Miloš Nikić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prethodnih meseci dešavanja u Crnoj Gori privlačila su veliku pažnju javnosti koja je po tom pitanju bila podeljena. Stav su izneli i brojni sportisti, a Miloš Nikić, bivši odbojkaški reprezentativac Srbije, otišao je korak dalje i uplivao u političke vode.

Čuveni odbojkaš stao je na stranu opozicije i priključio se listi Marka Carevića u Budvi, a odluku je obrazložio u razgovoru za Nova.rs.

„Bili smo dužni da stanemo u odbranu crkve. To mi je bio prioritet i povod za ulazak u politiku. I dalje sebe ne vidim u ulozi političara, ali sam osetio odgovornost tokom svih dešavanja u Crnoj Gori i odnosa države prema crkvi. Zabolelo me je sve što se dešavalo i odlučio sam da reagujem“, rekao je za Nova.rs Miloš Nikić.

PROČITAJTE JOŠ

Zbivanja u Crnoj Gori odrazila su se i na odnos sa Srbijom što je posebno uticalo na čuvenog odbojkaša koji je javno zauzeo stav. Slično su učinile i desetine drugih poznatih sportista poput Nikole Vučevića, košarkaša Orlanda ili fudbalskog reprezentativca Crne Gore Marka Vešovića.

„Nisam mogao više da ćutim. Dao sam podršku pomirenju i promenama na bolje. Želim da se odnosi konačno poprave i nadam se da smo u tome uspeli, da je napravljen prvi korak. Mnogo se sportista uključilo jer smo svi uvideli da je krajnje vreme. Da nismo uspeli u svojoj borbi verujem da bismo se mnogi iselili iz države, ali sad kad smo ostvarili zacrtano na pravom smo putu da gradimo bolje društvo“.

Naredni korak je, kako kaže bivši odbojkaški reprezentativac Srbije, na liderima koji moraju da opravdaju poverenje.

„Na našim prostorima je dovoljan samo privid demokratije i narod je već zadovoljan. Čak i nije potrebna potpuna demokratija kao u nekim zapadnim zemljama. Nadam se da će naši lideri krenuti ispravnim tokom i opravdati poverenje naroda. Prijatno je iznenađenje da je sve proteklo mirno, hvala Bogu nije bilo tenzija. Pojavila se nada u narodu i sad je na našim liderima odgovornost da to izguraju do kraja“.

Nikić će u predstojećem periodu biti odbornik u Budvi gde će se posebno zalagati za razvoj sporta.

„Crna Gora je dosta izgubila što se tiče sporta otkad je postala nezavisna država jer su lige izgubile kvalitet, a pojedini sportovi su se potpuno ugasili. Situacija je teška, iziskuje mnogo rada i to od nule. Moramo da krenemo da radimo sa decom, od školskog sporta. Dosta je stvari koje je neophodno popraviti, a ja ću se potruditi da dam doprinos po tom pitanju u Budvi. Prevashodno se nadam da ću uspeti da podignem odbojkaški klub koji je nekad igrao evropska takmičenja i stizao do druge runde Lige šampiona.

Nekadašnji igrač Budvanske rivijere, Vojvodine Galatasaraja i brojnih italijanskih klubova oseća dug prema rodnoj zemlji.

„Trudiću se da doprinesem što je više moguće. Radiću na tome da stvorimo temelje. Završio sam karijeru, biću tu i nadam se da ću imati priliku da popravim bar deo sporta. Javljali su se i drugi sportisti, pokazali želju da pomognu. Moja situacija je specifična, odrastao sam u Srbiji i nisam imao priliku da se dokažem i pokažem u svojoj zemlji tako da se nadam da ću sad imati priliku to da nadoknadim. Nisam kao igrač, ali ću možda kao trener, sportski radnik. Želim da sve što sam naučio prenesem na dolazeće generacije“, naglasio je Nikić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare