Željko Delić, Nejtan Tejp i Grejem Sims (sleva); Foto: Privatna arhiva/Željko Delić

Kako sport ume da spaja kulture, najbolje svedoči jedno iskustvo momka sa Papue Nove Gvineje, koji je prevalio 13.000 kilometara, došao u Beograd, zaigrao za Crvenu zvezdu, a zatim rešio da osnuje istoimeni klub u svojoj rodnoj zemlji.

Priča počinje ovako – trojica momaka sa Papue Nove Gvineje došla su u Beograd u okviru jednog studentskog programa, i to posle povlačenja priznanja Kosova u ovoj dalekoj ostrvskoj zemlji, što se desilo u julu 2018. godine (priznala 2012. godine).

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa ragbi Crvene zvezde, predvođena direktorom Željkom Delićem, srela je trojicu momaka sa Papue na Avali, i to je bilo dovoljno da se stvori jedno neraskidivo sportsko prijateljstvo. Nije tajna da je ragbi najpopularniji u ovoj zemlji, pa nije mnogo vremena proteklo između upoznavanja i prvog treninga sa ekipom.

Posebnu egzotiku priči daje poreklo ovih momaka, dolaze iz zemlje sa oko šest miliona stanovnika i čak 850 različitih jezika. Papua je jedna od najmanje urbanizovanih država, sa velikim postotkom domorodačkog stanovništva, zaštićena područja čine 97 posto države, a trio momaka koji je obukao dres Zvezde, učio je srpski, zavoleo klub, a Nejtan Tejp rešio je da čak ode korak dalje i osnuje Crvenu zvezdu u Papui.

RLK Crvena zvezda

„Došao sam u Srbiju 2019. u okviru jednog školskog programa, a sreo sam ekipu Crvene zvezde u hotelu Avala u svojoj pripremnoj godini za učenje srpskog jezika. Beograd je na mene ostavio veliki utisak, naročito istorija i kultura, velikani poput Nikole Tesle i velikog rimskog cara iz Niša (Konstantin Veliki, prvi hrišćanski car). Kalemegdanska tvrđava je divna, naravno, na prvom mestu su ljudi i gostoprimstvo. Ništa što sam video u medijima o Srbiji nije bilo tačno, ovo je iskustvo života, podsticaću svoje sunarodnike da posete Srbiju“, kaže Nejtan za Nova.rs.

On je inače profesor geografije i u školi će posebno biti „potkovan“ da đacima govori o zemlji koju je posetio, i zbog koje će osnovati ragbi klub Crvena zvezda.

„Dok sam studirao, ekipa Zvezde mi je bila kao porodica, pa sam želeo da pokažem koliko je cenim. Takođe, veliki motivacioni podsticaj za moj klub biće to što imamo bratsku ekipu u Srbiji, koja će nas pratiti i navijati za nas izdaleka“, dodaje Nejtan, koji je u Srbiji imao uvid u popularnost Zvezde van ragbija.

„Znam koliko je Zvezda veliko ime i brend u sportu, a moj motiv je promocija ragbi lige i sporta, to je nacionalni sport u Papui, a istovremeno je omiljeni sport moje porodice u Srbiji. Moj boravak u Srbiji ću pamtiti kao nešto najupečatljivije i životni put koji je nezaboravan. Stvorio sam prijatelje za ceo život“, zaključio je papuanski zvezdaš.

Željko Delić, direktor Zvezde, sprema se za ozbiljno partnerstvo klubova.

„Nejtan je sa velikim uspehom nastupao za naš klub u sezoni 2019. i dao veliki doprinos osvajanju trofeja, naročito u finalu Balkanske Super Lige. Ragbi 13 je na Papua Novoj Gvineji nacionalni sport, svi odrastaju sa ovom igrom tako da nam je njegovo iskustvo veoma značilo. On je i na Papua Novoj Gvineji, gde je sada nastavnik geografije, imao zavidnu ragbi karijeru. Takođe bih napomenuo i Mozesa Amaiua i Hemsona Viu koji su takođe igrali za nas, a Nejtanovi su sunarodnici. Jako smo im zahvalni na doprinosu koji su dali i srećni smo što smo mogli da im pomognemo tokom njihovog boravka ovde. Pratićemo sa pažnjom Nejtanov poduhvat i pomoći koliko budemo u mogućnosti. Jako cenimo njegovu inicijativu i želju da učini nešto za Crvenu zvezdu i Srbiju koju je jako zavoleo tokom svog boravka ovde. Nadamo se da ćemo jednog dana ponovo imati u našim redovima talentovane igrače iz Papue i to baš iz Crvena Zvezda PNG ekipe. Mislim da Zvezda ni u jednom sportu nije imala egzotičniju filijalu“, kaže Delić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar