Tijana i Dajana Bošković; Foto: instragram privatna arhiva

Srbiju će predvoditi Tijana Bošković, dok će sa druge strane mreže u dresu Bosne i Hercegovine biti njena rođena sestra Dajana, na startu Evropskog prvenstva za odbojkašice.

EP donesi neverovatnu životnu priču dve rođene sestre. Po prvi put u karijeri će Tijana i Dajana Bošković igrati jedna protiv druge u dresu reprezentacije. Odrasle su u istom domu, a dana će nositi dres dve različite selekcije.

Duel Srbije i Bosne i Hercegovine na početku Evropskog prvenstva (17 časova) doneće presedan kakav se retko viđa u savremenom sportu. Svet fudbala pamti slučaj Kevina Prinsa i Džeroma Boatenga koji su nosili dres Nemačke i Gane.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ovo je redak slučaj da morate da se zamislite da biste se setili nekih primera. Dobro, ima ih još, ali ne previše. U ovom delu Evrope na prvu loptu možda se setite Granita i Taulanta Džake, rođene braće koji su igrali jedan protiv drugog u dresu Švajcarske i Albanije.

Tijana je napravila novi uspeh sa Srbijom na Olimpijskim igrama gde je stigla do bronze. To nije zadovoljilo apetite po mnogima najbolje igračice planete (vlasnica nekoliko MVP nagrada) koja je želela da objedini titule svetskog, evropskog i olimpijskog šampiona. Moraće da sačeka još barem tri godine da bi u tome uspela, a njene suze nakon poraza od SAD u polufinalu obišle su Srbiju.

Naše odbojkašice nemaju predaha, a nakon emotivnog meča i osvajanje bronze u Tokiju čeka ih još jedna emotivna situacija. Tijana, korektor naše selekcije, igraće protiv tri godina starije sestre Dajane.

Jednom su igrale u klupskoj odbojci, jer Tijana nastupa za Ezačibaši, dok je Dajana u turskom Kuzejboruu.

„Mi smo već igrale u Turskoj, ali ovo je prvi put da BiH igra protiv reprezentacije Srbije. Mislim da ću tu utakmicu da doživim kao i svaku drugu. Istina je da će emocije malo da budu pomešane, jer je sa suprotne strane moja rođena sestra, ali pokušaću maksimalno da se fokusiram kao na svakoj utakmici, tako da mislim da mi to neće biti neki problem što igram protiv Tijane. Iako igramo u različitim reprezentacijama, bodrimo jedna drugu, ja za Srbiju navijam punim srcem kao i ona za BiH, posebno od kako sam ja ponela dres ove reprezentacije“, rekla je nedavno Dajana.

Foto: instragram privatna arhiva

Iako su imaju isti posao o njemu slabo pričaju. Sestre najčešće imaju druge teme o kojima govore.

„Verovali ili ne, odbojka je retko kad glavna tema naših razgovora, uglavnom o tome pričamo nakon utakmica i tada razmenimo mišljenja, međutim retko kad dajemo savete jedna drugoj“, otkrila je Dajana.

Nakon otvaranja Srbiju čekaju još i dueli sa Francuskom, Rusijom, Azerbejdžanom i Belgijom, pa mnogi smatraju da je ovo i najteža grupa na turniru.

„Mislim da smo u jednoj od najtežih grupa. Veoma smo srećne i zadovoljne što smo uspele da izborimo put na Evropsko prvenstvo. Daćemo sve od sebe, pružićemo maksimum“, kazala je Dajana i najavila veliku borbu.

Foto: instragram privatna arhiva

Dajana je imala nešto drugačiji put od sestre Tijane jer je do reprezentacije i turske lige stigla nakon koledža u Sjedinjenim Američkim Državama, na kom je uspešno igrala odbojku.

Srbija je veliki favorit na prvenstvu, uostalom i na Olimpijskim igrama je bila najbolje plasirana evropska selekcija. Naše devojke su najavile odbranu evropskog trona i nastavljanje dominacije pod trenerskom palicom Zorana Terzića. Da sve bude utoliko emotivnije pobrinuo se i Savez naše zemlje koji je organizovao prvenstvo u Beogradu, a igraće se još u Zadru, Plovdivu i Klužu.

Zlatne devojke će moći da gledaju svi sunarodnici, a upravo će Beograd ostati upamćen i po emotivnom početku prvenstva na kome će dve sestre gledati jedna u drugu, ali sa mrežom između njih.

EP ZA ODBOJKAŠICE

Grupa A (Beograd): Srbija, Francuska, Rusija, Azerbejdžan, Belgija, BiH

Grupa B (Plovdiv): Bugarska, Poljska, Nemačka, Španija, Češka, Grčka

Grupa C (Zadar): Hrvatska, Italija, Belorusija, Slovačka, Mađarska, Švajcarska

Grupa D (Kluž Napoka): Rumunija, Turska, Holandija, Ukrajina, Finska, Švedska

RASPORED ODBOJKAŠICA SRBIJE NA EP

19. avgust: Srbija – BiH 17

21. avgust: Srbija – Francuska 21

22. avgust: Srbija – Belgija 20

24. avgust: Srbija – Azerbejdžan 20

25. avgust: Srbija – Rusija 20

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare