Foto: Shutterstock, Facebook/Danial Danilo Jahic

Nekadašnji dvoranski rekorder Jugoslavije u skoku udalj, Danial Jahić, preminuo je u utorak u manastiru Ćelije, a tragična vest zadesila je srpsku atletiku u utorak uveče.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je prvobitno objavljeno da se borio protiv koronavirusa u manastiru Ćelije, to je demantovano za Nova.rs.

Iz manastira Ćelije, mati Glikerija je negirala da je Jahić bio zaražen koronavirusom i da je došao u manastir „da se leči“ od virusa.

Tačno je samo da je bio teško bolestan i da je mir i spokoj želeo da pronađe u manastiru, gde je i želeo da bude sahranjen.

„Njega je doveo otac pre četiri dana, želeo je da dođe ovde, on je Danilo, kršten u pravoslavnoj veri. Želeo je da dođe ovde jer je on teško bolestan bio, ali ne od korone. Hteo je da dođe da se pričesti i ispovedi. Njemu je pozlilo u ponedeljak i preminuo je sinoć u pola sedam. To je sve što mogu da kažem“, rekla je za Nova.rs igumanja Glikerija.

„Roditelje mu znamo 20 godina, on je u teškoj bolesti bio i otac Jovan mu je ispunio želju. Doveo ga je i pitao da li može da dođe, svakog bolesnika primamo osim korone, na molitvu i ispovest. On je mirno ispustio dušu i doktorka koja je konstatovala smrt, rekla je da nikada nije videla tako blaženo lice. Teško je bolestan bio. Izrazio je želju da ako umre, da se ovde sahrani i to smo ispunili“, zaključila je mati Glikerija.

Danial Jahić rođen je 1979. godine, a potekao je iz sportske porodice jer je i otac Fahrudin (sada Jovan) bio atletski reprezentativac, dok je majka Nada bila karatistkinja.

On je upamćen kao drugi srpski atletičar koji je preskočio osam metara i uz Nenada Stekića bio dominantan u toj disciplini. Sa 191 centimetrom visine i 76 kilograma, Jahić je skočio 8,18 metara u grčkom Retimnu 28. maja 1999. godine.

Stekić je bio ispred sa 8,45 metara. Jahićev dvoranski rekord od 8,02 metra stajao je 20 godina na snazi sve dok ga 2019. godine nije oborio Strahinja Jovančević.

Na juniorskom Svetskom prvenstvu iz 1998. godine Jahić je osvojio peto mesto skočivši 7,89 metara, dok je iste godine prvi put skočio i osam metara.

Bio je prvak Balkana, dvostruki seniorski prvak Jugoslavije, ali i osmoplasirani na Evropskom prvenstvu u Gentu 2000. Klupski je branio boje Taša, Čukaričkog, Zvezde i Partizana, od atletike se oprostio u 26. godini.

Sahrana i opelo služiće se u četvrtak 21. januara u 11h na groblju manastira Ćelije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare