Srpski UFC ratnik pred debi: Stopama Novaka i Džošue

Podeli:
UFC MMA Duško Todorović
Sekulić, Barao i Todorović Foto: SBC

MMA borac posebnog kova. Mlad, vredan, ambiciozan, fajter, takmičar pre svega, ratnik ogrnut snagom i voljom hrabro korača ka svom cilju. Jedan od najtalentovanijih boraca današnjice, 25-godišnji Beograđanin Duško Todorović kreće u paklenu UFC "vožnju“ - najveće organizacije mešovitih borilačkih veština na svetu.

Prvi ispit u UFC oktagonu Todorović će imati 21. marta u velelepnoj O2 Areni u Londonu (UFC fight night) protiv iskusnog Velšanina Džona Filipsa koji ima učinak 22-9-0 i poznat je po tome što mu je specijalnost da mečeve završava nokautima.

Do UFC premijere, Todorović, koji trenutno beleži skor 9-0-0, stigao je osvajanjem „Dana White’s Tuesday Night Contender Series“ u Las Vegasu septembra 2019. U finalu ovog takmičenja demolirao je najboljeg borca Kanade, šampiona u dve težinske kategorije, Tedija Eša, i tako zaradio UFC ugovor, a MMA znalci su imali samo reči hvale za momka iz Beograda.

Pre osvajanja takmičenja u Las Vegasu osvojio je SBC šampionski pojas u srednjoj kategoriji. Todorović će biti prvi član UFC iz Srbije u srednjoj kategoriji, a pridružio se Darku Stošiću i Stefanu Sekuliću kao trenutno treći borac na UFC rosteru koji dolazi iz naše zemlje. Pre njih Srbiju su u UFC predstavljali Bojan Mihajlović i Bojan Veličković.

Za UFC debi koji ga očekuje u čuvenoj O2 Areni na Ostrvu, Todorović se sprema u Beogradu pod svodovima hale „Sekutor“ tima čiji je član.

Trening u Novom Sadu pod budnim okom MMA legende

Dva najbolja srpska MMA borca, u velter i srednjoj kategoriji, SBC šampioni i sadašnji UFC borci, Stefan Sekulić iz novosadskog „Family Fight Teama“ i Duško Todorović iz beogradskog „Sekutora“, osim što treniraju zajedno u pripremama za Duškov UFC debi u Londonu, imali su priliku da, u susret istorijskom SBC 27 Revenge spektaklu, provode vreme i druže se sa legendom MMA sporta, bivšim UFC svetskim prvakom Renanom Baraom. Brazilac se smatra jednim od najboljih MMA boraca na planeti i narednih nedelju dana biće gost SBC i Bojana Mihajlovića, koji je sve to omogućio. Barao će u Novom Sadu trenirati sa našim borcima i pomoći im savetima, tehnikama i sparinzima, a i naša dva mlada MMA ratnika uskoro čekaju svetski uspesi u najjačoj MMA promociji na planeti.

„Kao i uvek do sada, tako i ovaj put, za bitku koja me očekuje spremam se kod kuće, sa mojim timom, mojim kolegama koji su stalno uz mene i koji mi daju vetar u leđa da iz dana u dan napredujem, kako bi sa velikim samopouzdanjem, snagom i verom u pobedu otišao na megdan narednom protivniku. Nikada neću otići iz mog tima, moj trener Jovan zna kako dišem, kada sam u punoj snazi, kada imam minus fazu, sve je to jako važno. Bitni su i sparinzi, ali to uvek dogovorimo, to se uvek sredi, tako da ja ne mislim o odlasku u neke druge gradove ili zemlje, ostajem kod kuće“, kaže Todorović.

Nakon Las Vegasa očekuje ga bljesak O2 Arene u kojoj je sve svoje velike pobede izvojevao i jedna od najvećih zvezda današnjice kada su borilačke veštine u pitanju, britanski bokser Entoni Džošua.

„Svakako da je meč u O2 Areni protiv Filipsa posebna borba, izazov kakav nisam imao do sada i to sa sobom donosi posebnu dozu želje da se pokažem i dokažem. Ne respektujem protivnika, siguran sam u sebe, u svoju snagu i veštinu. Svestan sam prilike koja mi se pruža, vredna je truda i svake kapi znoja. Svi smo gledali u jednom dahu taj čuveni meč Džošue i Klička koji se dogodio upravo u O2 Areni. Svaki od nas MMA boraca je ujedno i poklonik boksa koji nam je bazični sport, a Džošua nam je svima veliki primer i inspiracija. Verujem da ću kada prvi put kročim u O2 Arenu osetiti prisustvo Džošue, da njegova šampionska senka danonoćno šeće tom halom. To je hala u kojoj je i naš Novak Đoković osvojio pet trofeja. Verujem da ću otići stopama Džošue i Novaka u O2 Areni, daću maksimum maksimuma da moja UFC priča počne upravo na taj način – šampionski, i da nakon ove borbe postanem borac koji traje i koji je nepobediv“, poduvako je Todorović.

Za ovakvu borbu potrebna je velika volja, ali i ogromno samopouzdanje.

„Ako ne bih verovao u sebe, ne bih ulazio u oktagon. MMA je specifičan sport, pun dinamike, ali i toliko zahtevan da bilo kakva improvizacija, kada je reč o pripremama, ne dolazi u obzir. Smatram da sam mnogo uradio na ovim pripremama. Najvažnije je bilo da dobijem na snazi i da izbrusim kondiciju kako bih izdržao sve napore jedne ovako zahtevne i iscrpljujuće borbe koja me čeka“.

Protivnik mu je poznat, zna njegov način borbe, sve mane i vrline.

„Zajedno sa svojim stručnim štabom proučio sam protivnika, njegov kec iz rukava, ali i neke njegove slabe strane i to ću pokušati da iskoristim. Sve njegove borbe su na internetu i sve smo analizirali, četiri borbe je imao u UFC. Cilj je da nametnem svoj način borbe i tempo od samog starta, jer najveća greška je prilagođavati se protivniku. Ima trenutaka u toku meča kada moraš da odstupiš od dogovorenog, reaguješ brzo, doneseš neku novu odluku za koju smatraš da je ključ pobede iako nije bila u prvobitnom planu. Jednostavno moraš ostati svoj, smiren, vispren i hrabar od početka do kraja“, podvlači Todorović i dodaje kako nema tremu, već da je siguran u sebe i trijumf.