Olimpijske igre se bliže, što donosi već sve veće iščekivanje i dileme - ko bi mogao Srbiji da donese odličja?

PROČITAJTE JOŠ

Srbija za sada ima 86 predstavnika u 15 sportova na Olimpijskim igrama, na prošlim Igrama imali smo 103 takmičara u 14 sportova, a osvojili smo dva zlata, četiri srebra i dve bronze, ukupno osam odličja.

Četiri godine ranije, bilo je 116 predstavnika u 15 sportova, a to je donelo četiri medalje, zlato, srebro i dve bronze. Sada spisak učesnika, forme, konkurencija i prethodna odličja pojedinih takmičara daju nadu našem timu da može i do dvocifrenog broja medalja u Tokiju.

Basketaši Srbije, koje je redakcija Nova.rs obišla pred odlazak u Tokio, u najužem je krugu favorita za zlato, uz Letoniju i Holandiju, a predstavljaće nas Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Aleksandar Ratkov.

Ostaje žal što su košarkaši propustili priliku da odu na Igre i zaokruže priču, ali će čast srpske košarke braniti i naše reprezentativke, izabranice Marine Maljković, koje su pod naletom samopouzdanja kao aktuelne evropske šampionke.

Biće predvođene Sonjom Vasić, koja će uz Filipa Filipovića, vaterpolistu, nositi i našu zastavu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

„Olimpijske igre će definitivno biti moj poslednji turnir za Srbiju“, rekao je Filipović za naš portal između ostalog, u najavi Igara na kojima će naš tim biti konkurentan za odličja.

Odbojkašice su na Igrama u Riju bile srebrne, sada će napasti medalju iz grupe u kojoj su Japan, Brazil, Južna Koreja, Dominikana i Kenija.

U individualnoj konkurenciji, najveći teret favorita je na plećima Ivane Španović i Novaka Đokovića. Za oboje bi zlato bila kruna karijere, osvojili su sve što se moglo osvojiti u skoku udalj i tenisu, imaju medalje sa Igara, ali njihove šampionske apetite ništa ne može da utoli kao zlato.

Ivana ima bronzu iz Rija, Novak iz Pekinga 2008, pa će ovde jurišati na najviše postolje.

Jovana Preković
Jovana Preković Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Jovana Preković ide u Tokio kao šampionka Evrope u karateu, osvojila je titulu u kategoriji do 61 kilograma u maju ove godine, nije jedina u borilačkim sportovima koja figurira kao potencijalni osvajač medalje.

Zurab Datunašvili, gruzijski rvač koji se okrenuo Srbiji, u kvalifikacijama za Tokio izbacio je aktuelnog olimpijskog šampiona Davita Čakvetadzea, takođe Gruzina koji nastupa za Rusiju.

„Da, bio sam svestan da neće biti nimalo lako. Ipak je aktuelni olimpijski šampion u pitanju… Smislio sam dobru strategiju, držao se nje i upalila je, tako da sledi put u Tokio. A tamo… Znam šta radim, znam kako radim, i znam šta želim. Motivisan sam da pružim maksimum, pogotovo jer sam dobio priliku da pokažem koliko mogu“, rekao je za Nova.rs Datunašvili.

Milica Mandić
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U tekvondou, Milica Mandić (+67kg) i Tijana Bogdanović (-49kg) su aduti za odličje, naročito zbog  prethodnih iskustava – Milica je bila šampionka 2012. u Londonu, Tijana srebrna u Riju.

Džudo ume da bude nepredvidiv, tu će medalju vrebati Nemanja Majdov (-90 kg), Aleksandar Kukolj (-100kg), u rvanju Mate Nemeš zahvaljujući grčko-rimskom stilu u kategoriji -67kg i evopskoj tituli na Evropskom prvenstvu u Varšavi ove godine.

Uz Datunašvilija, izdvaja se i Mihail Kadžaja. Rođen je u Gruziji, a 2017. godine postao je naš takmičar u rvačkoj reprezentaciji i u svojoj kolekciji ima nekoliko medalja. Osvojio je dve na svetskim prvenstvima i jednu na evropskom prvenstvu, što mu daje za pravo da se nada medalji.

Listu svih kvalifikovanih učesnika možete pogledati na sajtu OKS.

BONUS VIDEO – Đoković o meču protiv Šapovalova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar