FBI istražuje ko je stavio omču u garažu NASCAR vozača

Ostalo 22. jun. 202019:08
Podeli:
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA

Federalne vlasti potvrdile su da istražuju ko je stavio omču u garažu jedinog stalnog tamnoputog vozača u NASCAR šampionatu Babe Volasa.

Američki tužilac, Federalni istražni biro (FBI) i Odeljenje za prava građana Ministarstva pravde istražuju ceo slučaj.

Posle smri Afroamerikanca Džordža Flojda usled policijske brutalnosti 25. maja u Mineapolisu, Volas je podržao pokret „Životi crnaca su važni“ i antirasističke demonstracije.

On je od uprave takmičenja 2015. godine tražio da se zabrani isticanje zastave Konfederacije na stazama, ali je taj zahtev odbijen. Početkom meseca je to učinio ponovo, a 10. juna je NASCAR odobrio zahtev.

Volas je juče prijavio da je pronašao omču u svojoj garaži na stazi Taladega Superspidvej u Alabami.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ljuti smo i ogorčeni i ne možemo dovoljno snažno da konstatujemo koliko ozbiljno shvatamo ovaj grozan čin. Kao što smo nedvosmisleno rekli, u NASCAR nema mesta rasizmu, a ovaj čin samo učvršćuje našu odlučnost da učinimo sport otvorenim za sve“, navodi se u saopštenju NASCAR.

Guvernerka Alabame Kej Ajvi rekla je da je šokirana i zapanjena „groznim činom“ protiv Volasa, koji je rođen u Alabami.

„U našoj državi nema mesta ovakvom odvratnom ispoljavanju mržnje. Baba Volas je jedan od nas, on je rodjen u Mobajlu i u ime svih stanovnika Alabame, izvinjavam se Volasu i njegovoj porodici i prijateljima za nanetu bol i žalim zbog traga koji ovo ostavlja Alabami“, navela je ona.

Vozači NASCAR su odmah osudili incident i podržali 26-godišnjeg kolegu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar