Foto:Sandra Simunovic/PIXSELL

Legendarna atletičarka i sportska novinarka, Milka Babović, preminula je u 93. godini, u Zagrebu. Bila je sinonim za umetničko klizanje, njeni prenosi pratili su se s posebnom pažnjom i odisali su toplinom.

Tužne vesti stigle su iz glavnog grada Hrvatske… Milka Babović je pre dva i po meseca bila hospitalizovana usled brojnih zdravstvenih problema, a imala je i koronavirus, od kog je i preminula.

Bivša atletičarka i čuvena televizijska novinarka ostaće zauvek upamćena, a uz njene prenose je i umetničko klizanje praćeno sa posebnom pažnjom.

PROČITAJTE JOŠ

Milka Babović rođena je 27. septembra 1928. u Skoplju. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963) sport i fizičko vaspitanje, hrvatski i nemački jezik.

Imala je i karijeru za pamćenje kao članica AK Mladost iz Zagreba. Bila je atletska reprezentativka Jugoslavije 15 godina, u dva navrata svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na Evropskom prvenstvu u Bernu (1954) bila je peta na 80 metara s preponama, a ima i dve titule prvakinje Balkana.

Čak 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, dok je u 27 navrata rušila državni rekord u nekoliko disciplina. U anketi „Sportskih novosti“, triput je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportistkinja, a dvaput jugoslavenska, u izboru sportskih novinara.

Kasnije je zbog specifičnog načina komentarisanja postala i TV legenda prilikom prenosa umetničkog klizanja. Tokom novinarske karijere je i kao komentator pratila atletiku, klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Izveštavala je sa brojnih velikih takmičenja, među kojima je i najveće – Olimpijske igre.

Njeni komentari toplim glasom bili su nezaboravni, pa su umetničko klizanje pratili i oni koji to inače ne bi. Između ostalog, mogli su da uživaju, pa i nauče šta je to „dvostruki i trostruki aksl“, ali i kako se stručno zovu ostale bravure na ledu začinjene šljokicama i tirkiznim kompletićima.

„One nešto starije, za gledaoce koji nemaju televizore u boji, u crvenim suknjicama su one koje su savladale nešto klizačkog umeća“, znala je da objasni Milka.

U zimskim danima postajala bi kao član porodice tokom TV prenosa, pa su i simpatični lapsusi prihvatani naširoko, jer je postala sinonim za umetničko klizanje.

„I izvešće nam nešto, što u stvari nećemo videti“, otelo se legendarnoj Milki.

Slikovite opise krasila je zaboravljena otmenost u prenosima.

„Posebno mi je smešno kada pročitam da su gledaoci više slušali mene nego gledali klizanje“, znala je da kaže Milka Babović za „Novosti“.

Ostavila je takav trag da će se njeni prenosi zauvek prepričavati, jer je cela država pomno pratila umetničko klizanje samo zbog nje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar