Foto: Screenshot Youtube/ Movieclips, Screenshot Youtube/Classic Trailers; Screenshot Youtube/ Warner Bros. Pictures; Screenshot Youtube/ 20th Century Studios; Screenshot Youtube/ Movieclips Trailers

Novogodišnji i Božićni praznici nude nam nešto više slobodnog vremena, ali ljubitelji sporta često imaju i problem. Nema najboljih liga (baš sada kad mogu da gledaju na miru), pa vreme treba popuniti nekim dobrim filmom, pa, evo nekoliko predloga.

Spremili smo nekoliko zanimljivih filmskih ostvarenja koja će vas potpuno očarati.

Jedan od najneobičnijih je svakako „Formula uspeha“ („Moneyball“ u originalu).

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj je sjajan film u kome Bred Pit briljira (kao i uvek), a Džona Hil pokazuje da je daleko od običnog glumca u komedijama. Ostvarenje nudi neobičnu priču o tome kako analiza može da pomogne, te da prosečni tim učini znatno boljim.

Sa malim budžetom Oklanda neophodno je da se dovedu kvalitetni bejzbol igrači, koji po pravilu jednu stvar rade vrhunski, dok su u svim drugim daleko ispod proseka.

Tako i kreće borba sa uklapanjem idelnog tima za taj novac, a sve je zasnovano na kompjuterskoj analizi.

Ukoliko volite sportske filmove uživaćete u svakom od 133 minuta.

Ukoliko želite da neki film pogledate u paru verovatno bi najbolji izbor bio „Ja, Tonja“ („I, Tonya„). Glavnu ulogu tumači Margot Robi, a u filmu pratimo život kontroverzne klizačice Tonje Harding.

Ovaj fim će vas nasmejati, ali i rasplakati jer govori o jednoj od najvećih kontroverzi u svetu klizanja (bez spojlera).

U pitanju je zapravo „mockumentary“ jer je film baziran na istinitim događajima, ali ih donekle ismejava, a ujedno uključuje i manji deo fiktivnih događaja. Izazvao je veliku pažnju u američkoj javnosti i bio je najneobičniji film 2017. godine.

Tonja je odlična skijašica i bila u vrhu, ali je onda nastao potpuni haos kada se u čitavu priču uključio i njen suprug. Teško odrastanje, siromaštvo i mnogi drugi faktori su učinili da na kraju završi na sudu.

Alison Džejni je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, dok je Margot Robi bila nominovana za najbolju glumicu i potvrdila status jedne od najvećih zvezdi Holivuda.

Ne bi ovo bila prava lista da se ne dotaknemo i nekih poznatih klasika. Verovatno su mnogi od vas gledali čuveni film „Belci ne znaju da skaču“ („White Men Can’t Jump„) iz 1992. godine u kome su briljirali Vesli Snajps i tada mladi Vudi Harelson.

Naravno polazi se od premise da beli igrači nikada ne mogu da budu na nivou Afroamerikanaca, a ova dva prijatelja prolaze put ljubavi i mržnje, sitnih (i većih) prevara i snalaženja da se skrpi kraj sa krajem.

Ukoliko niste gledali ovo je naša topla preporuka:

Jedan od filmova koji će vas dirnuti do srži je sportska drama iz 2004. godine pod nazivom „Devojka od milion dolara“ („Million Dollar Baby„).

Legendarni Klint Istvud potpisuje režiju, dok je Hilari Svonk sjajno iznela ulogu Margeret Fitdžerald.

Film je bio nominovan za Oskara u sedam kategoriji i pokupio četiri: za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu, najbolje sporednog glumca (Morgan Frimen) i za najbolji film.

Ovo je priča o konobarici Margaret koja je bokserka amaterka i koja nakon što upozna trenera krene ka ostvarivanju snova i ulasku u profesionalne vode.

Ford protiv Ferarija“ je sjajna sportska drama koja prati Karola Šelbija i Kena Majlsa koji žele da prekinu dominaciju Ferarija na Lemanu.

Glavne uloge su pripale Kristijanu Bejlu i Metu Dejmonu, a ovo ostvarenje je bilo nominovano u četiri kategorije i osvojilo dva Oskara.

Priča je smeštena u 1963. godinu, a govori o tome kako je počeo proces stvaranja čuvenog Fordovog automobila kojim je prekinuta dominacija trkačkih vozila koje je sklapao Enzo Ferari.

Nećemo otkrivati više od ovoga, ali ovo je prava poslastica za sve ljubitelje automobilizma.

Još jedna biografska sportska drama koja je napravila ogroman uspeh u 21. veku bio je film „Bokser“ („The Fighter„).

Kristijan Bejl je odradio maestralnu ulogu Dikija Eklunda koji pomaže Mikiju Vardu (glumi Met Dejmon) da izađe iz senke poznatog i problematičnog brata boksera.

Film je pokupio gomilu nagrada, a radnja je smeštena u malom gradiću Lovel u Masačusetsu.

Dobio je sjajne kritike, pa je „Sport ilustrajted“ ocenio da je ovo najbolje ostvarenje decenije i naveo da je ovo najbolji film sportskog tipa još od „Razjarenog bika“ („Raging bull“) koji je režirao Martin Skorseze tačno 30 godina ranije.

Ukoliko želite da vidite koliko ima sličnosti predlažemo da pogledate i film koji je Roberta de Nira ustoličila u holivudski krem.

Razjareni bik“ je bio retka pojava u Holivudu tog vremena kada filmovi o sportu nisu dobijali lako budžet za snimanje.

Ipak, te 1980. godine se ovo ostvarenje upisalo u antologiju, a nekoliko scena se i dan-danas prepričava širom sveta, kako među ljubiteljima filma, tako i među onima koji obožavaju sport.

Film prati život Džejka Lamote, čiji je temperament zaslužan za bokserski vrh, ali će ga ujedno i skupo koštati.

Nemoguće je napraviti bilo kakvu listu sportskih filmova da svoje mesto tu ne zauzme čuvena franšiza koja prati život Rokija Balboe.

Silvester Stalone je maestralno izneo lik amaterskog boksera koji je uspeo da savlada velikog šampiona Apola Krida, a u šest filmova videli smo uspone i padove omiljenog sina Filadelfije. Roki je heroj radničke klase i čovek koji pokazuje da se naporan rad isplati.

Ipak, ovog puta vam savetujemo da gledate i „Krid„, te „Krid 2“ koji govore o vanbračnom sinu njegovog velikog protivnika, a kasnije prijatelja Apola. Upravo zbog toga je ovaj bokser italijanskih korena odlučio da pomogne mladiću da dođe do uspeha (nakon mnogo ubeđivanja).

Uostalom u Sjedinjenim Američkim Državama se svakog Boksing deja (26. decembar) od jutra do večeri puštaju svi ovi filmovi, a taj maraton traje više od 15 sati.

A sada je vreme za kokice…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar