Foto: Epa/CJ GUNTHER

Iako se dešavaju svakodnevno, pojedine povrede na sportskim borilištima bile su toliko upečatljive da se o njima priča godinama, pa čak i decenijama, i gotovo da ne postoji ljubitelj sporta koji nije čuo za njih.

PROČITAJTE JOŠ...

U ovom tekstu vam donosimo sedam povreda koje i dan danas izazivaju osećaj jeze kod onoga ko gleda, uz jedno neizostavno i bolno „Au“. I to pod uslovom da uspete da odgledate snimak do kraja.

Upozoravamo – video zapisi povreda ovih sportista mogu da budu izuzetno uznemirujući, tako da ovih sedam snimaka (plus dva bonusa) gledate na sopstvenu odgovornost!

Kevin Ver

Tada 20-godišnji Ver nastupao je za univerzitet Luizvil, i u okviru „Elite 8“ turnira gostovao je Djuku 31. marta 2013. godine. Tokom prvog poluvremena utakmice Ver je prilikom pokušaja bloka nezgodno doskočio, pri čemu je doživeo otvoreni prelom tibije desne noge. Koliko je ceo događaj bio stresan pokazuje i snimak navijača i Verovih saigrača, koji su u šoku posedali na parket.

Ver je, dok su saigrači koji su smogli snage, treneri i doktori bili kod njega, iznova i iznova ponavljao „Dobro sam, samo pobedite večeras“. Poslušali su ga, slavili su protiv Djuka 85:63, dok je Ver gotovo istog momenta po prijemu u bolnicu odveden na operaciju koja je trajala dva sata.

Usledile su poruke podrške velikog broja profesionalnih sportista – Lebrona Džejmsa, pokojnog Kobija Brajanta, Džoa Tajsmana… Mladi plej se košarci vratio već u novembru iste godine. Trenutno nastupa za London Lajonse.

Anderson Silva

Čuveni „Pauk“ je 6. jula 2013. godine iznenađujuće poražen od Krisa Vidmana i tako izgubio titulu u UFC-u. Revanš je usledio šest meseci kasnije, 28. decembra. Vidman je dominirao od samog početka borbe, a u drugoj rundi je meč okončan tehničkim nokautom, nakon što je Silvi prilikom jednog udarca pukla noga.

Iako je bilo poziva da se povuče, Silva je odlučio da se vrati u oktagon u januaru 2015. godine, nakon čega su usledili skandali vezani za doping, da bi u novembru 2020. godine UFC doneo odluku da sa jednim od najboljih boraca u istoriji MMA raskine ugovor, pa je Amerikanac brazilskog porekla trenutno slobodan agent.

Eduardo da Silva

Sličnu reakciju ljubitelji fudbala imaju na pomen imena Henrika Larsona, Đibrila Sisea, ali je utisak da je povreda naturalizovanog Hrvata i jednog od najboljih stranaca koji su ikada igrali u Zagrebu ipak nešto gora za gledati. Rođeni Brazilac je iz Dinama prešao u Arsenal, a u dresu „tobdžija“ u okviru Premijer lige tog 28. februara 2008. godine gostovao je na stadionu „Sent Endrjuz“ u Birmingemu. Samo tri minuta od početka utakmice Martin Tejlor je startovao ekstremno grubo i Da Silvi polomio nogu.

Iako je uspeo da se vrati na teren nakon godinu dana, momak iz Rio de Žaneira nikada nije uspeo da ponovo uđe u formu koja ga je krasila pre Tejlorovog starta, pa je 2010. prešao u Šahtjor, a igrao je još za Flamengo, Atletiko Paranaense, da bi 2018. u Legiji iz Varšave završio karijeru.

A ukoliko vas baš zanima da uporedite, možete da se podsetite Siseove i Larsonove povrede:

Zek Miler

Miler je u NFL-u nastupao za Čikago Berse i bio je jedan od boljih „tajt endova“ (visokih, snažnih i čvrstih hvatača) lige. Na meču protiv Nju Orleans Sejntsa u okviru osme nedelje NFL šampionata 29. oktobra 2017. godine on je pri pokušaju hvatanja lopte za tačdaun u trećoj četvrtini utakmice nezgodno doskočio na nogu. Već nakon snimka je bilo jasno da je u pitanju jedna od težih povreda ne samo u NFL-u već i u istoriji sporta generalno, a da stvar bude još gora, kost je prilikom pucanja zakačila i arteriju, pa je prvo pitanje bilo da li će Smit preživeti, a potom i da li će uspeti da sačuva nogu.

Koliko je dramatično bilo govore i reči samog Milera, koji je konstantno ponavljao „Nemojte mi odseći nogu.“

Miler je nakon ovoga 2019. godine i zvanično završio karijeru.

Salim Sdiri

Iako krajnje bizarna, po stepenu jezivosti i panike koju je izazvala kod gledalaca nesreća iz Rima koja se dogodila na petak, 13. jula 2007. godine zaslužila je mesto na listi.

Skakač u dalj Salim Sdiri iz Francuske pripremao se za nastup, kada ga je u zagrevanju prekinulo zalutalo koplje. Finac Timo Pitanaki je pri bacanju izgubio kontrolu, pa je ono otišlo previše u stranu i pogodilo Sdirija u plećku. Koplje je otišlo toliko duboko da je oštetilo jetru i bubreg, što je postalo jasno tek nakon što je, dva dana posle incidenta, Sdiriju pozlilo, pa je podvrgnut daljim testovima.

Nakon nekoliko meseci vratio se treninzima, a 2012. je postao drugi na Svetskm prvenstvu u dvorani održanom u Istanbulu.

Gordon Hejvord

Košarkaš Boston Seltiksa je tokom utakmice protiv Klivlend Kavalirsa 17. oktobra 2017. godine nakon jednog nezgodnog doskoka ostao da leži na parketu, a tek je usporeni snimak pokazao sav horor onoga što mu se dogodilo.

Hejvord se košarci vratio godinu dana kasnije, a od ove sezone nosi dres Šarlot Hornetsa.

Pol Džordž

Ono što je trebalo da bude zabavna trening utakmica u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Španiji pretvorilo se u horor kada je Pol Džordž, prilikom prekršaja nad Džejmsom Hardenom, nezgodno pao na nogu i tom prilikom doživeo prelom.

Ne samo da je već par minuta kasnije bilo jasno da je sezona za njega završena tog 1. avgusta 2014. godine, pitanje je bilo da li će Džordž uopšte uspeti da se vrati košarci. A onda je usledilo čudo – Džordž je samo devet meseci kasnije, 5. aprila 2015. godine, ponovo obukao opremu Indijane i izašao na parket.

Danas je jedan od najboljih igrača lige, i uz Kavaja Lenarda prva zvezda Los Anđeles Klipersa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram