Frenis Nganu
Foto: Screenshot Instagram francisngannou

Frensis Nganu će ponovo u ring 22. januara i boriće se protiv Kirila Gejna. Biće ovo svojevrsni kuriozitet i borba dva svetska šampiona.

PROČITAJTE JOĐ

Nganu je u maju ove godine nokautirao Stipu Miočića iz Hrvatske i tako postao najbolji teškaš sveta, ali je doneo odluku da ne učestvuje na UFC 265 događaju, pa je Gejn postao privremeni šampion sveta.

Gejn je tada srušio Derika Luisa tehničkim nokautom, a Frensis je odbio da učestvuje na ovom takmičenju.

Kamerunac je gledao borbu, iako nije bio u Hjustonu. Dugo se pričalo o njegovom komentaru pre susreta.

„Borba će biti odlična, ali ona nije toliko važna jer pobednik nije niti kralj, a čak ni prvi izazivač. Stvarno, budimo realni. Ovo je borba za mesto drugog izazivača. Prvi je Stipe Miočić“, rekao je Nganu tada.

Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Nganu ima jednu od najneobičnijih sudbina u sportu, a nedavno je otkrio da svako jutro mora da popije bademovo mleko i sok od pomorandže.

„Ne postoji hrana koju ne volim jer tamo gde sam odrastao nije bilo mnogo hrane. Zbog toga se prema hrani odnosim sa poštovanjem i ništa ne bacam“, rekao je kamerunski MMA borac za „Men’s Health“.

Objasnio je da tokom priprema za borbu ima kuvara koji brine o svemu, a kada se ne priprema za borbu najviše voli da se počasti palačinkama.

U video snimku pogledajte i kako je popunjen frižider jednog od najboljih MMA boraca.

Nganu je visok 195 centimetara i za borbu obično teži oko 115 kilograma, uprkos tome je poznat po kretnji kao da je borac srednje kategorije.

Zvanično je i vlasnik najrazornijeg udarca na planeti jer je na merenju u UFC institutu u Las Vegasu stigao do 129.000 registrovanih jedinica, što je za 15.000 više od Tajrona Sponga.

Ipak, nije imao nimalo lak put ka uspehu. Pre samo šest godina je bio izbeglica iz Kameruna, a spavao je na ulicama Pariza.

Ukoliko njega pitate da li je beskućništvo u Parizu teška stvar, on sam će vam reći da ima mnogo težih stvari. Poput odrastanja u Kamerunu. Ostao je skroman čak i u trenucima kada sa terase u Las Vegasu gleda na kanjon.

Foto: Douglas P. DeFelice / Getty images / Profimedia

„Ovo ne znači ništa (pokazuje na kožni kauč, stakleni sto i ogromni skupoceni televizor). Ja ne mogu da dozvolim sebi da mi ovo bude dovoljno. Ovo je dobra stvar, ali meni nije dovoljno. Ja želim nešto veliko, najveće. Ne smem da stanem“, govorio je Nganu.

Često ne uspeva da odgovori na pitanje „Kakvo ti je bilo detinjstvo u Kamerunu“, iako govori tri jezika. Postoje neke stvari koje je teže prevaliti preko jezika i od najtežih i najkomplikovanijih reči sveta.

Njegovo rodno mesto u Bati je poznato kao „selo peska“, a od tog proizvoda su živeli gotovo svi.

Odrastao je u siromaštvu, pa čim je malo ojačao došao je trenutak da pomogne porodici. Počeo je da radi veoma, veoma rano, što je u skladu sa viševekovnom strašnom kolonijalističkom tradicijom koja je odnela na hiljade dečijih života.

„U Kamerunu deca imaju velike probleme. Oni misle da je sve već izgubljeno, i pre nego što su se rodili. Čini im se da im nije dozvoljeno ni da sanjaju. Nije im dozviljeno da budu ambiciozni. Onda oni samo prihvate da budu žrtve sopstvenih života“, emotivan je bio Nganu.

Da sve bude utoliko gore, kada je imao šest godina razveli su mu se roditelji, pa je morao da živi kod rođaka. Majka je uz njega sa sobom vodila još trojicu braće i sestara.

„Deca sa kojom sam živeo me nikad nisu ostavljala na miru. Uvek su me maltretirali. Vikali su da sam iz loše porodice, uvek su me podsećali da sam stranac u njihovim kućama“, iskren je Frensis.

Već sa 12 godina je počeo da radi kao sakupljač peska, a težak fizički rad ga je kasnije i motivisao da fizičke karakteristike iskoristi i u ringu.

„Kad god mi je teško na treningu, kad god poželim da odustanem, samo zamislim mamu kako je bolesna i kako nema para da plati lečenje u Kamerunu. Ja se borim ne za sebe, nego za živote svoje porodice koja je ostala tamo.“

Bio je fasciniran Tajsonom, a u rodnom selu su ga često zadirkivali da ima prevelike ambicije i da „brže lopata“. Oduvek je želeo da postane bosker, ali je shvatio da je njegov životni poziv MMA. Odradio je pet, šest borbi, a onda shvatio da je pronašao sebe. Svet je tako upoznao novu MMA zvezdu.

Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Danas ga svi znaju kao „Predatora“, a njegov otac je bio opasni ulični borac, čovek od kog su strepeli mnogi u selu.

„Imao je lošu reputaciju. I zato su mi svi govorili, kad bi me videli – bićeš ti isti kao svoj otac. A ja sam mrzeo to osećanje. Stideo sam ga se. Rekao sam sebi da nikad neću postati kao on, nikad.“

Kada je stigao u Pariz, misleći da je Evropa raj, brzo je morao da nađe način da se prehrani, da spava mirno i da trenira.

Pronašao je trenera u jednoj dvorani, a on mu je dao 50 evra, kako bi kupio ranac, majicu, peškir i šorts.

„Nisam imao zavoje za ruke, gumu za usta, ništa nisam imao, ali boleo me je k**** za to. Samo sam želeo da počnem, da krenem.“

Nganu danas ima skor od 15 pobeda (pet zaredom) i samo tri poraza. Na Instagramu ga prati 3,1 miliona ljudi, a pre 10 godina je izgledao neuporedivo drugačije. Ta njegova objava i danas predstavlja primer koliko se može postići upornim radom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Francis Ngannou (@francisngannou)

BONUS VIDEO Klečanje pred utakmicu Irska – Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar