Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Reprezentacija Srbije je na šampionatu Evrope u Poljskoj zabeležila odličan rezultat, a zlata su u Beograd doneli Mate Nemeš i momak za Srbiju neobičnog imena, Zurab Datunašvili.

I dok je Nemeš rvanjem i počeo da se bavi u Srbiji, uz brata blizanca Viktora, dotle je put drugog „zlatnog momka“ iz Varšave započeo u Tbilisiju, gde je rođen 18. јuna 1991. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Rvanjem je počeo da se bavi u svom rodnom gradu, u kom je napravio i prvi veliki uspeh u karijeri, pošto je 2013. godine u finalu Evropskog prvenstva čiji je Gruzija bila domaćin stigao do finala, gde je bolji od njega bio aktuelni olimpijski šampion iz Londona, Rus Roman Vlasov.

Ređali su se uspesi, pa je Datunašvili pod nacionalnim grbom Gruzije uspeo da osvoji najsjajnije odličje 2016. u Litvaniji, i 2017. godine u Novom Sadu.

Pored osvojenih medalja, pažnju je privukao i tučom na Evropskom kupu nacija 2016. godine kada je „ukrstio pesnice“ sa Imilom Šarafetdinovim iz Rusije.

No, uprkos tome što je bilo jasno da najbolje tek sledi, u januaru 2019. dogodio se veliki incident nakon kog je Gruzin doneo odluku da se više ne takmiči pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

Datum je bio 11. januar, a Palata sporta u Tbilisiju bila je poprište nacionalnog šampionata Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom. U finalu su se našli Datunašvili i Robert Koblijašvili, višestruki prvak Evrope i sveta. Sudijska odluka je bila takva da je Koblijašvili dobio meč, što je izazvalo velili revolt i proteste, potom verbalni obračun, nakon čega je usledila i prava gužva.

Situacija je izmakla kontroli kada je predsednik rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze uleteo među zavađene strane i Datunašvilija udario gvozdenim predmetom u glavu.

Gegešidze je uhapšen i ubrzo posle toga pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Usledila je pozivnica iz Srbije, tačnije iz Zrenjanina, što je sa radošću prihvatio, i čini se na najbolji mogući način uzvratio poverenje koje je dobio otkako nastupa pod zastavom ove zemlje, a ako se „po jutru dan poznaje“, nema sumnje da će novopečeni reprezentativac Srbije postati jedan od najboljih rvača koje je Srbija imala prilike da gleda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar