Maks Ferstapen na Zantfortu, Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Vrvi kao u košnici krcatoj pčelama, kad se nešto kod vas u komšiluku dešava posle 36 godina.

Još kad stvarno čujete zujanje što dolazi sa staze, dok njom po 300 na sat lete bolidi Formule 1, onda bude razumljivo zašto su tribine staze Zantfort bile pune.

PROČITAJTE JOŠ:

Na njoj će se ove godine, u nedelju od 15 sati, posle tri i po decenije voziti trka Formule 1, a uska staza i 14 krivina garantuju dobru zabavu.

Esteban Okon i Pjer Gasli su već rekli koliko im se dopalo, Okonu posebno jer je na treningu u petak bio treći, mada je u kvalifikacijama pokvario plasman.

Gasli je treću krivinu opisao kao vožnju toboganom, a Valteri Botas je objasnio da nije teško na njoj ući u ritam i pronaći brži tempo.

Međutim, more narandžastog na tribinama navijaće za Maksa Ferstapena, domaćeg momka koji je trenutno tri boda iza Luisa Hamiltona u generalnom plasmanu.

Na stazi dugoj 4,3 kilometra, on će u domaćem terenu tražiti svoju prednost, jer će oko 65.000 ljudi verovatno zviždati protiv Britanca.

Foto: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

„OSećaj je odličan kad ste na pol poziciji i naravno da je još više zadovoljavajuće kad ste kod kuće. Svako je ‘ludeo’ kad god bih prelazio preko ciljne linije i zadivljujuće je kad vidimo ljude koji se provode kao nikad na tribinama. Ovo je ‘old skul’ staza koja teče brzo kao Suzuka i gde stvarno osetite taj grip automobila Formule 1. Izazovna i generalno volim ovakve staze“, rekao je Ferstapen pred trku.

Tu uz obalu Severnog mora se trke voze od prve polovine prošlog veka, tačnije od trećeg juna 1939. kada je vožena prva.

Staza je izgrađena tek posle Drugog svetskog rata i to korišćenjem puteva koje je za potrebe komunikacija izgradila nemačka vojska.

Maks Ferstapen na domaćem terenu, Foto: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

Gledajte Formulu 1 na SBB i EON platformi

Trke Formule 1 ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Nije dugo vremena prošlo do 1948. kada je na stazi vožena prva trka za „Nagradu Zantforta“, da bi sedam godina kasnije ova trka bila uvrštena među one u Formuli 1.

Tri godine kasnije postala je stalni deo F1 karavana sve do 1985. s izuzetkom 1972. Od 1985. nije vožena, sve do sada.

Foto: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

Čak 36 godina kasnije na njoj će se naći neka nova imena. Više nema Nikija Laude, Alana Prosta i ostalih legendi moto-sporta, tu su Hamilton, Ferstapen, Botas i neki novi asovi, ali će svakako biti interesantno gledati kako će se oni u modernom vremenu nositi sa starom stazom.

Ferstapen će startovati prvi, iza njega su odmah Hamilton i Botas, Pjer Gasli je četvrti, Šerl Lekler peti. Svi oni vide neku svoju šansu na stazi, gde Hamilton hoće da nastavi put ka obaranju Šumaherovog rekorda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar