Slobodan Kovač ljut zbog tretmana koji imaju odbojkaši Srbije
Slobodan Kovač; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Slobodan Boba Kovač, selektor odbojkaša Srbije, najavio je polufinale Evropskog prvenstva, na kom će Orlovi imati dodatnu motivaciju protiv Italije (subota, 21.00).

Pre dve godine, Srbija je iz Belgije krenula ka Parizu i zlatu, a bilo je brojnih organizacionih propusta i momenata koji su samo dodatno motivisali Orlove.

Ovaj put, dolazi do sličnih stvari i to dodatno utiče na želju našeg tima da napravi podvig. Bilo bi lepo da se istorija ponovi, Slobodan Boba Kovač spreman je za završnicu, ali nema preskakanja stepenika.

PROČITAJTE JOŠ

U polufinalu u Katovicama, rival je Italija u udarnom terminu u subotu od 21.00, a u 17.30 prethodno se sastaju Poljska i Slovenija.

Vremena za odmor nema između polufinala i mečeva za medalju, meč za bronzu igraće se već u nedelju u 17.30, finale je u 20.30.

Sam raspored besmisleno je natrpan s obzirom na to da su se poslednji mečevi četvrtfinala igrali u sredu. Podsećanja radi, mečevi osmine finala razvučeni su od prošle subote do ponedeljka, bilo je po nekoliko dana odmora, a onda je sve nagurano u manje od 24 sata.

„Napeto je, polufinale, čekanje… Nije jednostavno, ali to smo čekali, to smo hteli i to je normalna situacija. Sada je bilo tri dana pauze, pre toga, Krakov – Gdanjsk i velika pauza, pa onda dve teške utakmice i selidba u Katovice. Polufinale i finale se igraju u 24 sata. Kao da je ovo pravio neko ko se ne bavi uopšte sportom. Mi treba da pripremamo utakmicu, je l’ tako? Ne čekamo poslednji dan, ali ne mogu ja da gledam protivnika unapred, moram da se pripremam za sadašnjeg protivnika, Italiju. Mi igramo utakmicu, dolazimo u hotel u ponoć, nećemo spavati pre 2 sigurno zbog adrenalina i svega, a onda odmah stiže borba za medalju. Neko ko se uopšte ne bavi sportom je napravio te gluposti. Staviš u 21.00 polufinale, to je nepoznavanje bioritma, da li je to neko uradio namerno, ne znam“, kaže za Nova.rs Boba Kovač.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Neće biti spavanja za stručni štab posle polufinala, analiziraće se odigrana utakmica i rivalska ekipa iz drugog polufinala?

„Probamo sve što možemo kada je tako, ne gledamo greške, nego samo pozitivne stvari i razgovorom pokušavamo da ispravimo greške i odmah se okrećemo novom protivniku.“

Sa Turcima se osetio veliki naboj trilera u pobedi od 3:2, da li možda sa jedne strane bolje osetiti takav meč u nokaut fazi?

„Vidimo da je takmičenje nezgodno, treba imati motiv kad Portugal sa rezervama izađe da igra protiv Srbije. Ja prvi se ljutim kao trener, zašto, kako, ali shvatam da nije jednostavno. Igrači treba da se motivišu kad rival neće da igra sa prvom postavom, a rezerve hoće da se pokažu. To je jedan od utisaka, a Turska, počeli smo sjajno, najboljeg napadača Lagumdžiju smo u jednom trenu sveli na mali broj poena, drugi set smo počeli sa 6:1 i onda samo stali. Da li ono ‘lako ćemo’, što se često dešava, i onda dolazi do trilera. Mogli smo da završimo to što pre, da li je dobro imati takav meč ili ne… Imali smo pauzu pre toga da se odmorimo i to je u svakom slučaju teška utakmica u kojoj je sve trebalo da bude lagano. Ali smo već igrali takve dve utakmice, sa Poljskom i Turskom, što je najvažnije, imamo te utakmice od pet setova ‘u nogama’, imamo kondicionog Radakovića i njegov rad se vidi. Očekujem željno Italiju, pa ćemo dalje da vidimo.“

Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Kako vidite podmlađenu Italiju?

„Oni su iznenađenje za sve površne poznavaoce, u mlađim kategorijama već dugo unazad imaju sjajne rezultate, tu su i dečaci koji nisu dobijali šansu da igraju u italijanskom prvenstvu, ali tu su Resine i Botolo koji su već standardni u svojim klubovima, dva mlada primača. Mikileto igra u Trentu, jedan je od najpriznatijih mladih igrača, Đaneli godinama igra na vrhunskom nivou. Upoređuju ovo sa onom generacijom Fenomena koji su 1991. krenuli da vladaju svetskom odbojkom. Samo se čini da su izgleda preskočili nas, izgleda da su odmah rekli da je reprezentacija Poljske bolja nego ona Švedska koju su oni svojevremeno pobedili u finalu (1989. godine). I oni moraju prvo da naprave veliki korak, da pobede Srbiju, pa onda da igraju sa Poljskom u finalu“, podseća Kovač.

Da li potcenjivanje motiviše, uz sve ostalo?

„Da se ovo što se nama događa dešavalo nekom na Evropskom prvenstvu za žene u Beogradu, pravili bi svi skandale neviđenih razmera. Ali ovde je izgleda normalno, desilo se, nema veze. Mi smo 2019. dobili jedan kombi, dok su svi dobili autobus. Španci imaju jedno zlato u odbojci koje su osvojili davno, uz dužno poštovanje prema Špancima, ali i oni su dobili autobus. I sada smo sleteli na aerodrom kao evropski prvaci, čekamo autobus sat i po vremena, sa vođom puta. Ukrajince, koji su stizali dva i po sata posle nas, autobus je već čekao. Znači, čekaj, sa svim dužnim poštovanjem, pa dolazi ti evropski šampion, mora da bude nekog respekta. Treninzi? Imali smo dva dana pre meča u 15.15, a igraćemo u 21.00. U petak smo trenirali u 15.30. Da li je normalno da tako bude sve, pa se menja zbog televizijskih prava i drugih stvari. Nelogično je i nesportski. Ja se nadam da će to sve da utiče dodatno i da nas motiviše. Ali nema većeg motiva od borbe za medalju.“

Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Turnir je doneo iznenađenja, napete mečeve, izjednačene rivale?

„Jedna Češka je mogla da odigra sjajnu utakmicu protiv Francuske, vidimo kako su igrali Italijani protiv Nemaca, skoro da su ih ponizili, jedna Rusija je ispala. OK, imala je kadrovskih problema, ali nema Rusija samo 10 igrača na raspolaganju u celoj zemlji. Poljska motivisana, još nije uradila ništa na Olimpijskim igrama, gde su bili favoriti za zlato. Mnogo, mnogo je motiva i to se oseća, sav pritisak ovde. Svi hoće dobar rezultat“, završio je Kovač za Nova.rs.

BONUS VIDEO – Radivoje Radaković o moćnim motivacionim govorima za odbojkaše

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare