Foto: EPA/JUSTIN LANE

Henrik Lundkvist, jedan od najboljih hokejaških golmana na svetu, posle 15 godina mogao bi da napusti NHL tim Njujork Rendžers.

Kralj Henrik, kako je nadimak golmanu rođenom u Oreu, bio je prvak Švedske (2003) olimpijski  (2006) i svetski šampion (2017), ali bi “svoju” hokejašku vojsku u Njujorku mogao da napusti posle 15 godina bez najvrednije krune – Stenli kupa.

Kako pišu njujorški mediji, pandemija koronavirusa verovatno će vrata svih hokejaških dvorana držati zatvorena dovoljno dugo da aktuelna sezona bude prevremeno završena. Stoga neće biti ni projektovanih prihoda, pa će budžeti za plate koji je trebalo da skoče sledeće sezone na oko 88 miliona dolara, zapravo ići nizbrdo u odnosu na sadašnji 81 milion.

Takav zaplet otvoriće timovima mogućnost da se odreknu nekih igrača čije se plate neće računati u budžet, ali bez opcije da se vrate iste sezone u tim.

Govor novca, koji je u SAD ipak (uvek bio) najglasniji, o čemu, između ostalih, svedoče i nekadašnji potezi NBA timova Hjustona i Njujorka, koji su budžete olako rasterećivali slanjem svojih ikona Hakima Olajdžuvona i Patrika Juinga u Toronto, odnosno Sijetl, bez imalo emocija, mogao bi da bude presudan i za kraj Lundkvistove vladavine na golu Rendžersa.

Švedskog golman iz najpoznatije njujorške bašte, prema svemu sudeći neće ispratiti ovacije, već samo ček na 8,5 miliona dolara. Novi susret sa Medison skver gardenom kada će mu se u večeri, gotovo je sigurno penzionisanja njegovog dresa s brojem 30, krcate tribine pokloniti, biće tek mala uteha za kralja koji je otišao bez onoga zbog čega je stigao u Njujork pre 15 godina – Stenli kupa. Šansu će možda potražiti na nekom drugom ledu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram