Novak Đoković Olimpijske igre 2016. godine
Novak Đoković, Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Olimpijske igre predstavljaju najmasovnije takmičenje na svetu, ali u pojedine sportiste biće uperene oči čitavog sportskog sveta. U Tokiju će pažnja biti usmerena na pet imena. To su Novak Đoković, Kevin Durant, Kejti Ledecki, Armand Duplantis i Elijud Kipčoge.

PROČITAJTE JOŠ

Vimbldon je „arhiviran“, a odmah po završetku turnira u Londonu pažnja ne samo teniske, već generalno sportske javnosti, usmerena je na odluku Novaka Đokovića da li će krenuti put „zemlje izlazećeg sunca“. Veliki broj tenisera je odustao, pre svih Dominik Tim, Rafael Nadal i Rodžer Federer, a onda je red došao na Noleta.

Prvi reket planete je, nakon što je prvo zabrinuo navijače rečima da „mora da razmisli“, presekao:

„S velikim ponosom se pakujem za Tokio i pridružujem našoj reprezentaciji u borbi za najsjajnija odličja na Olimpijskim borilištima“, napisao je Đoković na Tviteru i obradovao verovatno sve sem tenisera koji će igrati na turniru i njihovih najvatrenijih pristalica.

Novak Đoković, Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novak u Tokio dolazi kao osvajač 20 titula na grend slem takmičenjima, uz ubedljivo najviše nedelja na prvom mestu ATP rang liste, sa jednim ciljem – osvojiti zlato koje nedostaje i napraviti najbolju moguću uvertiru za napad na US Open, kojim bi i definitivno postao najbolji teniser u istoriji. A Olimpijske igre bi mogle da budu ključan deo u promeni reči „teniser“ u „sportista“.

Pored Đokovića, druga najveća zvezda na Olimpijskim igrama biće NBA zvezda Kevin Durant. U trenutku kada je veliki broj zvezda američke reprezentacije odustao, Greg Popovič će moći da računa na igrača protiv kog nema odbrane ni na nivou NBA lige, što bi trebalo da bude dovoljno da „drim tim“ opravda taj nadimak i dođe do novog zlata, uprkos svim problemima sa kojima se susreću.

FOTO: EPA/JORGE ZAPATA

Durant je takođe željan osvajanja zlata jer je poslednje dve sezone završio ranije nego što je bilo priželjkivano, pa bi mu titula u Tokiju poslužila kao svojevrsni spas nakon razočaravajuće NBA sezone.

Predstavnca nežnijeg pola je američka plivačica Kejti Ledecki. Ova 24-godišnjakinja je na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru osvojila četiri zlata, na to je dodala i jedno 2012. godine u Londonu. I sve to je uspela kao „amaterka“. Tek od 2018. godine ima status profesionalke, pa će Tokio biti ujedno i prva prilika da zaista zablista. S obzirom na to da u Japan dolazi kao ubedljivo najdominantnija plivačica planete, nema sumnje da će broj zlatnih medalja osetno povećati.

Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

„Kraljica sportova“ ima poseban status na Olimpijskim igrama, a razlog je krajnje jednostavan – od nje je sve krenulo, pa će iz tog razloga posebno biti praćene i igre u Tokiju, a tamo će status zvezde imati Armand Duplantis, Šveđanin koji je zaludeo planetu svojim nastupima u skoku s motkom. Kako ima tek 21 godinu, ovo će mu biti prvi nastup na najvećoj svetskoj pozornici, a ujedno i najbolja prilika da čitavom svetu pokaže da će u narednoj deceniji on biti taj o kom će se najviše pisati.

Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

I poslednje ime je čovek koji je obeležio istoriju trke koja je ujedno i neizbirisivi deo istorije olimpizma. Elijud Kipčoge će u Japanu braniti olimpijsko zlato, a kako ima 36 godina, po mnogima najbolji maratonac u istoriji će imati priliku da karijeru okonča uz još jedno priznanje i potvrdi svoje mesto legende najčuvenije trke na svetu.

Elijud Kipčoge; Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Početak Olimpijskih igara zakazan je za 23. jul.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar