Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

U svetu sporta prepreke se ne nalaze samo na terenu, gde morate da dobijete bitku da biste ostvarili svoje snove i ambicije. Brojni su primeri kada su sportistkinje morale da vode najveće borbe van terena, i kada su, snagom svoje volje, izašle kao pobednice.

Pobediti u trci, košarkaški ili teniski meč je jedno, ali savladati opaku bolest, to je nešto sasvim drugo i za to vam je potrebno mnogo, mnogo snage i upornosti, ali i sreće.

PROČITAJTE JOŠ:

Karla Suarez Navaro, teniserka iz Španije, trebalo je letos da zaigra na US Openu, kada je na treningu osetila slabost i otišla je na pregled. Ustanovljeno je da ima rak limfoma, takozvanu Hodkinovu bolest.

Malo je reći da je devojka sa Gran Kanarije, najvećeg u arhipelagu Kanarskih ostrva bila u šoku.

PROČITAJTE JOŠ: „Majka me je molila da to ne radim, obećao sam joj…“

Nije igrala od februara, ova godina je po njenim planovima ionako trebalo da bude oproštajna od profesionalnog tenisa, s obzirom da je 3. septembra napunila 32 godine.

Međutim, ova nova, najteža bitka, za Karlu koja je u ženskom tenisu ono što je Dijego Švarcman u muškom, dakle borac neviđenog srca, čini je odlučnom da pobedi i nastavi da igra.

Izuzetno je jaka, nikad se ne predaje i to joj je u borbi koja joj sledi, izuzetno važno. Vera u konačnu pobedu.

„Rano smo detektovali bolest, proliferacija je mala, postoji velika šansa za izlečivost“, rekla je Karla u avgustu, kada je posle serije testova u Barseloni saznala sa čim se suočava.

Medicinska struka kaže da je Hodžkinova bolest kancer koji naš imuni sistem. U Španiji kažu da više od 80 odsto obolelih, koji prođu proces hemoterapije, pobedi bolest.

Karla je, shodno svojoj urođenoj sportskoj disciplini početkom oktobra krenula na seriju terapija.

„Nedavno sam počele terapiju. Pratim savete lekara i veliki sam optimista. Hvala vam na toplim porukama podrške proteklih dana“, poručila je Suarez Navaro nedavno iz bolnice.

Španska teniserka ne mora da ide daleko od sveta tenisa, da bi videla da je pobeda i u ovoj brobi i te kako moguća.

Velika teniska šampionka, Martina Navratilova, vlasnica 18 grend slem titula u singlu, 2010. je saznala da ima rak dojke. Neustrašiva igračica, snažnog karaktera, priznala je da se uplašila za svoj život.

„Posle te preve operacije, kada je trebalo da ideam na mamogram, uvek sam bila u strahu da je neki deo tumora ostao i da nije odstranjen“, pričala je kasnije Martina.

Foto: REUTERS/Susan Mullane/Guliver

Naturalizovana Amerikanka češkog porekla rekla je da je to bila njena najveća bitka.

„Tokom decenijama duge karijere suočavala sam se da izuzetnim protivnicama sa druge strane mreže – Kris Evert, Štefi Graf, Monikom Seleš, čak sam igrala i protiv sestara Vilijams u dublu. Ono što nisam nikad ni pomišljala je to da će moj najveći protivnik biti nešto van terena, kancer. Uvek sam osećala da imam kontrolu nad životom, a onda je preko noći sve bilo van mojih ruku“, pričala je Martina.

Borila se i pobedila. Kao i mnogo puta pre toga, sada je bila jedna u nizu onih koja je Karli Suarez poručila da ne odustaje i da će sigurno i ona pobediti.

Još jedna poznata teniserka, Italijanka Frančeska Skjavone, koja se povukla u septembru 2018. godine, nepunih godinu dana kasnije suočila se sa strašnim izazovom.

Njoj je dijagnostifikovan maligni tumor. Sedam meseci je provela u potpunoj ilegali, lečila se i na kraju, u decembru prošle godine objavila da je izvojevala najveću pobedu – veću i od one kada je u finalu Rolan Garosa 2010. pobedila Samantu Stosur.

„Dijagnostikovali su mi maligni tumor. Bila je to najteža borba koju sam vodila i najbolja stvar je da sam uspela da pobedim. Kad su mi to saopštili pre nekoliko dana, htela sam da eksplodiram od sreće. Spremna sam za projekte koje sam imala, ali nisam uspela da ih ostvarim. Vidimo se ponovo uskoro“, poručila je Italijanka u decembru 2019.

Foto: EPA/PAUL MILLER

Poput Karle Suarez Navaro, i ruska teniserka Alisa Klejbanova, imala je takođe Hodžkinovu bolest.

Nju je to zadesilo 2011. godine, baš kada je bila u velikom usponu i među 20 najboljih igračica sveta. Na svoj 22. rođendan, 1. jula, saopštila je da je bolesna i da će pauzirati.

Deset meseci je trajala njena borba, da bi na kraju, u martu 2012. izašla na teren u Majamiju i pobedila i u tom duelu, Šveđanku Joanu Larson.

„Uživala bih jednako i da sam izgubila. Dobila sam veliku bitku van terena, srećna sam što opet mogu da uživam u igri, pobedila ili izgubila“, priznala je tada Klejbanova.

Sa istom bolešću se uspešno izborila i američka teniserka Viktorija Duval, koja je u kvalifikacijama za Vimbldon 2014. saznala za dijagnozu.

Uspela je da se kvalifikuje u glavni turnir, pobedi Rumunku Soranu Kirsteu pre nego što je izgubila od Belinde Benčić. Trinaest meseci je trajala njena borba, na kraju, vratila se na teniski teren, da bi karijeru nekoliko godina kasnije završila posle operacije kolena.

I u svetu košarke bilo je primera gde su velike šampionke morale da se bore za život.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Nekadašnja košarkašica Sakramenta, Edna Kembel, koja je pomogla Amerikankama da 1998. osvoje zlato na Svetskom prvenstvu, saznala je u svojoj drugoj sezoni u timu iz Kalifornije, tokom 2002. godine, da boluje od raka dojke.

Uspela je u roku od godinu dana da se izleči i vrati na parket, te nastavi karijeru koja je trajala do 2005. godine. I dalje je vrlo aktivna kroz svoju organizaciju „Breathe and stretch“, koja pomaže preživelim od kancera da se vrate normalnom načinu života.

Sjajan primer kako se kancer može pobediti dala je i atletičarka sa Jamajke, sprinterka u disciplini 4×400 metara, Novlin Vilijams-Mils. Ona je u junu 2012. saznala da ima tumor dojke, rekla je to samo svom suprugu, a nekoliko meseci kasnije, na Olimpijskim igrama u Londonu, osvojila je bronzu u štafeti 4×400. Bila je i peta u trci na 400 metara.

Voljom duha i pozitivnom energijom i snažnom verom u život, pobeđuju se najveće nedaće. To su dokazale i ove velike sportistkinje, apsolutni šampioni.

Zato verujemo da će i Karla Suarez Navaro pobediti i jednog dana opet slaviti na teniskom terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar