Foto: EPA/ROMAN PILIPEY; EPA/David Martinez Pelcastre; EPA/Demian Alday Estevez

Velike legende sporta su nas napustile ove mučne 2020. Od Kobija Brajanta, preko Dijega Armanda Mardone do Paola Rosija ova godina je zaista bila nemilosrdna.

Jedan od najvećih košarkaških idola generacija Brajant preminuo je 26. januara kada se srušio helikopter u Kaliforniji.

Pročitajte još

Letelica slavnog košarkaša se srušila usled loših vremenskih uslova, magle i velike vlažnosti vazduha, a tom prilikom je, osim njega, život izgubilo još osam osoba, među kojima i Brajantova trinaestogodišnja ćerka Đijana.

Osim Kobija i njegove ćerke, u helikopterskoj nesreći stradali su Džon Altobeli, trener bejzbol ekipe Oranž koust koledža, njegova supruga Keri i ćerka Alisa. Oni su takođe putovali na utakmicu Brajantove košarkaške akademije na kojoj su Đijana i Alisa zajedno trenirale.

Slavni sportista poginuo je u 41. godini. Deo NBA lige bio je od 1996. godine kad je postao član Lejkersa čiji je dres nosio do igračke penzije i sa kojima je osvojio pet titula.

FOTO: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Kraj profesionalne karijere ozvaničio je 2016. godine, a na oproštajnoj utakmici, protiv Jute, postigao je 60 poena i tako u svom stilu stavio tačku na jednu od najsjajnijih sportskih priča ikada.

“Imali smo u tom momentu još dve ćerke, a Kobi je osvojio Oskara, otvorio medijsku kompaniju “Granity studio”, postao je po peti put najprodavaniji autor i najbolji trener Đijaninog košarkaškog kluba. Ona je tako vredno radila i davala je sve od sebe sedam dana u nedelji, baš kao i njen otac. Volela bih da mogu da vratim vreme, da se vratim do tog jutra, svakog dana… Volela bih da su imali jednu od običnih utakmica u kraju. Život zaista nije fer… Ovo je sve tako besmisleno”, rekla je Vanesa Brajant.

Dijego Armando Maradona preminuo je 25. novembra od posledica srčanog udara u 61. godini.

Legendarni fudbaler je poslednjih nedelja i meseci imao ogromnih problema sa zdravljem, pa je bio pod stalnim nadzorom lekara.

Nakon sahrane su isplivale mnoge intrigantne stvari u vezi sa njegovom karijerom.

Vanbračni sin je tražio da ga iskopaju da bi se utvrdilo očinstvo, Maradona je navodno za života napisao pismo advokatu Matijasu Morli u kom je tražio da ga balzamuju kao Vladimira Lenjina, a iz nasledstva je isključio bivšu ženu i dve ćerke.

Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Gotovo milion Argentinaca se čitavog 26. novembra opraštalo od legende fudbala, a mečevi širom planete počinjali su minutom ćutanja.

U igračkoj karijeri se kao najveći uspeh uvek ističe trofej Svetskog prvenstva 1986. godine sa Argentinom, pamtiće se čuvena “Božja ruka” i najlepši gol Mundijala koji je postigao protiv Engleske predriblavši gotovo čitav tim. Pamtiće se njegove partije u dresovima Boke, Napolija i Barselone, ali i izjave u kojima nije štedeo nikog.

I dalje se polemiše da li je u krvi prilikom autopsije imao tragove nedozvoljenih supstanci, a deluje da će se detalji kontroverze dugo prepričavati.
Ali, upravo je to El Pibe – o njemu se uvek pričao i tek će se pričati, neće biti zaboravljen.

Grozna 2020. je na listu legendi koje su nas napustile dodala i Paola Rosija.

Pamtiće se kako je kao najbolji strelac i igrač prvenstva doveo Italiju 1982. godine do titule šampiona sveta.

U četvrtfinalu protiv Brazila je postigao het-trik za 3:2, u polufinalu je sa dva pogotka “sredio” Poljake, začinio je sve golom protiv Zapadne Nemačke u finalu, kada je bilo 3:1.

“U poslednjim trenucima je izneo svu svoju volju za životom, svu svoju hrabrost i svoju odlučnost. Nije želeo da se preda, uvek je pokušavao da ubedi mene, devojke (ćerke), sve, da može, da će se izboriti“, rekla je njegova supruga Federika.

Imao je tri operacije kolena kao dete, a nakon omladinske škole Juventusa odlazi u Vićencu koju je odveo do Serije A.

Bio je optužen za nameštanja mečeva davne 1980. godine, a zbog manje uloge je dve godine udaljen od fudbala.

Nažalost, ovde nije kraj svim velikim ljudima koji su nas napustili.

Otišao je i Dejvid Štern u prvom danu ove godine nakon komplikacija od operacije mozga koju je imao mesec dana ranije. On je kao komesar NBA lige zauvek izmenio sport, a njegov odlazak kao da nam je najavio šta nas čeka.

Od najvećih otišao je i čuveni trener Jute Džeza, Džeri Sloun. U ovom klubu je proveo 23 godine od ukupno 30 kao trener. Ovaj Amerikanac je preminuo u 78. godini od posledica Parkinsonove bolesti.

Otišli su i Don Larsen, čuveni bejbol igrač, Sam Vič i Džordž Perls, menadžeri u NFL, Roki Džonson, legenda kečera i otac holivudskog glumca Roka, Kris Doleman, čuveni NFL as, te Kej Si Džons, čuveni NBA as.

Preminuli su i Džon Andreti, bivši automobilista, Vili Vud, bivši NFL igrač, Toni Fernandez, bivši bejzbol as, Miki Rajt, legendarna golferka, Henri Ričard, legenda hokeja, Rodžer Mejveder, čuveni bokser. Nažalost, tu su i Fredi Nil, košarkaš, Ed Farmer, bivši bejzbol igrač. Tom Dempsi, Vili Dejvis, Don Šula, Tarvaris Džekson i Bobi Mičel, Fred Din, čuveni NFL igrači.

I mnogi, mnogi drugi…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar