Korina Šumaher Corinna Schumacher Mihael Šumaher Michael Schumacher
Korina Šumaher Foto: GP Library Limited / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA/JENS BUETTNER

Sve o životu Mihael Šumahera od 2013. godine i strašne nesreće na skijanju bilo je sakriveno od očiju javnosti.

Brižljivo je čuvana tajnu koja zanima čitavu planetu, a samo povremeno pojavila bi se po neka informacija o zdravstvenom stanju sedmostrukog šampiona Formule 1.

PROČITAJTE JOŠ

Porodica je odlučila da intimu sačuva od svih, a očekivalo se da otac Mihael Rolf, supruga Korina, sin Mik i ćerka Đina-Marija govore o stanju legendarnog vozača u dokumentarcu „Šumaher“.

Ne postoji nijedan snimak ili fotografija Šumahera od nesreće 2013. godine.

Vili Veber, bivši agent sedmostrukog prvaka Formule 1, optužio je porodicu da laže o njegovom trenutnom stanju. Smatra da su sakrili od javnosti mnoge pojedinosti poput one da je bio u indukovanoj komi šest meseci, a boli ga i što nije video prijatelja.

„To je teško za mene… Pokušao sam stotinu puta da kontaktiram njegovu suprugu Korinu i nije se javila. Zvao sam čak i njegovog prijatelja Žana Toda i pitao ga da li mogu da odem u bolnicu i rekao mi je da čekam jer je rano. Sledećeg dana kad sam nazvao, niko se nije javljao i još sam ljut zbog toga“, ispričao je Veber za „Gazetu delo Sport“.

Zatim je nastavio.

„Pokušali su da me sklone iz toga govoreći da je rano, a sada je kasno. Prošlo je devet godina, možda bi trebalo da kažu šta je istina“, dodao je čuveni Nemac koji je frapirao sve odnosom porodice prema njemu.

Mihael Šumaher, Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Želeo je da sačuva privatnost porodice, ali više ne može da ćuti.

„Od tada samo slušam njihove laži. Posle skoro deset godina od ove strašne nesreće gotovo da nema zvaničnih izjava o njegovom stanju, dok povremeno njegovi bliski prijatelji objave po neku informaciju. Godinama posle nesreće govorio sam sebi da ne mogu da promenim stvari, a bio mi je kao sin. I danas me boli kada to pričam“, ispričao je Veber.

Supruga Korina se retko oglašavala, a čak i kada bi odlučila da da poneki intervju nikada nije govorila o zdravstvenom stanju supruga, osim kada je jednom prilikom navela da „velike stvari dolaze malim koracima“. Uvek je isticala da je presrećna što je on uz nju i mnogo pažnje bi posvećivala deci.

Voleo je adrenalin i hod po ivici, o čemu je supruga Korina na ivici suza govorila, čak insinuirajući da je Mihael naslutio da ne bi bilo dobro da skija.

„Nedugo pre Meribela rekao mi je da sneg nije optimalan. Mogli bi da odemo u Dubai i da skačemo padobranom, rekao je“, otkrila je Korina Šumaher.

Mihaelova supruga je u suzama nastavila da priča o tome.

„Nikad nisam okrivila Boga za to što se dogodilo. Bila je to samo loša sreća, najgora koja ti se može dogoditi. Ružno je reći, zašto se to događa Mihaelu i nama, zašto se događa drugima? Naravno, Mihael mi nedostaje svaki dan. Ali ne nedostaje samo meni. Nedostaje deci, porodici, svom ocu… Svima nedostaje. Ali Mihael je ovde. Drugačiji je, ali ovde i to nam daje snagu. Zajedno smo, živimo zajedno, radimo terapiju. Činimo sve da Mihaelu bude bolje i da mu bude udobno. I da jednostavno oseti našu porodicu, našu vezu. Šta god bilo, učiniću sve što mogu. Svi mi.“

Naime, ona je sve vreme uz Mihaela, a po njenom nalogu je izmenjena kuća blizu Ženevskog jezera u kojoj bi Šumi mogao da se oporavlja u kućnim uslovima. Nadgledala je radove ukupne vrednosti od 12 miliona evra, a sve da bi se ona prilagodila Šumaheru.

Poslednja informacija je da je Korina prenela zahteve Mihaela nemačkim producentima dokumentarca da „ima što manje ažuriranja o njegovom zdravstvenom stanju“.

To je još jednom potvrdilo da je Šumaher svestan i da komunicira sa ostalima. Nikada nije potvrđeno na koji to način čini, iako se dugo spekulisalo da to čini isključivo pokretima očiju.

Foto: EPA-EFE/J.L.Cereijido

Mik je krenuo putem koji mu je utabao otac, pa je sada vozač ekipe Has u Formuli 1. Ipak, iako je rado pričao o nasleđu i ponosno govorio o ocu, nikada nije pričao o njegovom oporavku.

„Uvek mi je davao savete, ali ne, njegove lekcije ne uzimam zdravo za gotovo. Ipak, jedna od najvažnijih koju mi je dao u životu je da ostanem miran – da nikada ne letim visoko. Radio sam to kako bi me objektivno posmatrali kao vozača i šta zaista mogu, a ne kao Mihaelovog sina. Iskreno, ne osećam pritisak, niti radim sve kao moj otac. Više osećam presiju zbog toga što uvek razmišljam o tome šta sam uradio i kako sam mogao bolje“, rekao je Mik Šumaher.

O njemu je nešto malo informacija dao i Žan Tod, nekada Šumijev šef u Ferariju sa kojim je osvojio pet od sedam titula u Formuli 1. Otkrio je da ga je posećivao manje ili više redovno i otkrio je u kakvom je stanju njegov veliki prijatelj.

„Video sam Mihaela prošle nedelje. On se bori. Znamo da je imao užasnu i veliku nesreću na skijanje koja mu je stvorila mnogo problema, ima neverovatnu ženu pored sebe, decu, medicinske sestre i možemo samo da mu poželimo sve najbolje, što želim i porodici. Sve što mogu da uradim je da budem sa njim dok ne budem u mogućnosti da nešto i uradim“, rekao je svojevremeno Tod.

MIhael Šumaher, Rubens Barikelo, Žan Tod
MIhael Šumaher, Rubens Barikelo, Žan Tod; Foto: EPA PHOTO EPA/ATTILA KISBENEDEK

Poslednje vesti obelodanio je Pjero Ferari, sin legendarnog Enca, koji je stvorio giganta u čijem je bolidu Šumaher pisao istoriju u Formuli 1.

„Volim da se sećam dana kada je Mihael bio na stazi. On je bio jednostavan, jasan, iskren i pošten čovek. Voleli smo da ponekad sedimo kod kuće i pričamo uz vino. Mihael nije mrtav, tu je i dalje sa nama, ali ne može da komunicira“, rekao je Ferari.

U francuskom listu „Parizijen“ se pojavila izjava medicinske sestre koja je zahtevala da ostane anonimna, a koja je prva potvrdila da je Šumaher bio svestan prilikom boravka u bolnici u Parizu.

Nedavno je o njegovom stanju govorio i nemački neurolog Erih Riderer.

„Mihael Šumaher je budan, diše, srce mu ima lep ritam. Verovatno može i da sedne, čak i da napravi neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga“, rekao je doktor. On je i dopunio svoje viđenje.

„Mislim da je u vegetativnom stanju, što znači da je budan, ali ne odgovara. Mislim da je ovo maksimum za njega. Da li postoji šansa da ga vidimo kao pre incidenta? Mislim da ne,“ rekao je tada doktor.

Uz to se oglasio i neurohirurg Nikola Aćiari koji tvrdi da je Šumi danas potpuno druga osoba.

„Moramo da zamislimo osobu potpuno drugačiju od one koju pamtimo sa staza, sa veoma izmenjenom i pogoršanom organskom, mišićnom i skeletnom strutkuruom. To je posledica moždane traume koju je pretrpeo“, rekao je tada ovaj lekar.

Šumaher je zvanično imao dve operacije nakon nesreće, ali se pretpostavlja da je imao još nekoliko zahvata.

Možda najbolje od svega svedoči i izjava Felipea Mase, bivšeg kolege iz Formule, koji je otkrio sve, a opet nije rekao mnogo toga.

„Naravno da znam kako je, imam informacije. Glavna stvar je da svi znamo da to nije laka situacija. On se nalazi u teškoj fazi, i moramo da poštujemo i njega i porodicu“, rekao je Masa.

BONUS VIDEO Formula 1 u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare