Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vest da je Olivera Jevtić (43), naša čuvena atletičarka, napadnuta tokom trke u Sofiji, šokirala je sve u Srbiji.

I prosto je neverovatno koliko proslavljena dugoprugašica rođena u Užicu nema sreće, šta je sve tokom prebogate karijere preturila preko glave i preživela.

Nepoznati napadač utrčao je tokom trke i posle 10 kilometara je iz čista mira patosirao Oliveru Jevtić, koja je završila na asfaltu u nesvesti i s hematomom na glavi.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, nije to prvi put da se nešto tako dogodi velikoj šampionki. Preživela je pakao 1999. godine.

„Gorčine u ustima najviše je bilo 1999. godine, u vreme bombardovanja naše zemlje. Trenirali smo ovde na Zlatiboru, jednog dana u podne krenem na trening, trener kaže idi prema Čigoti, neće gađati tamo. Samo što sam došla u podnožje, bomba je pala s druge strane, Zemlja se tresla. Svi su se uplašili za mene, obećala sam tada agresorima da ću im stostruko vratiti što bombarduju moju zemlju“, izjavila je svojevremeno Olivera.

Neverovatan peh doživela je i tokom trke u Atini, gde je trpela nesnosne bolove, a za sve je bila kriva voda!?

„Došla sam super spremna, ali sam na kraju bila šesta, ujedno i najbolja Evropljanka u trci. Imala sam medalju na 30. kilometru, međutim kada je krenula nizbrdica, dobila sam bolove u stomku. Hodač Filipović mi je dodao toplu vodu pre toga. Onda sam na 30. kilometru dograbila hladnu iz frižidera pored staze da se malo okrepim. Na suncu je bilo 50 stepeni, u hladovini 35. Bolovi su bili sve jači, od nekog grčkog para koji je stajao pored staze bukvalno sam trčeći otela grčku zastavu, vezala je oko pasa da umanjim bolove i tako utrčala na stadoin sa zastavom oko pasa uz aplauze publike“, objasnila je Olivera.

Još gori pakao Jevtićeva je preživela davne 2007. godine, kada joj je praktično život spasio Kenijac ogromnog srca Stenli Kipruto.

Tada je buktio građanski rat u Keniji gde se spremala Olivera za nastavak sezone, i razularena masa je pretila da pobije sve što joj se nađe na putu.

Kipruto je rizikovao sospstveni život izvukao dvojicu švajcarskih atletičara i Oliveru Jevtić, kao i njenog trenera Slavka Kuzmanovića.

Kroz mračne ulice Eldoreta, kasnije i šumske staze, Olivera, Kipruto i ostali su se jedva dočepali aviona i pobegli u poslednji čas.

„Ovo u Keniji je bilo grozno jer sam ostala čak i bez pasoša, mada su mi pripreme za ovu godinu potpuno poremećene. Sada kad sam se vratila teško mi je jer nisam ispunila cilj zbog kojeg sam otišla u ovu afričku zemlju“, poručila je Olivera Jevtić.

Ipak, pobunjenici su kasnije saznali šta je uradio Kipruto, te su ga surovo kaznili.

„Saznali su da sam izvukao dvoje belaca i zarobili su me. Odsekli su mi četiri prsta. Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji“, poručio je svojevremeno Stenli Kipruto.

Kenijski atletičar pojavio se kasnije na Čačanskom polumaratonu i odneo je još jednu pobedu u karijeri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar