Srpska odbojkašica kažnjena zbog neprimerene proslave poena

Ostalo 09. jun. 202117:25 > 18:06
Podeli:
Foto; Beta/AP

Disciplinski sud Svetske odbojkaške federacije doneo je odluku da libera ženske reprezentacije Srbije Sanju Đurđević kazni sa dve utakmice neigranja u Ligi nacija, saopštio je Odbojkaški savez Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Tehničar reprezentacije Srbije Ana Jakšić oslobođena je krivice, dok je Savez kažnjen sa 20.000 švajcarskih franaka.

Postupak je pokrenut zbog incidenta na meču između Srbije i Tajlanda odigranog 1. juna u Riminiju, kada je pri rezultatu 10:8 Đurđević neprimereno proslavila poen gestikuliranjem kosih očiju prema svojoj igračici Ani Jakšić.

Disciplinski sud je uzeo u obzir iskreno izvinjenje Djurdjević svim odbojkašicama Tajlanda, kao i izvinjenja OSS-a.

Odbojkaški savez Tajlanda uputio je pismo FIVB-u i OSS-u, u kojem su izrazili uverenje da nespretan gest nije bio maliciozan niti rasistički motivisan, kao i da prijateljstvo izmedju dva Saveza nikako nije dovedeno u pitanje.

OSS je poslao izjave Djurdjević i Jakšić, kao i izjavu Dimitrija Pušića, tim menadžera ženske seniorske reprezentacije Srbije, koji ima kinesko poreklo, zatim pisma pravnog tima i kancelarije OSS-a.

„FIVB je uvažio sve dokaze Saveza i argumentaciju da ispad nije bio rasno motivisan, već da je plod nespretnog, nepromišljenog i ružnog slavlja i namere igračice da se na pozitivan način identifikuje sa svojim suparnicama. Ipak, Disciplinski sud FIVB je zaključio da, iako iz nehata, ovo je neprihvatljiv gest, koji podleže sankcijama. Savez prihvata kaznu i zahvaljuje se još jednom TVA i FIVB-u na razumevanju“, saopšteno je iz OSS-a.

Savez je najavio organizaciju u najkraćem roku edukativnih seminara za sve selekcije po pitanju odgovornosti u javnim nastupima i društveno senzitivnih pitanja.

Djurdjević nije igrala u jučerašnjem meču protiv Belgije (2:3), a neće igrati ni u meču protiv Kanade, 12. juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar