Olga Danilović
Olga i Predrag Danilović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Toliko puta je Predrag Danilović na terenu obradovao naciju, najstarija ćerka Olga odavno je zakoračila u teniski svet, a mlađa, Sonja, sa samo 14 godina dobila je poziv u odbojkašku reprezentaciju Srbije.

I to ne poziv za svoj uzrast, već za A selekciju, iako je rođena 2006. godine.

Poznato je šta je sve Zoran Terzić, selektor odbojkašica, uradio sa nacionalnim timom tokom dve decenije – medalje, trofeji i pisanje istorije njegov su pečat sa zlatnim devojkama.

Kada on sa saradnicima proceni da je neko tako mlad kalibar da predstavlja Srbiju, onda je jasno da se radi o vanserijskom talentu.

„I tako smo Vukiša i ja jutros ispratili našu sestru na pripreme A reprezentacije. Ima li ko ponosniji“, pohvalila se Olga Danilović na Instagramu kako je sa bratom Vukom, koji trenira košarku, ispratila sestru.

O njoj se toliko toga zna… Nasledila je 19-godišnja Olga od oca sportski karakter i šampionski nerv, i na teniskom terenu pokazala da je pred njom blistava budućnost.

U julu 2018. osvojila je prvu (dosad i jedinu) WTA singl titlu, na turniru u Moskvi, pobedivši Anastasiju Potapovu, a ima jedan trofej i u dubl konkurenciji, iste godine sa turnira u Taškentu.

Kao juniorka ima čak tri grend slem titule u dublu, sa Rolan Garosa 2016, Vimbldona godinu dana kasnije i US Opena 2018. Stalna je članica reprezentacije Srbije u FED kupu, istina, uz nešto slabije partije poslednjih meseci uoči prekida sezone zbog koronavirusa.

Sada je vreme da i Sonja Danilović krene stopama slavnog oca, odnosno da zakorači na šampionski put. Poziv u A reprezentaciju, sa samo 14 godina, govori sam za sebe.

PROČITAJTE JOŠ

Svetske prvakinje i dvostruke uzastopne evropske šampionke okupile su se u ponedeljak i raspoređene u dve grupe treniraće u Beogradu i Ubu.

Pozvano je ukupno 40 igračica – 16 starijih i 24 onih koje bi u budućnosti trebalo da predstavljaju Srbiju. Među njima je i Sonja Danilović.

„Jeste, i ona je među tim devojčicama, 2006. je godište. Gledali smo da ih ne zovemo prema godinama, već prema talentu i da mogu da ispune neke zadatke u budućnosti“, kaže Zoran Terzić za Nova.rs.

Što se tiče druge Danilovićeve naslednice, veruje da bi sportsko okruženje moglo da joj bude od velike pomoći na početku sportskog razvoja.

„Sigurno da će joj značiti nasleđen sportski gen i da je, u određenoj meri, u ‘prednosti’ u odnosu na ostale devojčice. Kod kuće ima vrhunskog sportistu koji može da joj pomogne i objasni kako nešto funkcioniše. Danilović je prošao ceo taj put i zna vrlo dobro kako izgleda. To je dobro, ali može da bude i pritisak za decu kada su im roditelji bili vrhunski igrači, da ih dostignu, mogu da ih gledaju kroz roditelje i slično… To je ujedno i normalno u takvim situacijama“, objašnjava Terzić.

Sonja Danilović je odbojkašica Partizana i nema sumnje da će je srpska sportska javnost tek upoznati. Za početak, poput oca, prve velike korake pravi u crno-belom taboru.

Olga se opredelila za individualni sport, Sonja za ekipini, pa bi Srbija uskoro opet mogla da se raduje uspesima u režiji jednog Danilovića.

Inače, odbojkašice Srbije do kraja godine nemaju nijedno takmičenje, pa selektor Terzić sa saradnicima može da gleda i u dalju, a ne samo u najbližu budućnost.

„Manja grupa iskusnijih igračica figurira za najveća takmičenja, a druga grupa broji njih 24. Tu su devojčice pioniorskog, kadetskog i juniorskog uzrasta koje predstavljaju zalog za budućnost. Želimo da napravimo neke ispravke koje su im neophodne, da vidimo šta im nedostaje i uputimo u to njihove trenere u klubovima, to nam je osnovni cilj“, dodaje Terzić.

Sledeće godine odbojkašice Srbije očekuju Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo i Liga nacija… Možda će biti mesta i za neku od devojčica da osete kako je braniti boje A reprezentacije.

„Rano je pričati o tome, ali definitivno da većina od njih 24 ima ima kapacitet da jednog dana igra na vrhunskom nivou. Pokušavamo da napravimo što je moguće bolju bazu od talentovane dece, da bismo jednog dana dobili nekoliko vrhunskih igračica. To da li će biti ili ne, zaista zavisi od mnogo faktora, a na kraju i sreća odlučuje. Najbitnije da budu zdrave i da treniraju kako treba, ako izađe njih nekoliko, tri, četiri, pet ili koliko god za reprezentaciju, to će biti uspeh“.

Podeljene na starije i mlađe, odbojkašice će trenirati do polovine juna, a onda će zajedno raditi u Beogradu i tada će naslednice zlatnih devojaka, moći još više da nauče. Novi Danilovići i asovi iz njegovog doba svakako su potrebni srpskom sportu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare