Foto: Starsport

Odbojkašice reprezentacije Srbije od 20 časova igraju finale Evropskog prvenstva protiv Italije, a rezultat na terenu će najviše zavisiti od tri faktora - odbrane, tandema Maja Ognjenović - Tijana Bošković i, na kraju, motiva.

Srbija je do finala stigla pobedom nad Turskom, a bronzane sa Olimpijskih igara očekuje repriza finala Svetskog prvenstva iz 2018. godine.

I tada su rivalke bile Italijanke, Srbija je nakon preokreta slavila sa 3:2, a taj meč može da posluži kao jedan od putokaza ka ključnim faktorima za pobedu izabranica Zorana Terzića.

Faktor broj jedan: Odbrana

Srbija će protv sebe imati tri sjajne igračice – Anu Danesi, Elenu Pjetrini i Italijanku nigerijskog porekla, sjajnog korektora Paolu Egonu.

Prvi korak ka zlatu je način da ove tri igračice budu zaustavljene. Pre svega, Srbiji je neophodan što kvalitetniji blok, ali je podjednako važna i igra u kontri. Put ka pobedi ide kroz što veći broj kontri, što bi ujedno bila i dvostruka dobit – prvo bi Italijanke bile sprečene u nameri da osvoje što veći broj lakih poena, a drugo, igračice Srbije bi došle u situaciju da poene osvajaju u serijama.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Faktor broj dva: Tandem Maja Ognjenović – Tijana Bošković

Dve najbolje igračice Srbije će biti na posebnom oku rivalki, igra Italije u odbrani biće fokusirana na pokušaju da ih zaustavi, ali… Ognjenovićeva i Boškovićeva su sa razlogom smatrane samim svetskim kremom kada je odbojka u pitanju, i teško da postoje odbrane koje mogu da ih zaustave kada su potpuno fokusirane na dešavanja na terenu. Ukoliko uspeju da tokom trajanja finala daju i više od maksimuma, teško da će Italija imati dovoljno snage i kvaliteta da spreči napadačku rapsodiju.

A raspoložene njih dve automatski će otvoriti i prostor za novu eksploziju supertalentovane lepotice u dresu Srbije, Katarine Lazović.

Foto: Starsport/Predrag Milosavljevic

Faktor broj tri: Motiv pre moranja, podrška umesto pritiska

U Tokiju je osvojena bronza, a borba za zlato u Beogradu dolazi nakon ekstremno teškog turnira i epskog polufinala sa Turskom. To je istakao i sam Zoran Terzić:

„Teško će biti, jer celo Evropsko prvenstvo je koncipirano tako da u malo dana odigraš mnogo utakmica. Recimo, četvrtfinale, polufinale i finale su tri utakmice u četiri dana. To je problem, pogotovo kad imaš ekipu kao što je naša, koja je igrala i na Olimpijskim igrama“, rekao je selektor Srbije.

Dodatan pritisak mogao bi da dođe u vidu činjenice da se igra u Beogradu, gde će navijači očekivati lagan trijumf. I sam Terzić je svestan toga, pa je svojim izabranicama poručio da – uživaju:

„Ja se nadam da devojke mogu da odigraju utakmicu za svoju dušu. Da ne razmišljaju o tome da li će neko reći nešto loše ako izgube ili šta god bilo. Jednostavno, da odigraju za svoju dušu i da budu srećne, vesele i raspoložene i pre, i tokom i posle utakmice, kako god se ona završila“, rekao je Terzić za zvanični sajt Odbojkaškog saveza Srbije posle polufinala, i pogodio u, što bi narod rekao, srž. Ukoliko na teren istrče pod pritiskom moranja, u kombinaciji sa umorom to bi moglo da bude kobno po ambicije Srbije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, ukoliko uspeju da nadvladaju umor i telo i um nateraju na još jedan vrhunski napor, podrška sa tribina i motiv do neba bi trebalo da budu više nego dovoljni za treću vezanu titulu najbolje reprezentacije „starog kontinenta“.

Susret između Srbije i Italije na programu je od 20 časova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar