Ko je bio Nenad Stekić i kako je zbog Čole postao legenda

Ostalo 18. jul. 202117:59 > 18:21
Podeli:
Nenad Stekić i Zdravko Čolić
Nenad Stekić i Zdravko Čolić Foto: Printscreen/RTS/Zoran Lončarević

Atletsku javnost u Srbiji potresla je u nedelju vest o smrti čuvenog atletičara Nenada Stekića, čoveka koji je ispisao zlatne stranice srpske atletike.

Zanimljivo je da se nekadašnji skakač udalj nije isprva odao atletici u disciplini u kojoj je pružio srpskom sportu najviše.

PROČITAJTE JOŠ:

Nenad Stekić je rođen sedmog marta 1951. godine i bio je član atletskog kluba Crvena zvezda. Počeo je da se baci „kraljicom sportova“ kada je imao 12 godina.

I tada je startovao kao skakač uvis. Dve godine su mu bile potrebne da ostvari prve veće rezultate, kada je bio pionirski prvak Jugoslavije.

Isti uspeh nosio je suvereno i na nivou grada Beograda, kao i na nivou Srbije. Skok uvis je zamenio za skok udalj baš nakon ovih titula.

Nosio je i epitet najboljeg sportiste Jugoslavije za 1975. godinu. Tada je skočio čak 8,45 metara u Montrealu, na predolimpijskom mitingu i pet godina je bio evropski rekorder u svojoj disciplini tim skokom.

Svojevremeno je govorio da mladi ne idu do krajnjih granica, te da je zato 8,45 metara bilo dovoljno i pedesetak godina kasnije za medalju na Olimpijskim igrama.

Pričao je i kako je zbog popularnog pevača Zdravka Čolića postao šampion.

Zdravko Colic
Zdravko Čolić Foto:Vesna Lalić

„Zdravko Čolić je skakao za Sarajevo i na takmičenju izgubio od mene za pola metra. Kad je video kako skačem, odustao je i počeo da se ozbiljno bavi muzikom. A tada sam i ja čuo Čolu kako peva, pa sam rekao sam sebi: ‘Bolje ti je da skačeš’. Taj naš susret na takmičenju je zapravo izrodio dva šampiona, jednog u pevanju, drugog u skakanju“, pričao je Stekić.

Zanimljivo je da je, uprkos tome što je bio evropski rekorder pola decenije, na Evropskim prvenstvima imao tri srebrne medalje.

Prvu je osvojio u Rimu 1974. godine kada je skočio osam metara i šest centimetara. Drugi rezultat ostvario je u Pragu četiri godine kasnije kada je skočio šest centimetara dalje.

U dvorani u Zindelfingenu je pre tačno 41 godinu skočio sedam metara i 91 centimetar za treće srebro. Pobeđivao je u međuvremenu i na Mediteranskim igrama.

Dok se takmičio, imao je i zlato sa Univerzijade i još jedno srebro sa tog takmičenja. Nastupao je u dresu Jugoslavije i na Svetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. i tada je bio petoplasiran.

Našu zemlju predstavljao je ukupno 64 puta, a nastupao je i za tim Evrope na Svetskom kupu 1977. Čak 144 puta je preskočio osam metara.

Iza sebe je ostavio i tri ćerke, Andreu, Anđelu i Zoranu. Poslednjih godina je bio teškog zdravstvenog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar