAD – SPLIT (bazen Poljud)

Četvrtak

17.00: Radnički Kragujevac – Primorac Kotor

18.50: Crvena zvezda – Solaris

20.40: Jadran Split – Mornar Split

Petak

10.00: Primorac Kotor – Mornar Split

11.50: Solaris – Jadran Split

13.40: Radnički Kragujevac – Crvena zvezda

17.00: Mornar Split – Solaris

18.50: Crvena zvezda – Primorac

20.40: Jadran Split – Radnički Kragujevac

Subota

17.00: Primorac – Solaris

18.50: Radnički Kragujevac – Mornar Split

20.40: Crvena zvezda – Jadran Split

Nedelja

10.00: Mornar Split – Crvena zvezda

11.50: Jadran Split – Primorac

13.40: Solaris – Radnički Kragujevac

BONUS VIDEO Suze Dejana Savića na aerodromu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar