Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izvinio se i obrisao je poruku na Tviteru, koju su neki protumačili kao proslavu domaćinstva Olimpijskih igara 1936. godine u nacističkoj Nemačkoj.

Obeležavajući godinu dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, MOK je u četvrtak na Tviteru postavio film o prvoj štafeti olimpijske baklje na putu do stadiona u Berlinu.

PROČITAJTE JOŠ

„Izvinjavamo se onima koji su se osetili uvređenim zbog filma o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Obrisali smo film, koji je bio deo serije filmova koji predstavljaju poruku jedinstva i solidarnosti, sa našeg olimpijskog Tviter naloga“, navodi se u saopštenju.

U komentarima ispod te objave, korisnici Tvitera su izrazili iznenađenje zbog objave filma sa Igara u Berlinu, a neki su naveli da MOK-u nedostaje svest o istoriji. Komentarima se priključio i zvanični nalog muzeja u koncentracionom logoru u Aušvicu, preko kojeg je poslata poruka da je „nacistički režim dve nedelje kamuflirao svoj rasistički i militaristički karakter“.

„Iskoristio je Igre kako bi impresirao strane gledaoce slikama mirne i tolerantne Nemačke“, naveli su.

U poruci koji je postavio MOK vidi se i tamnoputi američki atletičar Džesi Ovens, koji je osvojio četiri zlatne medalje u Berlinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar