Novi detalji oko održavanja Olimpijskih igara u Tokiju
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Sportsko pitanje godine je da li će biti Olimpijskih igara leta 2021? Kako za Nova.rs kaže šef misije olimpijskog tima Srbije Damir Štajner - hoće, shodno svim poslednjim informacijama na svetskom nivou.

I prema signalima koje dolaze iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, nema sumnje da će se više od 10.000 sportista naći u Tokiju sledećeg leta.

Koronavirus pomerio je najveću planetarnu sportsku smotru za period od 23. jula do 8. avgusta 2021, novog odlaganja ne može da bude, a prestonica Japana jedva čeka da ugosti najbolje svetske takmičare.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog situacije sa pandemijom Covid-19, šefovi misija iz 206 zemalja održali su izuzetno važan onlajn sastanak, na kojem je, između ostalog, odlučeno da će u narednim mesecima biti jasno definisane sve mere koje će biti preduzete radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije bio je šef misije olimpijskog tima Srbije Damir Štajner, koji za Nova.rs otkriva određene detalje o kojima se razgovaralo.

„Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet Olimpijskih igara Tokio 2020 intenzivno rade na pripremama Olimpijskih igara koje će se održati sledeće godine u Japanu. Prethodnih dana imali smo više onlajn sastanaka, među kojima je svakako najznačajniji sastanak šefova misija. Tokom svakog od ovih sastanaka svi predstavnici MOK i Organizacionog komiteta vrlo jasno i nedvosmisleno su izjavljivali da se svi spremamo za različite scenarije održavanja Igara, ali da se u svakom slučaju spremamo za održavanje Igara“, kaže Štajner za Nova.rs.

Koronavirus opravdano je najveći problem i najveća pretnja po Igre, ali se preduzima sve kako bi se sportisti našli u Tokiju.

„Svim nacionalnim olimpijskim komitetima predstavljen je čitav niz mera koje se planiraju u cilju zaštite bezbednosti i zdravlja sportista. Predstavnici MOK su nam najavili da će biti pojedini servisi za učesnike Igara koji nisu presudni za kvalitetan boravak i nastup sportista, u cilju racionalizacije troškova organizacije, ali su nam u isto vreme pokazali da se opsežno pripremaju za organizaciju takmičenja u novim okolnostima“, naglašava Štajner i dodaje:

„Još uvek nisu predstavljeni svi detalji svih procedura koje će biti uspostavljene u vezi sa zaštitom od oboljenja Covid-19, ali su visoki predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta najavili da se to može očekivati već krajem novembra ove godine“.

Foto: Screenshot / Youtube

PROČITAJTE JOŠ Put u Tokio: Srbija može da ima olimpijce u još 17 sportova

Postoje četiri scenarija u igri, kako je poručio i predsednik MOK Tomas Bah, a uzor će biti i najvažnija i najveća klupska takmičenja koja su održana tokom pandemije. Kao jedan od najboljih primera izdvaja se NBA „balon“ na Floridi u Diznilendu, jer se tokom nastavka sezone nije pojavio nijedan košarkaš pozitivan na koronavirus.

„Svi scenariji uključuju održavanje Igara i tokom sastanka šefova misija Organizacioni komitet je predstavio četiri scenarija koji tretiraju različite okolnosti uslovljene delovanjem i globalnim intenzitetom Covid-19 virusa. Oni podrazumevaju različite protokole i načne funkcionisanja u samoj organizaciji Igara, a koji će se primenjivati u zavisnosti od intenziteta virusa i u Japanu, ali i globalno. Svi scenariji su razvijani na osnovu bliske saradnje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim najrelevantnijim svetskim institucijama, kao i na osnovu različitih iskustava organizatora velikih međunarodnih takmičenja kao što su Tur de Frans, Svetsko prvenstvo u biciklizmu, UEFA takmičenja, NBA sezona“, objasnio je Štajner.

Šef misije olimpijskog tima Srbije dodatno nam je otkrio o čemu se priča i na čemu se najviše insistira u mesecima uoči odlaska u Tokio.

OKS brine o zdravlju sportista

Damir Štajner je objasnio i kako Olimpijski komitet deluje od početka pojave koronavirusa, ali i u trenutnoj situaciji.

„Olimpijski komitet Srbije od samog početka globalne pandemije oboljenja Covid-19 proaktivno deluje prema sportistima i nacionalnim granskim sportskim savezima kroz rad, mere i preporuke koje je formirala Zdravstvena komisija naše kuće, kao i kroz blisku komunikaciju sa MOK i Organizacionim komitetom. Zdravstvena komisija OKS na čelu sa prof. dr Draganom Radovanovićem je, delujući preventivno, još pre pojave prvog slučaja koronavirusa u Srbiji upriličila sastanak sa predstavnicima svih nacionalnih granskih sportskih saveza kojem su prisustvovali i najviši predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’. Nakon toga, u više navrata, Zdravstvena komisija je, shodno aktuelnim dešavanjima, izdavala mere i preporuke za ponašanje sportista u cilju zaštite njihovog zdravlja“, kaže Štajner.

„Scenariji se uglavnom odnose na različite procedure prilikom putovanja u i iz Japana, pravila koja se moraju poštovati u smislu fizičke distance između različitih učesnika i klijent grupa na Olimpijskim igrama, dezinfekciju i čišćenje svih površina u Olimpijskom selu i sportskim borilištima, procedure u smislu vakcinacije sportista i službenih lica i obezbeđivanje redovnih i relevantnih informacija učesnicima Igara, kako pred, tako i tokom samih Igara.
Kako je već i napomenuto, zaista se veoma odmaklo u pripemama i organizaciji koja treba da odgovori ‘novoj normalnosti’, ali se svi detalji svakog od scenarija očekuju krajem novembra, nakon čega ćemo i mi biti u prilici da sve to predstavimo i nacionalnim granskim sportskim savezima, ali i široj javnosti. Tu je zaista važno još jednom napomenuti da se u ovom trenutku održavanje Igara naredne godine zaista ne dovodi u pitanje“.

Jasno je da bi u Tokiju moglo da se nađe više od 10.000 učesnika i da ćemo Igre sledećeg leta ipak imati.

„Olimpijski komitet Srbije uvek na prvo mesto stavlja dobrobit i zdravlje sportista. Međunarodni olimpijski komitet, takođe je, odlukama koje je u prethodnom periodu donosio, pokazao nastojanje da stvori potpuno bezbedno okruženje za boravak i takmičenje sportista na Olimpijskim igrama. U tom smislu, sigurni smo da će MOK doneti prave odluke kada je u pitanju format Olimpijskih igara.
Važno je napomenuti da ovo nije prvi zdravstveni izazov sa kojim se susrećemo. U svakoj od tih prilika, OKS je blisko sarađivao sa nadležnim državnim institucijama i to je uvek donosilo dobre rezultate. Olimpijski komitet Srbije će i ovog puta pratiti mere i preporuke nadležnih zdravstvenih službi u cilju zaštite naših sportista pred i tokom Olimijskih igara i sve odluke po ovom pitanju donositi u komunikaciji sa relevantnim institutcijama“, završio je Štajner priču za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar