Odrekao se Rusije: Putin odlikovao zlatnog olimpijca, a on reagovao zbog rata

Ostalo 21. apr. 202210:48 > 10:48
Podeli:
FotO: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Slavni olimpijac odlučio je da više nema nameru da nastupa za Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Aleksander Lesun, bivši olimpijski šampion u modernom petoboju, odlučio je da više nikada ne nastupa pod zastavom Rusije.

PROČITAJTE JOŠ

Odluku je doneo 22. februara, a samo dva dana kasnije počela je i vojna intervencija u Ukrajini koja i dalje traje.

"Kako sam se osećao? Smem li da psujem u intervjuu? Da kažem da sam šokiran, to bi bilo ništa. Svet nikada neće biti isti posle ovoga", počeo je Lesun intervju za BBC.

Zatim je istakao da Rusija ima i pozitivnu stranu.

"Bio sam ponosan što se takmičim pod zastavom Rusije, moja baka je Ruskinja i imam mnogo rođaka u Rusiji... Uvek mi je bila u srcu, to je nešto jako i veliko, ali ne pričam o vojsci nego o ljudima, prirodi. Uvek sam bio povezan sa tim".

Poslao je poruku i ruskim sportistima koji i dalje ćute o ratu.

"Sportisti u Rusiji služe samo u svrhu propagande. Ne razmišljaju o tome kakav efekat njihovi postupci mogu da imaju na živote drugih. Niko ne misli da će njegovi postupci dovesti do smrti dečaka i djevojčica, muškaraca i žena, te starijih ljudi u Ukrajini...", poručio je olimpijski šampion koji je rođen u Belorusiji.

Od 2009. godine je uzeo rusko državljanstvo i osvojio je brojne medalje na evropskim i svetskim šampionatima. Uspeh karijere mu je zlatna medalja koju je osvojio na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Odlučio je da se odrekne Rusije.

"Situacija u Rusiji postaje veoma teška. Pre ste zbog učestvovana u anti-ratnim protestima dobijali 15 dana pritvora, a sada možete dobiti do tri godine zatvora. U nekim slučajevima čak i do 15 godina", kazao je Lesun.

BONUS VIDEO Željko Obradović viče na Aleksu Avramovića

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Vaš komentar