Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Spektakl nas tek očekuje

Na Olimpijskom stadionu u Oranu u subotu su svečano otvorene XIX Mediteranske igre, koje će se po drugi put održati u Alžiru i koje će trajati do 6. jula 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Naša delegacija izašla je na svečani defile praćena snažnim aplauzom, a zastavu Srbije nosio je osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju, strelac Damir Mikec.

Domaćini su se potruditi da tokom celog programa prikažu bogato kulturno nasleđe Alžira, što su i uspeli uz kvalitetan kulturno-umetnički program. Pred prepunim tribinama Olimpijskog stadiona u Oranu, gledaoci su imali prilike da vide ples, muziku i druge elemente umetničkog programa koji će sigurno ostati u pamćenju svim učesnicima.

Našu delegaciju predvodio je aktuelni osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020, strelac Damir Mikec kojem je ovo bio prvi put da nosi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nekog multi-sportskog takmičenja. On je pre defilea sportista bio uzbuđen i zadovoljan što je imao tu čast da bude nosilac zastave, a tom prilikom je izjavio:

„Kada sam primio poziv iz Olimpijskog komiteta u trenutku sam doživeo osećaj miline i to je neki vid nagrade za moj minuli rad. Ubeđen sam da ću večeras biti preplavljen raznim emocijama. Imao sam sličnu čast, ali ne može da se meri sa ovom. Na Univerzijadi u Šenzenu, u Univerzitetskom selu postojala je Ceremonija dobrodošlice i imao sam tu čast da podignem zastavu u selu, ali ovo će biti nešto sasvim drugačije. Kao predvodnik, „kapiten“ predvodiću sve izvanredne sportiste koji će predstavljati našu zemlju na Mediteranskim igrama. Izaći ću sa zastavom, i na stadionu će se čuti ime naše zemlje, zaista sam uzbuđen, ali to mi daje i odgovornost da i kao predvodnik osvojim medalju za našu zemlju.  Peti put učestvujem na Mediteranskim igrama, sa svih do sada sam se vraćao sa medaljom i ne želim da taj niz prekinem. Čin da nosim zastavu mi je još veća motivacija“, rekao je Mikec.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom ceremonije gledaocima su se obratili Mohamed Aziz Derouaz, predsednik Organizacionog komiteta Mediteranskih igara Oran 2022 i predsednik Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, Davide Ticano.

Davide Ticano je izrazio zahvalnost narodu Alžira koji je pokazao svoju posvećenost održavanju Mediteranskih igara, kao i poštovanju principa olimpizma – prijateljstva, izuzetnosti i solidarnosti. On je istakao uverenje da će Mediteranske igre na najbolji mogući način pokazati da je poruka mira jača od svih izazova sa kojima se svet susreće.

Igre je zvanično otvorio predsednik Narodne Demokratske Republike Alžir, Abdelmadžid Tebun.

Naši sportisti već drugog dana takmičenja, u nedelju 26. juna nastupaju u velikom broju sportova, a naši karatisti Tamara Živković, Stefan Joksić i Đorđe Salapura biće u prilici da se nadmeću za prve medalje za našu zemlju. Jedan od onih koji će imati priliku da se nadmeće za medalju, Stefan Joksić rekao je:

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

„Kada je u pitanju iskustvo, definitivno je lakše, ali kada se radi o odgovornosti nastupa za nasu zemlju, na ovakvoj sportskoj smotri, osećam još veću odgovornost da kao iskusniji takmičar pružim svoj maksimum. Što se uslova tiče nije bilo potrebno puno vremena da se prilagodim. Mala je vremenska razlika, uslovi su odlični, sve je u najboljem redu. Posto su mediteranske zemlje jedne od najkvalitetnijih u karate sportu, očekujem učešće vrhunskih boraca, a od sebe kao i uvek očekujem da pružim maksimum i dam sve od sebe kako bih ostvario rezultat za naš tim.“

Na borilište će u nedelju i naši rvači, Viktor Nemeš u težinskoj kategoriji do 77kg i Žarko Dickov do 87kg, obojica u grčko-rimskom stilu. Obojica rvača su u odličnoj formi, a Viktor Nemeš je izjavio:

„Dugo sam čekao da dođem na Mediteranske igre. Bio sam srećan kada su mi javili da sam u Timu Srbije za Mediteranske igre. Svi protivnici su dobri, ali očekujem da ću uzeti medalju. Po rezultatima sam favorit za svoju kategoriju, ali zavisi i od toga kako su se ostali pripremili. Videćemo kakav će biti dan. Daću

sve od sebe, kao i uvek.“

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Kompletan raspored takmičenja i nastupa naših sportista za nedelju 26. juna možete pronaći na linku – https://oks.org.rs/kalendar-takmicenja-26-jun-2022/.

Treba napomenuti da je satnica podložna promeni i sva vremena u tabeli su navedena po vremenskoj zoni u kojoj se nalazi Alžir.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije
Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije
Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije
Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

BONUS VIDEO Zlatni skok Ivane Španović

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar