Transparent navijača Crvene zvezde vaterpolo
Transparent navijača Crvene zvezde vaterpolo; Foto: Youtube Screenshot FCRedStarBelgrade

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom spornog transparenta navijača crveno-belih na vaterpolo utakmici Crvene zvezde i Šapca, koja je odigrana u subotu.

„Delije“ su terale crnogorskog trenera Mirka Vičevića, zbog njegovog hrvatskog porekla.

PROČITAJTE JOŠ:

„Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“, pisalo je na transparentu istaknutom na tribinama bazena u SC „Milan Gale Muškatirović“.

Tužilaštvo u tom transparentu nije videlo ništa problematično, niti da su se stekli elementi krivičnog dela koje se tiče rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

„O navedenom događaju obavešten je dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja nisu stekli elementi krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, već da isticanje transparenta sa natpisom ‘Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija’ može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ipak, policija će se zbog ovog slučaja konsultovati sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda.

„Imajući u vidu, da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno delo kojim se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral i ugrožava opšta sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda“, objašnjava se u saopštenju tužilaštva.

Mirko Vičević je crnogorski stručnjak hrvatske nacionalnosti, trenutno je i predsednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru, a navijači Zvezde kivni su na njega i zbog angažmana u DPS-u, bio je odbornik stranke Mila Đukanovića u Kotoru.

Reč je o najtrofejnijem crnogorskom vaterpolisti svih vremena i članu Kuće slavnih. Inače, Zvezda je u meču na kom je došlo do ove nemile scene pobedila Šabac sa 13:6.

BONUS VIDEO – Slobodan Soro: 31 razlike protiv Nišlija – to vam je srpski vaterpolo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar