Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Do kraja sezone u američkom fudbalu ostalo je još najmanje 180 minuta, i to onih najslađih. A luđe i da smo birali teško da smo mogli da odaberemo...

PROČITAJTE JOŠ...

U igri su ostale još četiri ekipe – večiti „luzeri“ Bafalo Bilsi, „povampireni“ Tampa Bej Bakanirsi predvođeni Tomom Brejdijem, neugodni Grin Bej Pekersi sa Aronom Rodžersom, najboljim igračem lige, te aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi.

Nećemo se mnogo baviti međusobnim duelima, o tome ćete par rečenica moći da pročitate na kraju. Akcenat u ovom tekstu biće na svakoj ekipi pojedinačno iz ugla istorije, tradicije, i nekih na prvi pogled nebitnih stvari koje bi veoma lako mogle da odrede dalji tok borbe za šampionsku titulu.

BAFALO BILS

Iako na prvi pogled možda pregrubo zvuči, tim iz države Njujork ima statusu najvećih gubitnika ne samo u NFL šampionatu već i u sportu generalno. Bilsi su do sada četiri puta nastupili u finalu konferencije, i sva četiri puta su slavili. I to četiri puta zaredom.

Bafalo je početkom devedesetih bio prava sila u NFL-u, ređali su sjajne rezultate i četiri godine uzastopno dolazili do Superboula. Protiv Čifsa imaće priliku da dođu do svog petog, uz nadu da će taj peti put biti srećan, s obzirom na to da su sva četiri Superboula (1991. 1992, 1993. i 1994) izgubili.

Dobra stvar po Bilse je to što im ovog puta rival neće biti ekipa iz istočne divizije NFC-a, pošto su ta četiri puta izubili od Njujork Džajantsa, Vašington Redskinsa (sada Fudbalskog tima) i Dalas Kaubojsa (dva puta).

Interesantno je takođe i da su prošlo finale konferencije igrali protiv Kanzas Sitija, kada su 23. januara 1994. pobedili 30:13. Da stvar bude još zanimljivija, na tri od četiri meča konferencijske runde rival Bilsima bile su upravo ekipe iz zapadne divizije AFC-a. Tako su 1991. izbacili tadašnje Los Anđeles Rajderse, godinu dana kasnije Denver Bronkose, dok su 1993. na putu Bilsima bili omraženi divizijski rival Majami Dolfinsi.

Tradicija će u nedelju biti na strani Bilsa, i upravo ona bi mogla da bude „tas na vagi“.

TAMPA BEJ BAKANIRS

Tampa je u ovu sezonu ušla kao tim od kog niko nije znao šta da očekuje, pre svega zahvaljujući dolasku Toma Brejdija. Nisu blistali ali su igrali više nego dobro kad god je bilo neophodno, pa su bez prevelikih poteškoća preskočili Vašington i Nju Orleans Sejntse i stigli do četiri najbolja. Problem za Tampu predstavlja to što će na gostovanje Pekersima bez Antonija Brauna, koji je u klub došao nakon što mu je istekla osmonedeljna suspenzija, nakon čega je uhvatio ritam i postao jedna od omiljenih meta svog nekadašnjeg kvoterbeka iz Nju Inglanda.

Dodatan motiv igrači Tampe imaće u tome što će njihov stadion „Rejmond Džejms“ biti domaćim utakmice koja će biti igrana u noći između 7. i 8. februara, a koja će dati odgovor na to koja ekipa će osvojiti 55. trofej Vinsa Lombardija.

Takođe, ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je Brejdi u doigravanju gotovo nezaustavljiv. Do sada, Baksi su u konferencijskom finalu igrali tri puta. Dva puta su poraženi, oba puta od Los Anđeles Remsa, dok su 2003. godine u plej-ofu, nakon dva uzastopna poraza u „vajld kard“ rundi, uspeli da dobiju Filadelfiju Iglse, a potom u Superboulu raznesu Rajderse 48:21.

GRIN BEJ PEKERS

Tampa sa tople Floride dolazi u ledeni Vinskonsin, mada to neće uticati na najvažnijeg igrača Baksa, s obzirom na to da je u Bostonu podjednako hladno, a poznato je šta je Tom Brejdi radio u dresu Nju Ingland Pejtriotsa.

Iskustvo je svakako na strani Pekersa, prethodno su deset puta igrali u finalu konferencije, od čega su pet puta poraženi (poslednji put prošle godine od San Francisko Fortinajnersa), pet puta su trijumfovali, dok su četiri puta osvojili trofej namenjen najboljoj ekipi sezone.

Pekersi će takođe pokušati da u svoje vlasništvo vrate trofej koji nosi ime po čoveku koji je status legedne stekao na klupi Grin Beja, Vinsu Lombardiju.

KANZAS SITI ČIFS

Aktuelni šampioni dočekuju Bilse u meču koji će biti šesta utakmica finala konferencije u istoriji ovog tima. Čifsi su do sada tri puta slavili, dva puta osvojili Superboul, a jedini poraz u najvećoj utakmici NFL šampionata doživeli su u prvom izdanju Superboula, kada je bolja bila ekipa Grin Bej Pekersa.

Velika prednost Čifsa biće fantastični Endi Rid, trener koji će u nedelju uveče ući u istoriju zahvaljujući rezultatu koji teško da će iko uspeti da nadmaši.

Rid je, naime, jedini trener od nastanka NFL-a koji je sa dve različite ekipe po tri puta uzastopno bio domaćin koferencijskog finala. Prvo je to uspeo sa Filadelfijom u periodu od 2003-2005, da bi isto ponovio sa Čifsima u poslednje tri sezone.

Grin Bej Pekers – Tampa Bej Bakanirs (nedelja, 21.05)

Kao što smo već naveli, favorita nema. Obe ekipe imaju svoje adute koji su dovoljno jaki da ih čine favoritima, pa je gotovo sigurno da nas očekuje pravi spektakl.

Dve ekipe su se do sada susrele 56 puta, od čega jednom u plej-ofu. Pekersi su slavili 33 puta, Tampa 22, a jedan meč je završen bez pobednika. Od toga, 27 mečeva, uključujući i taj u plej-ofu, odigran je u Vinskonsinu, a Pekersi su slavili 20 puta, dok je Tampa sedam puta odnela trijumf.

Taj jedan meč u doigravanju odigran je 4. januara 1998. godine, a pobedu je zabeležio Grin Bej 21:7.

Kanzas Siti Čifs – Bafalo Bils (ponedeljak, 00.40)

Bilsi su sve bolji kako odmiče plej-of, pre svega u odbran. Nakon preokreta protiv Indijanapolisa zadržali su Baltimor na samo tri poena i obezbedili put na „Erouhed“. Sa druge strane, Čifsi su uz veliku dozu hrabrosti, sreće i sudijsku podršku izbacili Klivlend.

Ove dve ekipe su do sada odigrale 49 međusobnih mečeva (tri u plej-ofu), od čega je Bafalo dobio 26, Čifsi 22, a jedna utakmica završena je nerešeno.

Od tih 49, 25 je odigrano u Kanzasu, a Čifsi imaju jednu pobedu više, 13-12.

Ovo će im ujedno biti prva plej-of utakmica na terenu Čifsa. Prethodne sve tri odigrane su u Njujorku, a Čifsi su slavili jednom (1967. godine u finalu konferencije), dok su Bilsi dva puta bili bolji na putu ka dva od svoja četiri učešća u Superboulu – 1992. u divizijskoj rundi, a 1994. u finalu konferencije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare