Foto: STARSPORT/Peđa Milosavljević

Božidar Maljković će i naredne četiri godine obavljati funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Srbije pošto je izglasan aklamacijom kao jedini kandidat.

PROČITAJTE JOŠ

Maljkovićevu kandidaturu podržala su 34 nacionalna saveza.

„Kada sam preuzeo funkciju predsednika u Olimpijskom komitetu Srbije 2017. godine, generalni sekretar Đorđe Višacki me je uputio u sve pojedinosti u vezi funkcionisanja institucije i informisao me o svim procesima koji su se dešavali. Što je najvažnije, to su bile prave informacije, verodostojne, koje su oslikavale stanje u kući. Prva odluka koju sam doneo bila je da renoviramo zgradu Olimpijskog komiteta. Zgrade nacionalnih olimpijskih komiteta su u svakoj zemlji najlepše zgrade koje služe za ponos. Ovde sam nažalost zatekao zgradu u koju preko 25 godina nije ulagano i zahvaljujući Đorđu Krivokapiću, direktoru DIPOS-a, nakon samo jednog razgovora, dogovorili smo renoviranje naše kuće. Takođe, kada smo kod infrastrukture, u procesu smo vraćanja kuće koja je nekada bila u vlasništvu Olimpijskog komiteta Srbije. Veoma smo blizu tome da je vratimo i da tamo otvorimo Olimpijski muzej koji imaju mnoge zemlje“, rekao je Maljković za sajt Olimpijskog komiteta Srbije.

„NAŠI ŠAMPIONI ĆE OBUČAVATI VOJNIKE“

Prilikom obraćanja na Izbornoj skupštini 2017. godine, na kojoj je dobio prvi mandat predsednika, Maljković je napomenuo da će pokrenuti projekat „Olimpijsko srce“.

„Pošto sam jako emotivan čovek i želim da ukažem poštovanje nekadašnjim sportistima, olimpijcima i trenerima koji su nas zadužili, pokrenuli smo akciju ‘Olimpijsko srce’ u kojoj pomažemo baš njima. U saradnji sa specijalnom bolnicom ‘Čigota’ na Zlatiboru obezbeđujemo im boravak na našoj najlepšoj planini, kao i sve preglede koji im mogu biti potrebni. Želimo da pokažemo da brinemo o njima i da njihovi uspesi koji su ostvarili pod zastavom ove zemlje nisu zaboravljeni“.

Približavanje Olimpijskog komiteta Srbije instituciji kao što je Vojska Republike Srbije Maljković vidi kao nešto što je trebalo biti odavno urađeno i kao nešto iz čega je i potekao olimpijski pokret u Srbiji.

„Pošto je osnivač Olimpijskog komiteta general Đukić bio vojno lice, a i moj otac je bio oficir, smatrao sam da se institucija Olimpijskog komiteta Srbije mora približiti vojsci. Smatram da čovek koji ne voli svoju vojsku, ne voli ni svoju zemlju i mislim da je jako bitno što smo povezali naše dve institucije. Ko će bolje da uči vojsku borilačkim veštinama od naših šampiona Majdova, Kukolja, Milice Mandić, od naših rvača Štefaneka, Nemeša? Ko će bolje da ih uči plivanju nego naši plivači?“

STANOVI ZA MANDIĆEVU  I ČAVIĆA

Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Maljković napominje da je sjajna saradnja između Saveza i OKS-a krucijalna za dobrobit sportista i njihovo postizanje dobrih rezultata.

„Milici Mandić i Miloradu Čaviću smo pomogli da reše stambeno pitanje, a na dobrom smo putu da pomognemo i Ivani Maksimović-Anđušić. Radimo na tome da budemo uvek na usluzi našim sportistima i sa svojim saradnicima se trudim da našim sportistima ništa ne nedostaje“.

Predsednik OKS se zahvalio predsedniku Srbije na razumevanju i pomoći.

„Želimo da još više razvijamo saradnju sa državom i vojskom. Imamo sjajnu komunikaciju sa državom, to moram da napomenem. Predsednik Aleksandar Vučić je od mladosti vezan za sport, verno prati sva dešavanja i sa njim imam sjajnu saradnju i razumevanje kada god razgovaramo. Nikada nisam izašao sa Andrićevog venca razočaran i uvek smo dobijali pomoć, ne samo mi koliko sam primetio, već i ostali sportovi“.

Briga o sportistima kao ultimativni cilj Olimpijskog komiteta Srbije ne postoji samo na terenu i sportskim borilištima, već i van njih.

„Sa Institutom za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ potpisali smo sporazum koji će omogućiti našim sportistima da imaju najbolje moguće doktore na raspolaganju i najveće stručnjake da brinu o njihovom zdravlju. Potpisali smo ugovor sa Univerzitetom ‘Nikola Tesla’ o školovanju 20 sportista na godišnjem nivou što je sjajno“.

„I DALJE DOBIJAM PONUDE DA BUDEM TRENER“

Iako je u svetu košarke prepoznat kao jedan od najboljih stručnjaka koji je predvodio najveće evropske klubove i osvojio „sve što se može osvojiti“, Maljković ističe da je posebna čast biti na čelu Olimpijskog komiteta Srbije.

„Mesto predsednika u Olimpijskom komitetu Srbije preuzeo sam u momentu kada sam imao nekoliko ponuda da ostanem košarkaški trener. Bile su u opciji mesto selektora i mesto trenera respektabilnih klubova sa sjajnim projektima. Prvi put ću sada reći da sam i tokom mandata u OKS-u imao tri ponude, ali nisam želeo da ih prihvatim. Želim da budem maksimalno skoncentrisan na sve obaveze u Olimpijskom komitetu Srbije. Nema veće časti nego sa pozicije predsednika nacionalnog olimpijskog komiteta raditi za dobrobit našeg sporta i sportista“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar