Marko Milanović Foto:Branko Starčević

Marku Milanoviću, mladom stipendisti SBB fondacije, Međunarodna šahovska organizacija FIDE dodelila je titulu majstora šaha.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo priznanje predstavlja veliki uspeh za Marka koji je sa samo 13 godina dobio doživotno zvanje međunarodnog majstora šaha, nakon što je osvojio više od 2.300 FIDE rejting poena u standardnom šahu.

Do titule međunarodnog FIDE majstora, što je ekvivalent završenom šahovskom fakultetu, Marko je došao nakon partija koje je tokom 8 godina šahovske karijere igrao i pobeđivao protiv neuporedivo starijih i iskusnijih takmičara, visoko rangiranih profesionalaca.

“Titula FIDE majstora za mene predstavlja krunu mog višegodišnjeg rada i potvrdu svih prethodnih titula koje sam kao najmlađi u Srbiji ranije osvojio. Biti FIDE majstor šaha je međunarodna titula, nema granica, važi svuda u svetu i ne priznaje godine.” rekao je Marko.

Sa pet godina počeo je da uči šah, a već sa sedam postao je najmlađi prvak Srbije u šahu ikada. Do sada je osvojio preko 350 pehara, medalja i priznanja, a više godina se vrlo uspešno takmiči i u seniorskim šahovskim ligama Srbije. Nosilac je i nekoliko rekorda u šahu i višegodišnji uspešni učesnik evropskih i svetskih šampionata.

Marko Milanović je jedan od polaznika programa SBB fondacije „Stipendija prof. Njegoš B. Šolak”, koji podržava nadarene mlade ljude u Srbiji, najbolje od najboljih, na njihovom razvojnom putu i koji će nastaviti da podržava Marka na njegovom putu uspeha.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare