Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Problem dopinga spada među najveće u modernoj istoriji sporta, i uprkos naporima da bude sveden na minimum, čini se da tek uzima maha.

Informacija da je jedna od najboljih atletičarki planete, Brajana Rolins Meknil, suspendovana zbog kršenja doping pravila, burno je odjeknula u javnosti, s obzirom na to da je u pitanju olimpijska šampionka iz 2016. godine i Igara u Rio de Žaneiru.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, Meknilova je tek poslednja u nizu sportista koji su na ovaj način zauvek ukaljali svoje ime i sve uspehe koje su u karijeri postigli.

Pojedini su zbog dopinga ostali ne samo bez medalja, već i bez karijere, dok ima i onih koji su bili prinuđeni da određeni vremenski period provedu u zatvoru.

Lens Armstrong

Priča o Armstrongu je bila kao iz holivudskog filma – Armstrongu je u 25. godini života pronađen rak trećeg stadijuma na testisima, sa šansama manjim od 50 posto da preživi. Ipak, napori lekara su se isplatili, pa je ovaj tada talentovani biciklista u februaru 1997. godine proglašen izlečenim. Naredne godine mladić, koji je do tada osvojio dve etape na Tur de Fransu, započeo je svoj meteorski uspon.

Sedam titula na najvećoj biciklističkoj trci na svetu nije prošlo nezapaženo, privuklo je pažnju ogromnog broja ljudi, ali ubrzo je usledio strmoglav pad. Iz dana u dan javljale su se Armstrongove bivše klupske kolege sa informacijama o dopingu, usledila je višegodišnja istraga, nakon koje je 2012. godine doneta odluka da Amerikancu budu oduzete medalje kako sa Tur de Fransa, tako i sa Olimpijskih igara iz 2000. godine.

Danas je Armstrong poznat kao „najveća varalica među biciklistima“, a on sam je rekao da bi, ako bio bio u prilici, ponovio sve na isti način kao što se i izdešavalo.

Abel Ksavijer

Ekcentrični defanzivac koji je bio poznat po svojim frizurama koliko po fudbalskom umeću igrao je za Benfiku, španski Ovijedo, PSV Ajndhoven, Everton, Liverpul, da bi pred sezonu 2005/2006 stigao kao slobodan igrač u Midlzbro krajem avgusta. Ipak, za ovaj tim nastupao je nepunih mesec dana pre nego što je nakon utakmice UEFA kupa protiv grčkog Ksantija bio pozitivan na antidoping testu.

Krajem novembra 2005. proglašen je krivim, zbog čega je kažnjen sa 18 meseci zabrane igranja. On je bio ujedno i prvi fudbaler u istoriji Premijer lige koji je suspendovan zbog upotrebe dopinga.

Samir Nasri

Francuski internacionalac i jedna od najvećih nada svetskog fudbala je doživeo strmoglav pad po odlasku iz Mančester sitija. Iako je sve teklo sjajno, pa je iz Olimpika iz Marseja otišao u Arsenal, potom u Siti, i u ova tri kluba je pružao više nego dobre partije.

No, nakon povrede tetive 2015. godine, zbog koje je propustio veći deo sezone, nije uspeo da povrati staru formu, pa je u avgustu 2016. usledila pozajmica Sevilji, zatim odlazak u Antaliju, gde je potpisao dvogodišnji ugovor u avgustu 2017, ali je klub napustio već narednog januara.

Mesec dana kasnije saopšteno je da je Nasri kažnjen sa šest meseci zabrane igranja zbog upotrebe dopinga, a ta kazna je povećana na 18 nakon dodatnog saslušanja.

Merion Džons

Ne postoji ljubitelj atletike koji nije navijao za ovu lepuškastu sprinterku, i bila je jedan od heroja Igara u Sidneju 2000. godine, kada je osvojila pet zlatnih medalja.

Tri godine kasnije započela je istraga tokom koje je veliki broj atletičara osumnjičen za korišćenje steroida. Nakon četiri godine ćutnje, Džons je 2007. javno priznala da je koristila nedozvoljena sredstva, zbog čega joj je oduzeto svih pet medalja iz Sidneja, obrisani svi rezultati nakon 1. septembra 2000. godine, a ona sama dobila zabranu takmičenja u naredne dve godine.

Njena karijera definitivno je završena kada je u januaru 2008. godine proglašena krivom za finansijsku prevaru i upotrebu steroida, zbog čega je provela šest meseci u zatvoru.

Aleks Rodrigez i Migel Tehada

U avgustu 2013. godine dogodio se možda i najveći doping skandal u istoriji sporta, kada su trostruki MVP lige Rodrigez i jednom najbolji igrač prvenstva Tehada, suspendovani na po preko 100 utakmica kazne.

Tehada je tako te sezone propustio 105 mečeva, dok je Rodrigez bio prinuđen da presedi čitavu sezonu 2014. MLB liga je 2005. godine uvela rigorozna testiranja, pa je od tad do danas čak 111 igrača suspendovano na najmanje 10 dana (2005), nakon čega su kazne postale drastično veće i od 2014. godine idu od 80 utakmica za prvi, preko 162 utakmice za drugi, do trajne zabrane takmičenja za treći prekršaj.

Doping u Rusiji

Ovaj slučaj je jedna od glavnih tema u gotovo svim disciplinama, zbog čega je 47 olimpijaca ostalo bez svoje medalje, a Rusima će u naredne dve godine biti zabranjeno da nastupaju pod zastavom i himnom svoje države na takmičenjima u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta i FIFA.

Nepotvrđeni slučajevi

Postoji u svetu sporta još mnogo vrhunskih atleta koji su tokom godina optuživani za doping, od Dijega Armanda Maradone, preko čuvene atletičarke Florens Grifit Džojner do Rafaela Nadala, ali za njih nikada nije zvanično potvrđeno da su koristili ova sredstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar