Tomas Bah: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Prvo je bila vest da su OI u Tokiju odložene. Zatim je usledila informacija da je MOK ostavio četiri nedelje prostora da utvrditi konačan datum Igara, koji zasad ostaje isti. Velika verovatnoća je da će biti pomerene. Mediji pišu da postoji više planova.

Plan A je, naravno, da OI budu u zakazanom terminu (24. jul – 9. avgust), što je malo verovatno.

Plan B je zapravo prioritet je da se Igre održe ove godine, ali samo u slučaju da pandemija bude suzbijena. Prvi termin je od 25. avgusta do 9. septembra), u aktuelnom vremenu održavanju Paraolimpijskih igara (25. avgust – 6. septembera) koje bi bile takođe pomerene, mada bi se tada ukrštale sa fudblaskim kalendarima, tenisom, golfom.

Druga opcija je oktobar, što ne bi bilo prvi put da se Igre odražavju tada jer je upravo Tokio 1964. godine ugostio najbolje sportiste sveta od 10. do 24. oktobra. Ali, sa tim terminom raste u poklapanje sa početkom brojnih takmičenja, pa bi odobrenje trebalo da da i NBC, tv kompanija koja je za TV prava Igara u Tokiju izdvojila 1,45 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko ovo nije moguće, aktivirao bi se plan C, po kom bi se prvi put letnje Olimpijske igre održale u neparnoj godini. Ali, sama godina ne bi predstavljala problem, čak ni to što je 2021. planirana za brojna kontinentalna i svetska prvenstva, pre svega u atletici i plivanju kojima su glavni planetarni “izlog” Olimpijske igre. Više je problem činjenica da su brojni veterani planirali da na velikoj smotri 2020. završe karijere, pa je pitanje da li će visok nivo održati još jednu sezonu.

Plan D je premeštanje Igara na leto 2022. u kojem nema mnogo velikih takmičenja, jer će fudbalski Svetski kup u Kataru fudbalu početi tek 21. novembra (traje do 18. decembra).

Čak bi bilo i dovoljno vremena da se sportisti pripreme posle svih sadašnjih nedaća. Ali, pitanje je da li bi pristali na to, pošto je šestogodišnji ciklus između dve smotre suviše dug, dok bi OI u Parizu bile “iza vrata”, odnosno već za dve godine – 2024.

Kako god, nema sumnje da će uvek biti oštećenih, ali najvažnije je zdravlje…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram