Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Olimpijski komitet Srbije pozdravlja odluku o odlaganju Olimpijskih igara, jer je odluka prvenstveno usmerena na očuvanje zdravlja i bezbednosti svih sportista.

Predsednik OKS Božidar Maljković izjavio je da su u OKS mišljenja da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) doneo pravu odluku time što je odložio Olimpijske igre.

„Kako sam i svaki put do sada rekao, zdravlje sportista mora biti na prvom mestu i ovo je upravo pokazatelj da je MOK odgovorna i ozbiljna organizacija koja čuje i poštuje glas sportista i nacionalnih olimpijskih komiteta. Ova odluka sigurno nije bila laka ni za Međunarodni olimpijski komitet, ni za japansku stranu, ali ona pokazuje da ideja olimpizma prevazilazi sport i uvek radi u koristi čoveka i čovečanstva“, rekao je Maljković.

Kako je naveo, predstoji ozbiljan poduhvat da se prvo izborimo sa ovim podmuklim virusom, a onda nakon toga da sve planove i aktivnosti prilagodimo novoj situaciji u kojoj se niko nikada do sada nije našao.

PROČITAJTE JOŠ

„Siguran sam da će sportisti i svi ostali ljudi od sporta kad sve ovo prođe, uspeti da se na najbolji mogući način pripreme za najveći sportski događaj na našoj planeti“, poručio je Maljković.

Predsednik MOK Tomas Bah i japanski premijer Šinzo Abe održali su konferencijski poziv na kojem su razgovarali o situaciji koja se neprestano menja u vezi sa širenjem koronavirusa.
Razgovoru su se pridružili i predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020, Mori Ioširo, ministar za Olimpijske igre, Hašimoto Seiko, guverner Tokija Koike Iuriko, predsednik Koordinacione komisije MOK, Džon Kouts, generalni direktor MOK, Kristof de Keper i izvršni direktor Olimpijskih igara MOK Kristof Dubi.

Na prijateljskom i konstruktivnom sastanku, dvojica lidera pohvalili su rad Organizacionog odbora Tokio 2020 i istakli veliki napredak koji je zabeležen u Japanu u borbi protiv koronavirusa, ali i da je i nepredvidivo širenje epidemije pogoršalo stanje u ostatku sveta.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Geberesius, u ponedeljak je rekao da se pandemija ubrzava. Za sada je zabeleženo više od 375.000 slučajeva širom sveta u gotovo svakoj zemlji, a njihov broj raste iz sata u sat.

S tim u vezi, i na osnovu informacija koje je pružila Svetska zdravstvena organizacija, Bah i Abe doneli su odluku da Olimpijske igre u Tokiju moraju biti odložene i neće biti održane u 2020, ali moraju biti organizovane najkasnije do leta 2021. godine. Ova odluka je donesena kako bi se očuvalo zdravlje sportista, svih koji su uključeni u organizaciju i kompletne međunarodne zajednice.

Lideri su se usaglasili da bi Olimpijske igre u Tokiju mogle da stoje kao tračak nade u svetu u ovim nemirnim vremenima i da bi olimpijski plamen mogao biti svetlost na kraju tunela u kome se čitav svet trenutno nalazi. Stoga je dogovoreno i da olimpijski plamen ostane u Japanu.

Na sastanku je dogovoreno i da će Igre zadržati naziv Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020.

PROČITAJTE JOŠ

Potvrda iz Japana: Olimpijske igre pomerene za 2021.

Moć novca i medalja – jaki razlozi zašto Amerikanci neće u Tokio

Olimpijska baklja putuje po Japanu – automobilom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram