Foto: EPA/SHAWN THEW

Bil Beličik, čuveni trener Nju Ingland Petriotsa, odbio je da primi od Donalda Trampa Predsedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u SAD, prenosi "Gardijan".

Beličik je jedan od najboljih trenera američkog fudbala u istoriji, a ovaj Amerikanac hrvatskog porekla objasnio je zbog čega je odlučio da ne preuzme ovo odlikovanje:

PROČITAJTE JOŠ

„Nedavno mi je ponuđena prilika da primim Predsedničku medalju slobode, što mi je laskalo zbog poštovanja prema onome što to predstavlja i mog divljenja prema osobama koje su je ranije dobile. Nakon toga, prošle nedelje je došlo do tragičnih događaja zbog čega sam odlučio da ne želim da primim tu medalju“, kazao je Beličik.

Legendarni strateg objasnio je zbog čega se odlučio na ovakav potez i ponosno se prisetio jedne scene:

„Američki sam građanin sa velikim poštovanjem prema vrednostima naše nacije, prema slobodi i demokratiji. Takođe, znam da predstavljam svoju porodicu i tim Nju Ingland Petriotsa. Jedna od najboljih stvari u mojoj profesionalnoj karijeri dogodila se 2020. kada su, zahvaljujući vođstvu unutar našeg tima, razgovori o socijalnoj pravdi, jednakosti i ljudskim pravima prešli u prvi plan“, rekao je Beličik.

Pre samo četiri godine je Tramp javno pročitao pismo od Beličika koji je rekao da mu je kampanja bila sjajna, pa je ovo još jedan udarac američkom predsedniku koji će uskoro napustiti tu funkciju.

Ovaj Amerikanac hrvatskog porekla nikada nije skrivao da je bio veliki prijatelj Trampa, a poznato je da je i dalje aktuelni predsednik provodio vreme i sa vlasnikom Petriotsa Robertom Kraftom, ali i legendarnim kvoterbekom ovog tima Tomom Brejdijem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar