Foto: Famous / Zuma Press / Sipa USA / ddp USA / Profimedia / Arhiva

Uspešna sportska karijera donosi veliku popualrnost i još veću zaradu, ali neki od najvećih sportista besomučno su trošili novac i na kraju proglasili bankrot.

PROČITAJTE JOŠ

Loše investicije, propali brakovi, alkohol, droga, brza kola ili raskošne vile, samo su neki od razloga što su sportisti kojima smo se nekad divili došli u poziciju da ostanu bez ijednog dolara na računu.

BORIS BEKER

Foto: EPA-EFE/ADRIAN DENNIS

Nekada prvi teniser sveta Boris Beker zaradio je preko 130 miliona dolara u karijeri, ali je vremenom zapao u dugove nakon gubitka sudskog spora.

Nekadašnji trener Novaka Đokovića, kome je pomogao da osvoji šest grend slem titula, proglasio je bankrot 2017. godine, a morao je da proda trofeje sa Vimbldona, US opena, Dejvis kupa, kao i medalje, pa čak i odeću.

SAŠA ĆURČIĆ

Saša Ćurčić je svakako najpoznatiji primer iz Srbije kada su u pitanju sportisti koji su zaradili pa spiskali bogatstvo.

Iz Partizana je otišao u Englesku gde je igrao za Aston Vilu, Bolton i Kristal Palas.

U Londonu je živeo u elitnom kvartu, išao je na rejv žurke, a svojevremno je kupio i dabl deker autobus kako bi mogao da priređuje zabave.

Raskalašan život završio se nakon što je bio primoran da proda kuću u Engleskoj pa je završio u Centru za nezaposlene u Londonu.

„Kada ste bogati svi hoće da se druže sa vama. A onda se sve promeni i nema više nikog. To je za mene bila velika životna škola“, rekao je svojevremeno Ćurčić.

DIK LEJN

Nekadašnji kornerbek Los Anđeles Remsa, Čikago Kardinalsa i Detroit Lajonsa zarađivao je pet miliona dolara godišnje.

Bio je poznat pod nadimkom „noćni voz“ jer se plašio letenja avionom pa je na gostovanja putovao železnicom.

Nadimak mu je doneo ogromnu popularnost, a sa njom su stigle i velike količnine alkohola, tri braka, ali i loša finansijska ulaganja.

Izgubio je gotovo sav novac ulagajući u nekretnine i muzičku industriju pa je na kraju živeo od penzije od 800 dolara.

Preminuo je 2002. godine i to pod starateljstvom osobe koju je upoznao igrajući golf.

MERION DŽONS

Foto: EPA PHOTO /JANEK SKARZYNSKI

Svojevremeno najbolja američka atletičarka zarađivala je sedam miliona dolara godišnje.

Na Olimpijskim igrama 2000. godine osvojila je tri zlatne i dve bronzane medalje, ali su joj medalje oduzete nakon što je optužena za doping.

Višemilionski ugovori su momentalno raskinuti, a Džonsova je bila primorana da rasproda imovinu, uključujući i kuću vrednu dva miliona dolara, kako bi mogla da plaća sudske parnice.

JON ARNE RISE

Nekadašnji fudbaler Liverpula i norveški reprezentativac zaradio je nešto preko 20 miliona evra tokom karijere, ali je 2007. godine bio primoran da proglasi bankrot.

Rise je, prema izveštajima, imao nesuglasica sa svojim finansijskim savetnikom koje su ga skupo koštale, a dobio je i tužbu povodom učešća u poslovnoj prevari vrednoj četiri miliona evra.

Foto: EPA/Lee Sanders

MUSHUN MUHAMED

Nekadašnji igrač Karoline i Čikaga zaradio je oko 20 miliona dolara u karijeri.

Bio je poznat po karakterističnim brkovima, ali i pod nadimkom „irvas“ jer je izvodio poseban ples kada napravi tač daun.

Problemi su počeli kada je njegova muzička kuća Bejlo posle nekoliko neuspešnih transakcija dobila tužbu od Vahovija banke, pa je Muhamed morao da proda svoju kuću na Ibeju izgubivši celo bogatstvo. NFL je napustio posle 14 sezona, 2009. godine.

LATREL SPRIVEL

Nekadašnji košarkaš Golden Stejta i Njujorka imao je bogatu NBA karijeru koja mu je donela zaradu od oko 50 miliona dolara.

Sprivel je tokom 1997. godine napao svog trenera u Golden Stejtu, Pi Džej Karlisima, zbog čega je suspendovan na 68 utakmica.

Osam godina kasnije odbio je ugovor vredan 27 miliona dolara za tri godine koji je ponudila Minesota, a to je bila poslednja šansa da u 34. godini zaradi veliki novac.

Finansijski problemi koji su usledili primorali su ga da proda jahtu i dve kuće, a napustila ga je i supruga sa kojom ima četvoro dece.

KENI ANDERSON

Svojevremeno jedan od najperspektivnijih američkih košarkaša igrao je u NBA 15 sezona.

Zaradio je preko 60 miliona dolara u karijeri, ali je 2005. godine proglasio bankrot.

„Nisam bio ni kockar niti sam uzimao drogu, ali sam radio neke blesave stvari“, rekao je Anderson koji je u tri odvojena braka dobio sedmoro dece.

Foto: EPA/PETER POWELL

DŽORDŽ BEST

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena zaradio je preko 100 miliona dolara, ali je imao tu nesreću da postane prvi plejboj engleskog fubala.

Bestu je slava van terena došla glave kada se odao alkoholu, koji ga je na kraju koštao života.

„Potrošio sam mnogo para na alkohol, žene i brza kola. Ostatak sam spiskao na gluposti“, čuvena je rečenica velikog majstora iz Severne Irske koji je jedan od najpoznatijih velikih sportista koji su ostali bez dinara.

SKOTI PIPEN

Tokom devedesetih godina prošlog veka Skoti Pipen bio je najbolji krilni igrač NBA lige i uz Majkla Džordana glavni šraf Čikago Bulsa sa kojima je osvojio šest titula prvaka.

Iako je zaradio preko 120 miliona dolara, loši poslovni potezi koje je pravio po završetku karijere doneli su mu milionske gubitke.

Bio je primoran da proda kuću, a organizovao je i dvorišnu rasprodaju kako bi sakupio novac.

Iako nikada zvanično nije proglasio bankrot, Pipenov finansijski savetnik Robert Lun je 2016. godine osuđen na tri godine zatvora zbog prevare, a Pipen mu je poverio preko 20 miliona dolara.

MAJKL VIK

Jedna od svakako najtužnijih sportskih priča vezana je za nekadašnju zvezdu Atlanta Falkonsa, kvoterbeka Majkla Vika.

Zaradio je preko 130 miliona dolara u karijeri, imao je najjače sponzorske ugovore u NFL ligi, ali je 2007. godine na površinu isplivala tužna vest da je na svom imanju organizovao ilegalne borbe pasa.

Optužen je i da je lično ubijao pse koji nisu bili sposobni za borbe, a kada je priznao krivicu ,u zatvoru je proveo 21 mesec.

Momentano je izgubio sve unosne ugovore, sa kompanijama poput Najka i Getorejda, a NFL liga mu je posle velike javne rasprave jedva dozvolila da se vrati na teren 2009. godine nakon dve godine suspenzije.

Vik je koliko toliko uspeo da spere ljagu sa imena i izvuče se iz finansijskih problema pa danas radi kao analitičar za emisiju „NFL kickoff“ na FOX televiziji, a učestvuje i u dobrotvornom radu kroz svoju fondaciju „Tim Vik“.

MAJK TAJSON

Foto: REUTERS/Reinhold Matay/Guliver

Nekada najbolji bokser sveta je sa 20 godina postao najmlađi bokser u istoriji koji je ujedinio titule u WBC, WBA i IBF kategorijama.

Uprkos ogromnoj popularnosti, Majk je bio poznat trošadžija, a posebnu pasiju gajio je prema skupim kućama. Posedovao je vile u Njujorku, Konektikatu, Merilendu, a posebno se isticala ona u Ohaju u kojoj je držao kaveze sa tigrovima, a koja je danas pretvorena u crkvu.

Početkom 2000. godine bio je primoran da otpusti sve trenere i ljude sa kojima je sarađivao zbog nedostatka novca, a gubio je mnogo i na sudskim parnicama, dok je priliv novca od novih borbi bio sve manji.

Tajson je 2003. godine proglasio bankrot da bi se 2005. godine potpuno povukao iz boksa.

Procenjuje se da je Tajson u karijeri zaradio oko 685 miliona dolara, a da je danas „težak“ tek oko tri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar