Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Oooo, pa gde si doktore! Sigurno ste čuli da se nekad iz šale u društvu ovako pozdravljaju prijatelji. Ovaj pozdrav nije baš omiljen nekim našim sportistima poslednjih meseci.

S veoma dobrim razlogom, jer su neki od njih u poslednje vreme bili baš maleri i češće su se „družili“ sa doktorima nego sa svojim saigračima.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo da su povrede ruke, noge, one u totalno pogrešnom trenutku i kontekstu (mada naravno nijedna nije u pravom), možete da birate, nisu ih zaobilazile.

I zato nova, 2021. godina nije krenula idealno po Bogdana Bogdanovića, Aleksandra Kataija, Ognjena Jaramaza, Luku Jovića.

Naprotiv, njih je baš, narodski rečeno – poteralo! Kao za inat, tek što je Bogdan prešao u Atlanta Hokse, koji su ga lepo platili, stradalo mu je koleno, Luka je vezao nekoliko pehova u već osetljivoj i klizavoj poziciji u Realu, slično je i sa Jaramazom, koji je možda najbolje prošao.

Katai je misterija, ali poslednji nagoveštaji sugerišu da njegovo stanje ide nabolje. To je dobra vest, mada je njegova sezona prekinuta u trenutku kada je bio u „turbo modu“ u Zvezdi.

Svi znamo da su povrede sastavni deo profesionalnog sporta, iako većina nas nikada u njemu nije oprobala svoje veštine.

Nije prijatno ni kada na basketu iskrenete zglob pa malo zaboli desetak minuta, a nekmoli kada vam neko na fudbalu uleti u cevanicu kao mesar, ili vam na ulazu udari „sekiricu“.

Pa tu prijateljstva pucaju! A nekad ste samo baksuzi i upravo to se desilo u slučaju Bogdana Bogdanovića.

Bogdan je povukao kontru u drugoj četvrtini protiv Šarlot Hornetsa, Lamelo Bol je probao da mu ukrade loptu i poremetio mu ravnotežu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jacob Kupferman

Bogdanović je krenuo za loptom, iskrivio je zglob, ali mu je i koleno otišlo u čudan položaj. Snimak ove povrede stvara jezu i kod onih koji je nikad nisu prošli.

Autor ovih redova je kidao ligamente, ali je njegova situacija na jednom lokalnom „poljančetu“ daleko bezazlenija od momka koji tek što je potpisao ugovor života od 72 miliona dolara.

Zato je Bogdanović zaista maler. Odigrao tek devet utakmica, nije kršteno stigao ni da pokaže šta ume, kako da uspori napad i diktira tempo dok traži prodor i naskok sa poludistance.

Niti je propisno imao priliku da ulazi u spot-ap situacije i „prangija“ spolja zbog čega je i doveden u Atlantu.

Hoksi su odmah posle te utakmice najavili da će morati da traže novo rešenje i, mada se još uvek ne zna tačno koliko će pauza trajati, izvesno je da će biti bar nekoliko meseci.

Povreda kolena je uvek bolna i što je najvažnije, sa njom se mora pažljivo postupati. To nije deo tela koji se regeneriše tako što se pucne prstom, pa je jasno da će pred Bogdanom biti važan period kada će morati da se vrati iz povrede, kako je najavio – jači i da to dokaže upravi svog kluba.

U suprotnom, Amerikanci sve zaborave začas, jer gledaju samo posao i samo dolar koji kaplje u kasu. Neki Bogdan, Zoran, ili Dragiša ih ne zanima ni kao ime ni kao prezime dok ne doprinosi uspehu – bilo finansijskom, bilo sportskom.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Kod Španaca je slična situacija, naročito kada ste Real Madrid. Zato je Luka Jović baksuz. Mada me iskreno čudi što su i ovoliko strpljenja imali sa njim, jer su mnoge druge momke i ranije otpisivali.

Luka, nesvesno, već nekoliko puta pravi gafove koji nisu potrebni ni njemu, ali ni reputaciji Reala, nazovite „kraljeviće“ arogantnima, ali ne možete da sporite njihovu veličinu.

To se može videti na svakom ćošku Santjago Bernabeua koji se renovira. U muzeju ovog kluba se dobro pamte nekadašnji igrači koji su dali doprinos, pitanje je da li će se jednog dana tamo naći i Jović.

On je pre nekoliko dana doživeo povredu aduktora i uobičajeni oporavak je nekoliko nedelja. Nije to preterano dug period, ali je stvar u tome što se tek oporavio od koronavirsa zarađenog u novembru posle utakmica sa reprezentacijom.

Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Kad tome dodate i onu čudnu povredu od prošlog proleća, koju je Luka zaradio trenirajući kod kuće, onda nikako ne izgleda dobro.

Luka je tada slomio kost u stopalu, tek što se Zidanova ekipa okiupljala jer su mere borbe protiv korone postale blaže u Španiji. Maler broj jedan.

Nekoliko meseci kasnije dečko odigra dobro sa reprezentacijom, ugura nas u produžetak protiv Škota, kasnje uradi test na virus – pozitivan. Maler broj dva.

Foto;Screenshot/Instagram/dofijamilo

Jović će stvoriti sliku da je kao onaj loš đak u odeljenju koji uvek vrda i beži sa časova.

Sigurno da mu to nije namera, ali spolja gledano, deluje uljuljkano jer je privatno zadovoljan i onda kao da ga ne tangira to što mu se dešava. I sad još aduktor… Maler broj tri za osam, devet meseci.

Zato je veliko pitanje koliko će i Zidan i Real imati strpljenja za njega, pošto već godinu i po dana igra u Madridu, bez nekog pravog efekta za koji je sposoban. Pokazao je to u Ajntrahtu, a i jesenas u dresu Srbije.

Foto: Pedja Milosavljevic /Starsport

Aleksandar Katai je prošao jedan čudan rolerkoster od prošle godine u ovo vreme do sada. Dok je potpisivao ugovor sa Los Anđeles Galaksijem i inkasirao 650.000 dolara godišnje neto zarade, nije mu ni na kraj pameti bilo da će morati da se vrati u Crvenu zvezdu.

Njegova supruga Tea verovatno nije dovoljno ozbiljno shvatila situaciju u Americi posle ubistva Džordža Flojda proletos, bila je eksplicitna u pojedinim rasističkim stavovima na društvenim mrežama i Katai je ekspresno ostao bez posla.

Maler ili ne – stvar je perspektive. Navijači Zvezde će reći: hvala Tea! Ali realno gledano, povratak u Ljutice Bogdana je bio iznuđeno rešenje, a ne želja. Ipak, to je manje bitno od onoga što se Kataiju desilo u oktobru.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

On je vodio crveno-bele kroz jesenji deo sezone sve do druge polovine novembra i od tada je „nestao“.

Osim povrede primicača sa meča protiv Škotske, nije se znalo što izostaje u Zvezdi. Tada se saznalo da ima redak problem sa krvlju poznat kao trombocitopenija.

Osećao se umorno i zbog toga su mu urađene analize. Ispostavilo se da ima problema sa manjkom krvnih elemenata koji utiču na zgrušavanje krvi. Zbog toga je odmah bilo jasno da neće moći da igra do kraja 2020. godine, pa je odsutan puna dva meseca.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ne zna se do kada će biti, ali je poznato da je već dvaput izlazio na kraj sa istim poremećajem, jednom 2012. i još jednom pre pet godina.

Šteta je, usled svega, što je Katai doživeo ovaj peh baš u trenutku kada je igrao zaista odlično i naročito posle onog vrhunskog slaloma protiv Slovana iz Libereca.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

Maler je i Ognjen Jaramaz. Najnovije informacije su utešne, jer je košarkaš Partizana dobio nalaz magnetne rezonance koji kaže – nisu ti stradali ligamenti i meniskus, odahni.

Umesto toga, Jaramaz je dobio udarac bočno na utakmici sa Borcem u Čačku devetog januara i posle tog pada, mnogi u crno-belom su se uhvatili za glavu.

Ognjen tek što je izašao iz povrede šake zarađene na utakmici sa FMP-om u drugoj polovini oktobra i već ga je zadesila nova.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Jesenas mu je stradala šuterska ruka, baš u periodu kada je bio jedan od lidera Partizana. Jasno je da crno-beli nisu dobro počeli sezonu, te da Jaramaz ponekad svojim atletski zahtevnim stilom igre i kretanja „priziva“ povrede, ali svejedno nema sreće.

Doduše, ona koja je delovala bezazlenija, ispostavila se težom, a ovo koleno će biti lakša, premda Jaramaz verovatno neće igrati neko vreme dok se bol ne povuče.

Njega je za sada 2021. godina samo „opomenula“ da se malo više pripazi ako je to moguće. Katai će se oporaviti, Jović takođe i kod njega je samo pitanje hoće li ostajati u Realu, dok je u Bogdanovom slučaju veliko pitanje hoće li ispuniti obećanje da „će se vratiti jači nego što je bio“. Nadamo se da hoće i da niko od pobrojanih još duže neće nikome da se obrati sa „pa gde si doktore“, makar ne u lekarskoj ordinaciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar