Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL / Newscom / Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

Bez obzira na to koliko ste uspešni od genetike se ne može pobeći. Mnoge sportske superzvezde su i u dvadesetim ostajale bez kose, pa su se odlučivale na presađivanje kose.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji od njih je četvorostruki šampion Formule 1 Sebastijan Fetel koji sa 33 godine ostao bez mnogo kose, pa je mnoge u komentarima podsetio na stereotipni prikaz profesora koji ćelavi.

Mnogi ovo nazivaju „Ferari efektom“ jer je Nemac u italijansku ekipu došao sa kosom, a nakon odlaska i prelaska u Aston Martin deluje kao da je ostario za čitavu deceniju (prošlo je manje od godinu dana)!

Izgledom je podsetio na princa Vilijama, a već se sada pominje da bi mogao da uradi transplantaciju kose kao što je to ranije učinio njegov kolega Luis Hamilton.

Britanski vozač je gubitak kose objašnjavao na neočekivan način.

„U hotelima sam koristio loše preparate i nikad nisam koristio šampon. Moja kosa je počela da propada i da se tanji. Ponekad sam je prao i po tri puta dnevno: ujutru, preko dana posle treninga i uveče, pa je uvek bila suva“, rekao je Hamilton.

Britanac tvrdi da je koristio injekcije da pospeši rast kose, da je promenio ishranu i da je pio više vode, ali stručnjaci navode da je evidentna linija nakon presađivanja kose. Ipak, on ne brine previše zbog tih komentara, već zadovoljno pokazuje kikice, lokne i uživa u novom imidžu.

Jedan od najpoznatijih ljudi koju su presadili kosu je Antonio Konte, trener Intera. On je gotovo potpuno ostao bez kose dok je igrao u Juventusu, te je odlučio da je vreme za povratak na staro.

Trenutno najplaćeniji strateg Serije A zarađuje 11 miliona evra godišnje, uradio je najmanje dve transplantacije, ali se govori da ih je bilo i znatno više…

Pretpostavlja se da je to prvi put uradio 2000. godine, ipak u tom trenutku je bilo malo uspeha sa ovim tretmanom. Tokom 2007. godine ponovo počinje da mu se povlači linija kose, te je Italijan doneo odluku da se ošiša na „keca“.

Na gubitak kose nije bio imun ni Dejvid Bekam, koji je prvu transplantaciju uradio 2018. godine, a pretpostavlja se da je poslednjih meseci uradio još jednu.

Ikona stila i čovek koji mnogo polaže do izgleda je kroz život nosio različite frizure, a sada ima sve više problema da kosu oblikuje kako želi.

Najpre je ideju o presađivanju kose odbacivao, ali se na kraju odlučio na ovaj potez.

 

Samo privremeno, jer se onda odlučio na još jedan estetski zahvat, a iako nema potvrde, smatra se da je sve odradio u Kanadi. Procenjuje se da je do sada potrošio oko 30.000 dolara na transplantaciju kose. Danas se šuška i da Konte nosi periku…

Ni legendarni Lebron Džejms uprkos tome što na negu godišnje potroši 1,5 miliona dolara nije mogao da pobegne od gubitka kose. To je postalo evidentno tokom njegovog boravka u Majamiju, kada je najpre počeo da koristi sve šire i šire trake oko čela.

Koristio je neke starije zahvate, ali i modernije koje uključuju mikropigmentaciju kako bi povratio staru kosu.

Često je isticao da mu kosa mnogo znači i da utiče i na njegovo samopouzdanje. Koristio je i veštačka vlakna da bi kosa izgledala gušće, a prilikom transplantacija je dobio između 2.000 i 2.400 jedinica kose (sadrže od jedne do četiri vlasi). Na glavi ima nekoliko ožiljaka koji ukazuju da je radio i dve vrste transplantacije kose.

Rafael Nadal se 2016. godine odlučio na presađivanje kose. Počeo je da gubi mnogo dlaka, te je bilo vreme za brzu reakciju.

Kako su tada preneli španski mediji, presadio je oko 4.500 dlaka kako bi ponovo imao bujnu kosu.

Bilo je neophodno šest meseci da se vide rezultati, kada je postalo očigledno da „Bik sa Majorke“ ima znatno gušću kosu.

Procenjuje se da ga je tretman koštao oko 8.000 evra. Smatra se da bi Rafa bez ovih tretmana do sada bio potpuno ćelav, a stručnjaci procenjuju da je verovatno odradio još nekoliko zahvata kako bi sačuvao kosu.

 

Jedan od retkih koji je javno priznao da je presadio kosu bio je nedavno penzionisani Vejn Runi.

„Samo da potvrdim svim mojim pratiocima da sam presadio kosu. Počeo sam da ćelavim sa 25 godina i rekao sam sebi: Zašto da ne. Oduševljen sam rezultatima… Uradio sam to u „Harli strit“ klinici u Londonu. Hvala osoblju koja se brinulo o meni“, napisao je Runi.

Prvi put je presađivanje uradio 2011. godine i objavio je i slike iz ordinacije sa iscrtanom linijom na glavi, a tretman je ponovio već 2013. godine kako bi bio siguran u rezultat.

U autobiografiji je Runi priznao da se preplašio zbog gubitka kose.

„Prokletstvo, ćelaviš, a i dalje si mlad momak“, rekao je tada sebi u ogledalu Englez.

Primera presađivanja kose je mnogo, a neretko je neophodno da se procedura ponovi nekoliko puta u toku nekoliko godina. Od poznatijih sportista su tu i Endi Rodik, američki teniser, Tajger Vuds, najbolji golfer svih vremena, te Dmitri Berbatov, bugarski fudbaler. Imamo i primere preventivnih zahvata poput onog koji je odradio Jirgen Klop, pa tako ne možete pronaći njegovu fotografiju kada je bez kose jer je nosio kačkete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar